IFI logo
Se flere bilder
Naturtro vinyl og linoleum i klikksystem

Foto: Produsenter og Tor Henning Støldal

Naturtro vinyl og linoleum i klikksystem

De er ofte betegnet som de halvhårde gulvbelegg - vinyl og linoleum, hvor vi på den ene side av skalaen finner de mykere tepper og på den andre de hardere parkett og laminat. Den verdensledende gulvmessen Domotex i Hannover viste at den innovative utvikling fortsetter på både vinyl- og linoleumsgulv.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinyl er allround-belegget som kan brukes i alle rom, også våtrom med den spesielle kvaliteten våtromsvinyl. Det er et gulv benyttet like mye i boliger som i offentlige miljøer - produsert i forskjellige kvaliteter etter behov - i soner med mindre gåtrafikk eller stor gåtrafikk. Og komforten på belegget skal og bør være bedre i hjemmet enn på arbeidsplassen. På den annen side er jo tråkket mye større i for eksempel en forretning enn det er i et rom hjemme; det har noe med slitestyrken å gjøre.

Er det virkelig vinyl?

PVC-gulvet vinyl er imitasjoner hvor det kan lages praktisk talt alt av farger og mønster. Det gjøres også. Den innovative utvikling går først og fremst på å lage vinylgulvet så naturtro som mulig. Det skjer nå ved at de kommer i mattere utgaver som gjør at vinylen er enda vanskeligere å skille gulvet fra originalene. Og imitasjonene består først og fremst av tregulv, stein- eller skifergulv eller keramisk flismønster. Det kan være nødvendig å kjenne på gulvet for å fastslå at det faktisk er et vinylbelegg.

I tillegg til de tradisjonelle imitasjoner utvikles det mer trendy design. Det er sjakkmønstret i flere fargekombinasjoner, jordfarger som også er kommet i flis- og plankmønster til tross for at det er banevarer (bredde 2, 3 eller 4 meter) og ornamentene har gjort sitt inntog også på vinyl.

Klikk på linoleumsgulvet

Linoleumsgulv er i utgangspunktet klart mest brukt i offentlige miljøer - i skoler, i helsevesenet, på kontorer eller i kjøpesenteret. Det gjelder ikke helt lenger ettersom det er kommet linoleumsfliser på markedet - i flisstørrelsen 30 x 30 cm eller plankstørrelsen på 90 x 30 cm - som monteres ved et klikksystem, uten bruk av lim. Her satses det på boligmarkedet.

Fargene på klikk-linoleum er utviklet for å kunne kombineres. De er designet for å gi en nesten ubegrenset dekorativ frihet. Det finnes rolig farger som gir et nøytralt utgangspunkt for innredning og klare farger som gir et livligere bomiljø, ikke minst med tanke på barn.

Klikk-kolleksjonen heter Marmoleum Click og er som linoleum ellers framstilt av naturmaterialer som linolje, harpiks, tremel og naturlige pigmenter. Linoleumet monteres på en vannavstøtende HDF-plate og et underlag av naturkork.

For øvrig - se vinyl- og linoleumsnyheter i bildeserien.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.