IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Ny guide til husfarger du vil like lenge

Foto: Flügger farve

Ny guide til husfarger du vil like lenge

Et bærekraftig fargevalg til huset ditt, er en farge som du vil være fornøyd med i en årrekke. Fargene i Flüggers nye fargekart for maling og beis, er plukket ut for å passe både klassisk og moderne arkitektur – og er inspirert av den nordiske naturen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvordan velger jeg riktig farge til huset?

I faghandelen finner du oppdaterte fargekart over farger som er utprøvd og utviklet av eksperter på fargesetting og maling. Dette er farger som passer til norske hus, til vårt nordiske lys, og til både moderne og klassisk arkitektur. 

Ta hensyn til hvordan ditt hus ser ut, hvor det ligger og hvordan nabohusene ser ut, og bestem deg for om du vil at huset skal stikke seg ut i gata eller blende inn i omgivelsene. 

Lag oppstrøksprøver før du maler!

Annonse

Tradisjoner er en viktig faktor når du skal velge farge til husets fasade. De mest populære fargene gjenfinnes i den nordiske naturen, og matcher perfekt med omgivelsene når de brukes på husveggen. I de to nye fargekartene for trefasader har malingprodusenten Flügger sett til både tradisjon og trender, og har plukket ut transparente farger for beisede fasader, samt farger for dekkende behandling. Disse kompletteres av en rekke aksentfarger som brukes på dører, vinduer og annen staffasje.

– I våre fargekart finner du farger for enhver smak, inspirert av den flotte skandinaviske naturen. Kartet inneholder alt fra de klassiske og tradisjonelle fargene til de tidløse og moderne, sier Lise-Marie Ekre, fargekonsulent hos Flügger i Ski. 

Fargekartene er satt sammen av Flüggers fargeeksperter i Danmark, og utvalget er basert på flere tiårs erfaring med fargesammensetning og på en nylig gjennomført kundeundersøkelse.        

Se flere bilder
Lise-Marie Ekre

Foto: Flügger farve

FARGEEKSPERT: –  Har du et hus med tradisjonell stil, vil det best kle de klassiske fargene vi kjenner godt til, mens et moderne funkishus kler tidløse og moderne farger best, sier fargekonsulent Lise-Marie Ekre.

Naturlig i beis

De 17 fargene som blandes i transparent beis spenner via en brun-rød palett, over mot det gylne og grønne, og er tydelig naturinspirert. Her finner du fargenavn som «Spruce Forest», «Golden Straw», «Black Soil» og «See Weed». 

Transparente behandlinger kan brukes på husets fasade, terrasser, gjerde og hagemøbler.

Se flere bilder
FARGEPRØVER

Foto: Flügger farve

FARGEFORSLAG: Ønsker du å se treverkets naturlige ådring og struktur? Da bør du velge en beis, en transparent trebeskyttelse, som nettopp fremhever treverkets naturlige preg.


Se flere bilder
BEIS

Foto: Flügger farve

TRANSPARENT: Den transparente trebeskyttelsen i Flügger Wood Tex-sortimentet har lange vedlikeholdsintervaller. Det kan gå opptil 8 år før du må gjenta malerarbeidet.

Dekkende kombinasjoner

I de to fargekartene finnes til sammen hele 43 malingfarger for fasader. Fargene er delt inn i 14 klassiske farger, 14 lyse farger og 12 gråtoner, pluss 6 mer kulørtsterke farger i grønt, gult, rødt, og to ulike blå, samt en beige farge. Her finner du farger som «Seaside Yellow», «Green Umbra», «Midnight», «Blue Fjord» og «Swedish Red».

– De tradisjonelle og klassiske fargene er toner som røde, gule, grønne, blå og delikate hvite som gjerne er klare i fargen, men kan også være dusere. De moderne og tidløse fargene er toner som kan fremstå renere, men også mer dempede da de som regel er gråere og har en mer nedtonet kulørthet, sier Ekre.

