IFI logo
Se flere bilder
Oppdag fordelene med kork

Foto: Wicanders/Farveringen

Oppdag fordelene med kork

Et gulv med kork i er godt å gå på, lunt og støydempende. Og samtidig som du får et gulv med korkens komfortfordeler, ser det akkurat ut som et tregulv.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Portugal blir skogene med korkeik kalt Montado, og alle trær er fredet. Den som får tillatelse til å felle ett tre, må plante to nye. Å høste barken for hånd fra stammen og de tykkeste grenene er dog lov, og produksjon av korkprodukter er en stor industri.

De fineste bitene blir til vinkorker, mens de mindre pene brukes inne i ulike gulvkonstruksjoner. Eiketreet tar ikke skade av høstingen, og begynner umiddelbart å lage ny bark som kan høstes etter ni nye år. 

Se flere bilder
Fredete trær til kork

Foto: Wicanders/Farveringen

FREDETE TRÆR:Korken hentes fra en spesiell type eik som vokser i avgrensede områder langs det vestlige Middelhavet.

Gode komfortegenskaper

 ­– Barken til korken består til 60 prosent av luft. I et mikroskop ser det ut som vokskaken i en bikube, med 40 millioner små luftceller per kvadratcentimeter som gir helt unike egenskaper. De gjør at korken er varmeisolerende og oppleves som lun å ta på. Strukturen er elastisk, og demper lyder, sier Øyvind Langelandsvik hos Farveringen, som selger Wicanders korkgulv i Norge.

Når sjikt av kork brukes i et gulv, gir det gode komfortegenskaper ved at gulvet blir godt å gå på slik at du blir mindre sliten i beina der du står og går mye. De varmeisolerende egenskapene gjør gulvet lunt mot nakne bein også midt på vinteren. Bikubestrukturen gjør at kork er fleksibelt og kan dempe støt, for så å gjenoppta sin opprinnelige form, og lydene fra vilter barnelek og hvis du mister noe i gulvet, dempes effektivt.

Se flere bilder
Komfortabelt korkgulv

Foto: Wicanders/Farveringen

KOMFORTABELT: Kork absorberer lyd, fungerer varmeisolerende, er elastisk og fleksibelt og veier lite. Bikubestrukturen gjør at kork er fleksibelt og kan dempe støt, for så å gjenoppta sin opprinnelige form.

To sjikt kork

Wicanders Wood Resist+ er et slikt gulv. Og det har ikke bare ett, men to sjikt kork i sin oppbygging. Baksiden er kledd med et integrert korkunderlag som demper lydene fra dine tråkk for dem som er i etasjen under. Over den stabiliserende HDF-kjernen ligger et tykkere korksjikt som demper lyder fra trinn og annen bruk av gulvet der lydene oppstår, og som dessuten gjør at gulvet føles varmt og godt å gå på.

Gulvet ser dog ut som et vanlig tregulv. Det beror på det høyoppløste dekorsjiktet, hvis design understrekes av pregingen i overflaten. Toppsjiktet, som er på hele 0,55 millimeter, beskytter gulvet, gir det gode rengjøringsegenskaper og høy motstand mot slitasje og riping.

Se flere bilder
Naturlig gulv med kork

Foto: Wicanders/Farveringen

NATURLIG GULV: Korkgulv er ren natur på gulvet ditt. Korken som brukes i gulv, hentes fra barken til korkeiken og bidrar til å bevare naturressurser. Barken høstes for hånd i en prosess som ikke skader treet.

Garantert holdbart

– Det beskyttende slitasjelaget inneholder ingen ftalater, og gir et gulv som vil holde seg pent i veldig mange år fremover, også brukt på steder med mye gangtrafikk. I private hjem gir produsenten 25 års garanti, og i kommersiell bruk holder gulvet i 15 år, sier Langelandsvik.

Hvert bord er 122 centimeter langt og 18,5 centimeter bredt. Tykkelsen er kun en drøy centimeter, slik at gulvet enkelt kan legges uten at man må justere terskler, dører og lister.

Se flere bilder
Tredekor på korkgulv

Foto: Wicanders/Farveringen

TREDEKOR: Kombinasjonen av realistiske dekorer og sofistikerte pregede overflater gir et eksklusivt og naturtro gulv med korkens alle fordeler intakt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.