IFI logo
Se flere bilder
Innspurten på malesesongen

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Innspurten på malesesongen

Det er fortsatt ikke for sent å få malejobbene unna før vinteren, men du må skynde deg! Dugg og temperatursvingninger setter snart en stopper for malesesongen.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi jobber på spreng for å bli fredig med malejobbene før vinteren, sier malermester Arne Strønen fra Os. Mye regn på forsommeren førte til at en del av jobbene ble utsatt, så nå håper vi det gode været holder seg litt til.

Duggmatt

Det største problemet med å male utover høsten er duggen om natten. Hvis den legger seg oppå maling som ikke har rukket å tørke, blir overflaten mattere i fargen. Det oppstår såkalt "duggmatting". Skal du male på denne tiden av året lønner det seg derfor å begynne tidlig på formiddagen slik at malingen får mest mulig tid til å tørke i løpet av dagen.  

Se an været!

- Blir det fint og tørt vær til helgen, og det i tillegg blåser litt, skal det ikke være noe problem å male utendørs, sier Jo-Christer Jensen i JC Malerfirma. Og rekker du ikke å male hele huset, så legg i hvert fall et lag med grunning og vent med toppstrøket til neste år. Beis er ikke like ømfintlige for fuktighet som maling, så det kan du trygt fortsette med en stund til.

Ubehandlet treverk

Er treverket ubehandlet derimot, spiller årstid eller temperatur ingen rolle. Da gjelder det bare å få lagt et lag med grunning så fort som mulig.

 - I motsetning til hva mange tror, så skal ubehandlet treverk behandles med én gang, påpeker Jensen, og trenger ikke tid til å tørke ut først.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.