IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Fra lys til skygge

Foto: Chera Westman/ifi.no og produsentene

Fra lys til skygge

Lamper er blitt pyntegjenstander og mer av dekorelementer i interiøret, enn rene lyskilder. Mange ganger gir de nesten ikke lys i det hele tatt - viktigere er skyggene de kaster på veggen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo større, jo bedre er en gangbar parole blant lampemakerne. Det gjelder alle typer lamper. Over spisebordet henger gjerne en stor takpendel, ved sofakroken står en høy gulvlampe med diger skjerm eller på det lille bordet en lysball på tynn høy stålfot. Men mange små lamper i klyngeformasjon går også fint. Gjerne dråpeformede og med farget glass, i sort eller aubergine. 

Parallelt med møbelmessen i Stockholm foregår Northern Light Fair - en belysningsmesse med mange nyheter for boliger og offentlige rom.  Møbel- og tekstiltrendene gjenspeiles innenfor lamper og lys, og sort er den største motefargen, til tross for at den ikke gir mye lys. Sorte lamper med mer eller mindre tett stoff og gjerne med krystallarrangementer på innsiden, var iøynefallende vanlige i lysstandene.

Pynt - ikke lys

- Lamper skal nesten ikke gi lys lenger, de skal se pene ut. Til lyskilde bruker vi isteden lysramper og skinner i taket. Lampene er mer blitt pyntegjenstander, forteller Alexander Hall, markedskoordinator i det svenske belysningsselskapet Globen.

Det sorte fungerer både i den krystallbehengte barokkstilen og i det tøffe nyminimalistiske formspråket med detaljer hentet fra jugendstilen, og lampeføtter i sortkrom og gull.

På messen premiereviste selskapet Svarta Berta - en burlesk lampe i beste Marie Antoinette-stil, som kommer som bordlampe, gulvlampe og taklampe. Foreløpig finnes den bare i sort - med tett skjerm av sort stoff med volanger, frynser og pyntet med store stoffblomster. Gulv- og bordmodellene har dreiet, sortmalt trefot.

Lekre skygger

Andre sorte skjermer er mindre tette, laget i tynt plissert stoff eller delvis gjennomsiktig ausbrennertekstil, noen har hard plastskjerm med pålimte blonder på utsiden. Et felles trekk er at skyggene som lampene kaster, ser svært lekre ut.

- Nesten like viktig som lampen i seg selv er de spennende skyggene de kaster på veggen, forteller Alexander Hall.

Også etnisk, dyre- og naturinspirert er sterke trender, med orientalske fargesprakende lamper eller med naturmaterialer som korall, plantefibre, greiner og røtter eller et virvar av krumme greiner surret rundt skjermen eller lamper som mest ligner på svære garnhespler.

Finn din nærmeste
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.