Kategorier

Meny

Konto

Lys, lysere, lysest for gulnet panel

Gammelt panel som er blitt gult, kan gå en lys fremtid i møte. Hvitpigmentert hardvoksolje gjør jobben, og du velger selv hvor hvitt du vil ha det.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Lys, lysere, lysest for gulnet panel

Foto: Chera Westman/ifi.no og Osmo

Dekorvoks og hardvoksolje er enkle produkter å bruke. Du legger på dekorvoksen med pensel og drar av med en klut til et jevnt, transparent utseende.

– Produktene er basert på naturlige oljer og vokser. Oljen trenger inn i treverket og fyller porene,  mens voksen lager en elastisk overflate som beskytter treverket mot påvirkning fra utsiden, sier Erik Haukerud fra Osmo.

En liten boks med hardvoksolje inneholder mye olje, pigment og voks. Det gjør at overflatebehandlingen dekker et stort område. Du får en ferdig overflate etter ett eller to strøk, og trenger ikke å grunne først.

Dele på Pinterest Bare rør

Foto: Chera Westman/ifi.no

BARE RØR: For å fordele pigmentene i boksen, er det viktig å røre godt om.

Grader av hvitt

Produktene for lysning av treverk finnes i flere ulike grader av hvitpigmentering, fra nesten helt transparent naturell til mer og mer hvitt. De finnes også i flere ulike grå, brune og sorte farger.

For å vise hvordan produktene fungerer, har Haukerud med seg tre gulnede panelbord og tre forskjellige behandlinger. 3041 Naturlig transparent, 3111 Hvit og 3186 Snø Matt. Disse gir et lyst, lysere og lysest resultat på panelbordene.

– Den naturlige, transparente behandlingen inneholder ikke mye farge, men forhindrer videre gulning og brukes på nytt treverk for å beholde den lyse, naturlige fargen. Ønsker du et hvitere resultat, eller å lysne et gammelt panel som er blitt mørkt, brukes behandlinger med mer hvite pigmenter.

Dele på Pinterest Tripp, trapp, tresko

Foto: Chera Westman/ifi.no

TRIPP TRAPP TRESKO: Hardvoksolje med hvite pigmenter kan gi et lyst, lysere eller lysest resultat avhengig av hvor sterkt pigmentert produktet er. Det finnes mange ulike farger å velge blant.

Smussavvisende

I tak kan du bruke både hardvoksolje og dekorvoks. Hardvoksoljen er spesielt utviklet for å påføres på gulv, men kan like godt brukes på andre flater. Etter behandling blir overflaten slitesterk, vaskbar og vannavvisende. Dekorvoksen er et allsidig produkt som kan brukes på alle treflater innendørs.

– Det er viktig å røre godt i boksen før du begynner. Pigmentene har ellers en evne til å synke til bunns i boksen, sier Erik Haukerud.

– Du påfører behandlingen med en stiv pensel eller en børste. Det går også å bruke rull. Til paneltak med profiler er det en fordel å bruke pensel i hvert fall i sporene. Hardvoksoljen har lang åpentid, og du har god tid til å jevne ut og trekke av til ønsket resultat med en fille, sier han.

– På ru panel er det ofte penest å ikke dra av med klut, men å legge på jevnt med pensel eller børste.

Behandlingen suger seg ikke inn i treverket, og kan påføres skjoldfritt over store flater. Etter 12-16 timer har overflaten tørket.

– Alle kluter må kastes i en lukket beholder eller dynkes i vann etter bruk, sier han.

Dele på Pinterest Fillefint

Foto: Chera Westman/ifi.no

FILLEFINT: Et jevnt og pent resultat får du ved å dra av litt av behandlingen med en fille. Hardvoksolje og dekorvoks har lang åpentid, og du har cirka 30 minutter på deg til å fikse finishen før overflaten blir seig og klissete.

Dele på Pinterest 3186 SNØ MATT

Foto: Chera Westman/ifi.no

3186 SNØ MATT: For at den transparente behandlingen skal lysne gammelt, skikkelig gulnet panel, kan det kreves en behandling med mye hvite pigmenter som har en godt lysnende effekt.

Osmo

Osmo er et tysk selskap som i 130 år har spesialisert seg på treverk og olje og voksbaserte overflatebehandlinger for treverk. Oljene er ekstrahert fra solsikker, soyaplanter, linser og tistler, og har bitte små molekyler som trenger dypt inn i treporene. Voksene er også naturlige, og ufarlige ved kontakt med næringsmidler når behandlingen er tørr. Pigmentene lages uten innhold av farlige tungmetaller.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]