Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Fra lys til skygge

Lamper er blitt pyntegjenstander og mer av dekorelementer i interiøret, enn rene lyskilder. Mange ganger gir de nesten ikke lys i det hele tatt - viktigere er skyggene de kaster på veggen.

 • Burlesk lampe i oppdatert bestemorstil fra Globen. Svarta Berta er en oppsiktsvekkende lampe som foreløpig kun lages i sort i tre modeller: taklampe, gulvlampe og som bordmodell. Foto: Chera Westman/ifi.no

  Foto:

 • De organiske runde formene kommer igjen på lamper. Dråpeformen er populær som solitær eller i klynger. Denne heter Cooper og forhandles av Belid. Foto: Chera Westman/ifi.no

  Foto:

 • Klyngeformasjon av dråpeformede lamper i auberginefarget glass, fra Rydens. Foto: Chera Westman/ifi.no

  Foto:

 • Jo større, jo bedre er en gangbar parole i lampeverdenen. Gulvlampen Helium minner om en klassisk ballong og er designet av Hans Sandgren for danske Light Years. Foto: Produsenten

  Foto:

 • Kandelabere og lysekroner i sort, gjerne med prismer og romantisk barokklignende stil, er i skuddet. Denne er fra Massive. Foto: Produsenten

  Foto:

 • Rocco er en tekstillampe med spennende utskjæringer i underkanten fra LampGustaf. Foto: Produsenten

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Jo større, jo bedre er en gangbar parole blant lampemakerne. Det gjelder alle typer lamper. Over spisebordet henger gjerne en stor takpendel, ved sofakroken står en høy gulvlampe med diger skjerm eller på det lille bordet en lysball på tynn høy stålfot. Men mange små lamper i klyngeformasjon går også fint. Gjerne dråpeformede og med farget glass, i sort eller aubergine. 

Parallelt med møbelmessen i Stockholm foregår Northern Light Fair - en belysningsmesse med mange nyheter for boliger og offentlige rom.  Møbel- og tekstiltrendene gjenspeiles innenfor lamper og lys, og sort er den største motefargen, til tross for at den ikke gir mye lys. Sorte lamper med mer eller mindre tett stoff og gjerne med krystallarrangementer på innsiden, var iøynefallende vanlige i lysstandene.

Pynt - ikke lys

- Lamper skal nesten ikke gi lys lenger, de skal se pene ut. Til lyskilde bruker vi isteden lysramper og skinner i taket. Lampene er mer blitt pyntegjenstander, forteller Alexander Hall, markedskoordinator i det svenske belysningsselskapet Globen.

Det sorte fungerer både i den krystallbehengte barokkstilen og i det tøffe nyminimalistiske formspråket med detaljer hentet fra jugendstilen, og lampeføtter i sortkrom og gull.

På messen premiereviste selskapet Svarta Berta - en burlesk lampe i beste Marie Antoinette-stil, som kommer som bordlampe, gulvlampe og taklampe. Foreløpig finnes den bare i sort - med tett skjerm av sort stoff med volanger, frynser og pyntet med store stoffblomster. Gulv- og bordmodellene har dreiet, sortmalt trefot.

Lekre skygger

Andre sorte skjermer er mindre tette, laget i tynt plissert stoff eller delvis gjennomsiktig ausbrennertekstil, noen har hard plastskjerm med pålimte blonder på utsiden. Et felles trekk er at skyggene som lampene kaster, ser svært lekre ut.

- Nesten like viktig som lampen i seg selv er de spennende skyggene de kaster på veggen, forteller Alexander Hall.

Også etnisk, dyre- og naturinspirert er sterke trender, med orientalske fargesprakende lamper eller med naturmaterialer som korall, plantefibre, greiner og røtter eller et virvar av krumme greiner surret rundt skjermen eller lamper som mest ligner på svære garnhespler.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]