IFI logo
Se flere bilder
Naturtro vinyl og linoleum i klikksystem

Foto: Produsenter og Tor Henning Støldal

Naturtro vinyl og linoleum i klikksystem

De er ofte betegnet som de halvhårde gulvbelegg - vinyl og linoleum, hvor vi på den ene side av skalaen finner de mykere tepper og på den andre de hardere parkett og laminat. Den verdensledende gulvmessen Domotex i Hannover viste at den innovative utvikling fortsetter på både vinyl- og linoleumsgulv.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinyl er allround-belegget som kan brukes i alle rom, også våtrom med den spesielle kvaliteten våtromsvinyl. Det er et gulv benyttet like mye i boliger som i offentlige miljøer - produsert i forskjellige kvaliteter etter behov - i soner med mindre gåtrafikk eller stor gåtrafikk. Og komforten på belegget skal og bør være bedre i hjemmet enn på arbeidsplassen. På den annen side er jo tråkket mye større i for eksempel en forretning enn det er i et rom hjemme; det har noe med slitestyrken å gjøre.

Er det virkelig vinyl?

PVC-gulvet vinyl er imitasjoner hvor det kan lages praktisk talt alt av farger og mønster. Det gjøres også. Den innovative utvikling går først og fremst på å lage vinylgulvet så naturtro som mulig. Det skjer nå ved at de kommer i mattere utgaver som gjør at vinylen er enda vanskeligere å skille gulvet fra originalene. Og imitasjonene består først og fremst av tregulv, stein- eller skifergulv eller keramisk flismønster. Det kan være nødvendig å kjenne på gulvet for å fastslå at det faktisk er et vinylbelegg.

I tillegg til de tradisjonelle imitasjoner utvikles det mer trendy design. Det er sjakkmønstret i flere fargekombinasjoner, jordfarger som også er kommet i flis- og plankmønster til tross for at det er banevarer (bredde 2, 3 eller 4 meter) og ornamentene har gjort sitt inntog også på vinyl.

Klikk på linoleumsgulvet

Linoleumsgulv er i utgangspunktet klart mest brukt i offentlige miljøer - i skoler, i helsevesenet, på kontorer eller i kjøpesenteret. Det gjelder ikke helt lenger ettersom det er kommet linoleumsfliser på markedet - i flisstørrelsen 30 x 30 cm eller plankstørrelsen på 90 x 30 cm - som monteres ved et klikksystem, uten bruk av lim. Her satses det på boligmarkedet.

Fargene på klikk-linoleum er utviklet for å kunne kombineres. De er designet for å gi en nesten ubegrenset dekorativ frihet. Det finnes rolig farger som gir et nøytralt utgangspunkt for innredning og klare farger som gir et livligere bomiljø, ikke minst med tanke på barn.

Klikk-kolleksjonen heter Marmoleum Click og er som linoleum ellers framstilt av naturmaterialer som linolje, harpiks, tremel og naturlige pigmenter. Linoleumet monteres på en vannavstøtende HDF-plate og et underlag av naturkork.

For øvrig - se vinyl- og linoleumsnyheter i bildeserien.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.