Kategorier

Meny

Konto

Slik blir du kvitt limet i trappen

Å pusse opp ei gammel tretrapp kan by på noen utfordringer. Særlig når du skal bli kvitt gammelt lim som har holdt teppebelegget på plass i evigheter.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik blir du kvitt limet i trappen

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Margrethe Sverkmo og Golvabia

Thomas Solheim er teknisk ekspert hos Sika Norge. Han vet hva som må til for å få bort gamle trappetepper som er limt fast i treverket.

Dele på Pinterest TOPP MED TEPPE: Tepper i trapp er ikke bare lekkert. Det er også sklisikkert og behagelig å gå på. (Foto: Golvabia)

TOPP MED TEPPE: Tepper i trapp er ikke bare lekkert. Det er også sklisikkert og behagelig å gå på. (Foto: Golvabia)

Smale striper

− Det første du bør gjøre er å skjære ut smale striper av det gamle teppet. På den måten får du bedre tak og kan rive teppet lettere av. Så må du begynne å skrape bort underlaget. Bruk håndskraper og en barkespade. Få bort mest mulig av det som er mykt, sier han.

Sand i maskineriet

Når de myke restene er skrapt bort, er det frem med maskinene.

− En slipemaskin fungerer bra her. Mitt tips er å strø litt sand på trappen før du sliper. Sanden vil gjøre slipejobben mer effektiv. Velg et grovt papir og  husk at papiret kan pakke seg ofte. Det er viktig at du sliper ned til det opprinnelige underlaget. Og husk at absolutt alt må bort før du limer fast et nytt teppe, sier den erfarne gulvleggeren. 

Dele på Pinterest PÅ OG AV: Tepper i trappen limes fast. Når teppet skal bort, må limet fjernes. Da kan du skrape og slipe bort restene. – Det er mest effektivt, sier Thomas Solheim hos Sika Norge. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

PÅ OG AV: Tepper i trappen limes fast. Når teppet skal bort, må limet fjernes. Da kan du skrape og slipe bort restene. – Det er mest effektivt, sier Thomas Solheim hos Sika Norge. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Anbefaler ikke væske

Det er lett å ty til oppløsende væske for å få bort lim- og tepperester. Solheim anbefaler varsomhet ved bruk av flytende væske i tretrapper.

− All væske er fuktighet. Det kan trenge inn i treverket og i verste fall kan treet slå seg. Mitt råd er å holde trappen så tørr som mulig. Bruk håndkraft og bli kvitt mest mulig lim før du begynner å slipe, sier han.

Hendig håndkraft

Det er teknisk sjef i Tarkett, Espen Josten helt enig i.

− Det finnes dessverre ingen enkle løsninger. Mitt beste råd er å bruke kroppen. Gå på med skraper og jobb deg igjennom trinn for trinn. Etterpå sliper du med maskin. Jeg vil også være forsiktig med å påføre flytende midler. Alt du påfører, må fjernes igjen. Det betyr at jobben kan bli mer komplisert, sier han. 

«Stripper» bort limet

Audun Klauseie hos Alanor anbefaler et gele-aktig middel som hjelp til å bli kvitt gamle limrester.

− Bruk en pensel og legget godt og fyldig lag med «Number One Green Paint Stripper» eller Liberon «Stripper». La det virke noen minutter før du skraper det av med ei plastskrape. Etterpå renser du overflaten med en møbelrenser. Jeg har gjort dette flere ganger med godt resultat, sier han. 

Dele på Pinterest RENE TRINN: Det tar tid å bli kvitt lim- og tepperester i trappen. Men det finnes midler som hjelper. (Foto: Margrethe Sverkmo)

RENE TRINN: Det tar tid å bli kvitt lim- og tepperester i trappen. Men det finnes midler som hjelper. (Foto: Margrethe Sverkmo)

Mer informasjon:

Casco

Tarkett

Alanor

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]