IFI logo
Se flere bilder
Mørkere men ikke dystert

Foto: Produsentene

Mørkere men ikke dystert

Trendvarsel for høst og vinter 2013/2014! Vi oppsummerer inntrykkene fra møbel- og interiørmesser hittil i år. Forsiktigheten råder - det skjer lite nytt innen design. Fargene er tilbake i interiørbildet uansett stilretning. Og fortiden helt tilbake til romantikken er inspirasjonskilde nr. 1.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere sesonger har ulike trendbyråer varslet en reaksjon på de urolige tidene vi lever i. Vi vil hente trøst og inspirasjon i fortiden, fra perioder preget av håp og optimisme. Det handler ikke om 50-, 60- og 70-talls retro, men vi skal helt tilbake til Viktoriatiden.

Klassikere gjenoppstår

Da Li Edelkoort var i Oslo høsten 2011 og presenterte sine varsler for høst- og vintersesongen 2013/14, satte hun rammen ved å introdusere forsamlingen for Oscar Wilde.

Og på Heimtextils trendutstilling i januar, omtalt i Fargemagasinet nr. 1, var temaet The Historian et tydelig tegn på den samme tendens.

Jacob Søndergaard fra den danske pej gruppen er også klar på at mye inspirasjon innen både mote og interiør hentes fra 1880-1890-tallet. Han sier til Fargemagasinet at det handler om romantikk og nostalgi, men tolket på en ny måte. Milanomessen som målestav – Etter at hvitt har vært idealet lenge, registrerer vi en økning i bruk av farger i interiørene. Vi er fortsatt noe forsiktige og konservative og fornyer først og fremst gjennom små ting. Men det er noe på gang, sier Søndergaard.

Han er konsulent og prosjektsjef hos pej, og følger utviklingen både her hjemme og i resten av verden med argusøyne. Han bruker årets Milanomesse som eksempel når han gir oss en statusrapport.

– Messen er kjent for å være foran og vise det nye, men også den var preget av satsing på det trygge og kjente, forteller han og oppsummerer videre:

– De viktigste generelle trendene var: klassikere gjenoppstår, det lyse treverket, pastellfarger, metall og skinnende materialer, caffelatte-farger og neon dominerer.

TRE HOVEDTRENDER

Dette harmonerer godt med pej gruppens eget varsel for høsten og vinteren 2013/14. De beskriver sesongens hovedretninger som avantgarde, nåtidig og retrospektiv. Fargemessig er det mange nyanser, cromatiske harmonier og ingen skarpe kanter. Pej viser dette gjennom tre ulike historier: Timeless Trend og REtales er som man aner preget av det klassiske og inspirert av historien.

– Dette er kommersielt sikre trender, mener Søndergaard, mens The M.A.R.T.H Formula er trenden for de mer avantgardistiske.

The M.A.R.T.H Formula:

Her er det tydelig inspirasjon fra matematikk og kunst som skaper nye mønstre, former og farger. Fargeskalaen består av nøytrale grå- og bruntoner i kombinasjon med sterke og nedtonede farger. Pink Glo er en neonaktig rosa som lyser opp blant mer dempede varianter av rød, gul og oransje. Kjølige nyanser bringes inn med sart mint, skarp blå og lys lilla.

Se flere bilder
The M.A.R.T.H Formula:

Foto:

Mønstre med tydelig inspirasjon fra matematikk er i vinden! Her er tapetet "Kaleido" fra Astex. Stilretning er M.A.R.T.H Formula.

The Timeless Trend:

Det tidløse, klassiske, estetiske og minimalistiske er i fokus. Produktene varer flere sesonger.

Utviklingen har gått fra kjølig til varm minimalisme, fra slitt gjenbruk til bæredyktig design, fra sort/hvitt til vitale farger.

Fargepaletten består av dempede blålige nyanser. Varme og vitalitet skapes med grønne nyanser, vinrødt og oransje. Basisfargene er nøytrale med litt mørke grå- og beigetoner. Dette er trenden for de moderne og tidløse forbrukerne som ønsker god kvalitet.

REtales:

Er trenden for dem som elsker retro, romantikk og nostalgi, men i ny fortolkning. Her er inspirasjonen hentet helt tilbake fra 1880-1890. Nye tolkinger av historien, nytt syn på romantikken og en lengsel etter svunne tider kombineres. Stemningen er mørk, men ikke dyster. Mørke og dype farger kombineres med lyse pasteller. Gull med patina er som prikken over i-en i denne skalaen.

Se flere bilder
REtales:

Foto:

Dette tapetet "Catharina Cameo" fra Storeys passer inn under stilretningen, REtales.

The M.A.R.T.H Formula

Mønster former og farger inspirert av kunst og matematikk. Helmønstret og fargerikt.

Hovedfargene er nøytrale, men uttrykket virker friskt med en mix av sterke og mer nedtonede farger. En trend for de avantgardistiske.

 

The Timeless trend

En tidløs trend, der mote og interiørprodukter overlever fra sesong til sesong, for ikke å snakke om år etter år. Nye farger og nye materialer gir nytt utrykk og gjør den trendy. En trend for den klassiske og kvalitetsbevisste.

 

REtales

I en urolig tid drømmer mange om tidligere tider. Trenden nå er å hente inspirasjon fra romantikken og Viktoriatiden, men tolke det inn i vår tid. Fargene blir tyngre, men det er ikke dystert. Dette er for den romantiske typen.

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.