For dører, vinduer og staffasje foreslår Flügger 14 aksentfarger som kan kombineres med både transparent beis og dekkende maling. Her går fargeskalaen fra det nyansesvake grå, grønne og beige, til kulørte brun-, blå- og grønntoner med mye sort i seg. 

Se flere bilder
MALING FRA FLÜGGER

Foto: Flügger farve

DEKKENDE MLAING: Treverket ditt står ute året rundt og trenger effektiv beskyttelse mot sol, vind og vann. En dekkende behandling holder lenge, så du slipper å behandle treverket ofte. Mesteparten av Wood Tex serien er merket med Svanemerket og selges i spann laget av 50 prosent resirkulert plast.

Egne murfarger

For deg som har hus med mur- eller pussfasade har Flügger et eget fargekart med en palett. Denne består av 19 farger som sklir lett inn i vår skandinaviske fargetradisjon, og som representerer alt fra midnattsblått og sort, til grått, grønt, beige og tradisjonelle røde og oker-toner.  

Se flere bilder
farger for mur og puss

Foto: Flügger farve

MUR OG PUSS: Det nye utendørs fargekartet fra 2022 er fylt med både klassiske og moderne farger til pussede fasader.

Velg farge etter stil

Når du skal velge farge er det flere ting å ta hensyn til. Lise-Marie Ekre sier at det i fargekartene finnes et bredt utvalg av både de tradisjonelle og moderne fargene i forskjellige nyanser og toner som treffer enhver smak og husstil:

–  Har du et hus med tradisjonell stil, vil det best kle de klassiske fargene vi kjenner godt til, mens et moderne funkishus kler tidløse og moderne farger best, sier hun. 

Se flere bilder
HUS

Foto: Flügger farve

FINN DIN STIL: Selve boligen og dens omgivelser har mye å si for valg av farge på fasaden. Å se til både arkitektur og når huset ble bygd kan hjelpe deg å finne en farge og en behandling som kler huset. Hytter på fjell og i skogen forbindes ofte med beisede fasader. Funkisboliger med stramme fine linjer tar seg godt ut i matt sort, hvitt eller grått, mens et mer tradisjonelt hus får et koseligere uttrykk med beige nyanser. 

Holdbare farger

Til de tre fargekartene har Flügger valgt ut farger som passer godt til både naturen og vår bygde omgivelse, for at alle som maler skal kunne finne en farge som de vil like nå og i dagene og årene som kommer.

– Ved å velge trygge farger begrenser vi forbruket, og er sikre på at malingen holder seg vakker i mange år. Det er utrolig viktig at vi hjelper våre kunder med å velge farger de vil være fornøyde med i en årrekke. Det er nettopp det vi forsøker å gjøre i vårt nyeste fargekart med klassiske farger tilpasset nyere tider, forklarer fargeekspertene utformingen av fargekartene.

Se flere bilder
fargekart fra Flügger

Foto: Flügger farve

NYTT FARGEKART: I fargekartene til malingprodusenten finnes en rekke farger som er tatt frem av eksperter og godt utprøvd, slik at du kan være sikker på å velge en farge som trives i nordisk miljø og nordiske lysforhold. 

Mer informasjon
Les mer
Slik finner du dine farger:

Når du skal fargesette utendørs er en del du bør ta hensyn til før du bestemmer deg. Her er Lise-Marie Ekres huskeliste over ting det kan være lurt å tenke på:

  • Hvilken type farge ønsker du?
  • Hvilke farger vil kle huset og dets stil?
  • Se rundt deg i området du bor. Hvilke farger er det på de andre husene? Vil du skille deg ut eller blende inn med de andre husene?
  • Er det regler for fargebruk i området du bor?
  • Hvilken farge er det på taket? Det har mer å si for resultatet av fargevalget enn du tror!
  • Test fargen og se den ute i lyset. Fargen ser annerledes ut ute enn inne.
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.