Kategorier

Meny

Konto

Oljedirektoratet - vokteren av det sorte gull

Her sikres en fornuftig utnyttelse av våre oljeressurser.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Oljedirektoratet - vokteren av det sorte gull

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Olje- og Energidepartementets forlengede arm i Stavanger – Oljedirektoratet – ble opprettet allerede i 1972. I den første tiden var direktoratet lokalisert nærmere bykjernen, men etablerte seg på Ullandhaug i 1985. Dette bygget ble delvis renovert i 2012 og er knyttet sammen med bygget som Prosjektmagasinet har vært og tittet på som sto ferdig i 2011.

Dele på Pinterest Oljedirektoratets administrasjonsbygg huser 220 ansatte.

Oljedirektoratets administrasjonsbygg huser 220 ansatte.

Forbedringer

Men mye har skjedd siden den gang, med fortløpende interiørmessige forbedringer.

Målet var å skape et moderne og effektivt kontorbygg der medarbeiderne kunne trives, slik at oljeressursene på norsk sokkel kan ivaretas på best mulig måte. Bygget er miljøvennlig og enkelt å drifte, og har en viss fleksibilitet når det gjelder utvidelser med nye kontorer om nødvendig.

Omkring 4.500 av totalt 16.000 kvadratmeter er satt av til å oppbevare Oljedirektoratets rikholdige samling av kjerneprøver fra norsk kontinentalsokkel. Bygget har kapasitet til å ta imot nye slike kjerneprøver i mange tiår framover.

Dele på Pinterest Bygget inneholder en rekke store og små pause- og samlingsarealer, med friske, avstemte farger og avdempet akustikk.

Bygget inneholder en rekke store og små pause- og samlingsarealer, med friske, avstemte farger og avdempet akustikk.

Hele byggeprosjektet har energimerke B, som er den nest beste karakteren i det nye energimerkesystemet. Det innebærer strenge krav til energiforbruk og energikilder. Blant annet har nybygget varmegjenvinning, basert på spillvarme fra datarom i nærområdet.

Dele på Pinterest I Oljedirektoratetets nyeste bygg på Ullandhaug i Stavanger er det lagt stor vekt på Kunstnerisk utsmykning. I resepsjonen møtes vi at et stort veggmaleri av den polske streetart-kunstneres M-City, eller Mariusz Waras.

I Oljedirektoratetets nyeste bygg på Ullandhaug i Stavanger er det lagt stor vekt på Kunstnerisk utsmykning. I resepsjonen møtes vi at et stort veggmaleri av den polske streetart-kunstneres M-City, eller Mariusz Waras.

Identitet

For Oljedirektoratet er det viktig at bygget forteller noe om direktoratets identitet, knyttet til den geologiske utvikling. Nettopp geologien, med fargene fra geologiske tidsperioder, er bakgrunn for interiør og utsmykning. Fargekodene går igjen både på gulv og vegger og skaper dekorative innslag.

Dessuten har bygget en utsmykning som viser jordens geologiske historie fra starten for nærmere fem milliarder år siden og fram til i dag.

Navn fra oljefelt på norsk kontinentalsokkel er benyttet til å navngi møterom og andre områder i bygget. Dette er en tradisjon som ble innført allerede i det opprinnelige OD-bygget.

Dele på Pinterest I hele bygget er det gjennomgående benyttet varierende farger som symboliserer de ulike geologiske periodene som vår klode har gjennomgått. Det er også lagt vekt på å skape en spennende gulvflate ved å bryte opp det mørke linoleumsgulvet med gult.

I hele bygget er det gjennomgående benyttet varierende farger som symboliserer de ulike geologiske periodene som vår klode har gjennomgått. Det er også lagt vekt på å skape en spennende gulvflate ved å bryte opp det mørke linoleumsgulvet med gult.

Dele på Pinterest En finner også veggdekorasjoner med betydelig nytteverdi. Her er en illustrasjon av jordas geologiske historie. Når alle perioder skal vises i riktig forhold til hverandre, trengs en plansje på 70 meter.

En finner også veggdekorasjoner med betydelig nytteverdi. Her er en illustrasjon av jordas geologiske historie. Når alle perioder skal vises i riktig forhold til hverandre, trengs en plansje på 70 meter.

Dele på Pinterest Begrepet

Begrepet "direktorat" kan nok fremstå litt grått og kjedelig for mange, men interiørarkitekten har visst å friske opp arbeidsdagen til de ansatte.

Dele på Pinterest Det ligger teppefliser fra Interface i møterom og kantine.

Det ligger teppefliser fra Interface i møterom og kantine.

Dele på Pinterest Et tilsynelatende grått og enkelt kanineareal er blitt en fargerik opplevelse, kun ved å velge en frisk gulfarge på stablestolene. Teppefliser gir også langt bedre akustiske forhold.

Et tilsynelatende grått og enkelt kanineareal er blitt en fargerik opplevelse, kun ved å velge en frisk gulfarge på stablestolene. Teppefliser gir også langt bedre akustiske forhold.

Dele på Pinterest Lageret er eneste areal i bygningen som kan romme veggdekorasjonen som er utført av streetart-kunsnere Martin Whatson, og stammer fra en tidligere oljemesse i Stavanger.

Lageret er eneste areal i bygningen som kan romme veggdekorasjonen som er utført av streetart-kunsnere Martin Whatson, og stammer fra en tidligere oljemesse i Stavanger.

Dele på Pinterest Et betydelig areal hos oljedirektoratet er avsatt til lagring av boreprøver. De eldste prøvene er fra oljeletingens spede barndom. Her snakker vi om nærmere 150.000 meter med borekjerner, så det er ikke til å undres over at lageret utgjør hele 4.500 m2.

Et betydelig areal hos oljedirektoratet er avsatt til lagring av boreprøver. De eldste prøvene er fra oljeletingens spede barndom. Her snakker vi om nærmere 150.000 meter med borekjerner, så det er ikke til å undres over at lageret utgjør hele 4.500 m2.

OLJEDIREKTORATET

Prosjekt: Administrasjonsbygg Oljedirektoratet

Sted: Stavanger

Byggherre: Entra Eiendom

Ferdigstilt: 2011

Areal: 16 700 kvm (total bygningsmasse 37 000 kvm)

Antall arbeidsplasser: dette bygget 220 (totalt 600)

Kontraktssum: 187 millioner kroner (eks. mva.)

Arkitekt: Link Arkitektur v/Erik Tesen

Totalentreprenør: Skanska

Leverandør - gulv: Erik W Andersen AS

- Armstrong Linoleum DLV Colorette (20 000 kvm)

– Interface Teppefliser (møterom og kantine)

Gulventreprenør: T. Lund AS

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]