IFI logo
Se flere bilder
Sjekkliste for malearbeid om høsten

Foto: Nordsjö

Sjekkliste for malearbeid om høsten

Ikke ferdig med det planlagte malearbeidet ute? Fortvil ikke, du kan fortsatt male en stund til! Men man må ta noen flere hensyn i august og september enn i de tidlige sommermånedene. Her er sjekklisten!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse
MaisonObjet annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er fortsatt mange fine muligheter for å få malt eller beiset ferdig huset før vinteren, men det er viktig å være litt ekstra obs når man skal male sent på sesongen. Klimaet i august og september kan være ganske annerledes enn mai og juni selv om det temperaturmessig kanskje er nokså likt, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

En titt innom Yr eller Storm er vel anvendte minutter, og ser du litt forbi den hvite skyen med sol over, kan det være mye annen nyttig informasjon å hente.

Er temperaturen passe?

Malingen fungerer best om døgntemperaturen er over 10 grader, men en del malingprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense. Med vanntynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde, da man i verste fall kan oppleve at malingen fryser før den er tørr. Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

Er det store temperatursvingninger?

Når det er store temperaturforskjeller mellom dag og natt, blir det dugg ute. Dugg på en nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt. Om temperaturen svinger mye, kan det derfor lønne seg å male på formiddagen, slik at malingen rekker å tørke mest mulig før kvelden kommer. Men fort deg heller ikke ut før hanen galer, veggen bør få litt tid til å varme seg opp og bli kvitt morgenduggen før du setter i gang.

Er luften tørr?

Vent til regnfrie dager før du svinger penselen. Det bør være oppholdsvær hele malingens tørketid, så sjekk også hvordan været er meldt et par dager fremover. Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å benytte en hurtigtørkende, vanntynnet maling.

Er treverket tørt?

Det er ikke bare luften som må være tørr; også underlaget må ha fått tid til å tørke opp etter forrige regnskur. For å sjekke om treverket er tørt er en fuktmåler alfa og omega. Det finnes helt greie fuktmålere å få kjøpt til et par hundrelapper, eller man kan leie dem hos mange fargehandlere og byggevarehus.  Treverket bør ha en fuktighet under 15 prosent. Dette er svært viktig, fordi man ved å male over fuktig treverk risikerer å stenge fukten inne i treverket, noe som igjen kan gi store skader i ettertid.

Er solen sterk?

Solen kan fortsatt være sterk om høsten, og som en hovedregel bør man aldri male midt i solsteiken. Det varme sollyset gjør at øverste del av malingslaget tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under – som igjen kan føre til at malingen får skjemmende blærer. Følg med på solen, og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.