Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Korkgulv i signet katedral

I fjor velsignet pave Benedict XVI La Sagrada Família, nærmere 130 år etter første spadetak. Dagens sjefsarkitekt, Jordi Bonet i Armengol, forsøker å følge i mesterens spor og valgte kork til det 2.000 kvadratmeter store gulvet i midtskipet.

  • Akustikken er av essensiell betydning i prosjekt av denne størrelsen og korkens gode lydegenskaper gjorde valget naturlig. At Gaudí selv alltid foretrakk naturlige materialer og var inspirert av naturen bidro.

    Foto:

  • Å bruke sandstein over hele gulvet i katedralen La Sagrada Família, ville ha ført til for mye ekko og støy. I midskipet er derfor lagt 2.000 kvadratmeter Wicanders Corkcomfort fra Amorim Revestimentos.

    Foto:

  • Søylene som bærer taket i katedralen er alle unikt utformet. Gaudí var inspirert av naturen og formet dem som abstrakte trær med forgreninger som forandrer form etter hvert som de

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Ikke mindre enn 128 år etter at bygget av den verdensberømte katedralen ble satt i gang, kunne pave Benedict XVI i november i fjor velsigne La Sagrada Família i Barcelona og lede innvielsesmessen i midtskipet. Mesterverket til Antoni Gaudí vil imidlertid ikke være helt ferdigstilt før i 2026, 100 år etter arkitektens død.

I Gaudís spor

Siden 1987 har arkitekten Jordi Bonet i Armengol vært direktør for verkene til katedralen og har ved utformingen forøkt å følge i Gaudís spor. I alle år har katedralbygget vakt oppmerksomhet, og utforming, materialvalg og fremdrift har vært omdiskutert. Gulvmaterialet Jordi Bonet i Armengol valgte til midtskipet i kirkerommet, er ikke noe unntak: 2.000 kvadratmeter Wicanders Corkcomfort Natural, limt fast til underlaget og lakkert i to strøk med et vannbasert og slitesterkt lakk (Bona Traffic)!

- Gaudí presiserte aldri hvilket gulvmateriale som skulle brukes her. I andre kirker i Catalonia er det brukt sandstein fra Montjuic-området, men dette ble valgt bort grunnet dårlig akustikk, forteller sjefsarkitekten i en pressemelding. La Sagrada Família er 4.500 kvadratmeter stor, og rommer 8.000 - 9.000 personer.

- Å bruke sandstein over så store arealer, ville ha gjort bygget akustisk ukomfortabelt, sier Jordi Bonet i Armengol.

Et eksperiment

Da det ble bestemt at bygget skulle innvies år 2010, valgte han å bruke kork - i sikker overbevisning om at valget enten kunne være provisorisk eller bestandig avhengig av resultatet. Materialets akustiske egenskaper var en sterkt bidragende faktor. Som ventet ble materialvalget omdiskutert, og sjefsarkitekten måtte flere ganger forsvare valget:

- Dersom Gaudí alltid ønsket bruk av primært naturlige materialer, og fant inspirasjon i naturen, hvorfor ikke bruke et naturlig produkt som kork? ble alltid svaret fra Jordi Bonet i Armengol, som har valgt korkgulv til både sitt eget studio og verksted, og i et stort antall andre prosjekter.

- Kork var det perfekte valget, og materialet matchet estetisk meget godt de andre byggematerialene brukt i bygget. Sett i etterkant er resultatet meget godt. Flere besøkere til midtskipet kan ikke si sikkert hvilken type gulv de står på, men alle er overrasket over komforten og akustikken i katedralen!

- Jeg tror vårt eksperiment kommer til å snakke for seg selv, med positive resultater. Og at materialet vil brukes igjen i bygget, for eksempel i forsamlingshuset, avslutter Jordi Bonet i Armengol.

Oppdatert: 13.01.2016  

La Sagrada Família

Sted: Barcelona, i landskapet Catalonia i Spania.

Katalansk navn: Templet Expiatori de la Sagrada Família.

Påbegynt: 1882

Beregnet ferdigstilt: 2026, 100 år etter at arkitekten Antoni Gaudí ble påkjørt av en trikk og døde etter noen dager den 7. juni 1926.

Vigslet og innviet: 7. november 2010 av pave Benedict XVI.

Finansiering: I hovedsak private donasjoner og billettinntekter.

Arkitektur: Katedralen har 18 spir med forskjellig høyde. De symboliserer de tolv apostlene, de fire evangelistene og jomfru Maria. Det aller høyeste spiret skal rage 170 meter til værs og er en hyllest til Jesus Kristus.

Kirkens grunnplan er formet som et latinsk kors hvor stammen har fem skip. Søylene som bærer taket i katedralen er alle unikt utformet. Gaudí var inspirert av naturen og formet dem som abstrakte trær med forgreninger som forandrer form etter hvert som de "vokser". Bare unntaksvis følger katedralen lodd, vater og rette linjer.

Kilde: Wikipedia

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]