IFI logo
Se flere bilder
Livsfarlige fliser utendørs

Foto: Produsentene

Livsfarlige fliser utendørs

Vi har et inngangsparti og en terrasse flislagt med frostsikre fliser. Problemet er at de blir livsfarlig glatte om vinteren, og når det regner mye. Er det mulig å male over flisene med klar epoxy iblandet litt sand eller er det andre måter å løse problemet på?

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Epoxy blandet med sand er ikke en trygg og varig løsning for sklisikring på frostsikre fliser utendørs. Det er alltid noen som klarer å få til en midlertidig løsning med godt resultat, men fagfolk anbefaler ikke løsningen med epoxy og sand.

Slites av som neglelakk

Både produsenter av epoxy og fliseprodusenter er enige om at det er svært vanskelig å få epoxy og sand til å feste seg til frostsikre fliser, selv om en sliper og matter ned overflaten først. Frostsikre fliser er nemlig så harde at alt som en skulle klare å få festet til flisene, slites av igjen. «Omtrent som neglelakk på fingerneglene», som en av produsentene brukte som eksempel. Resultatet kan være en farlig, falsk trygghet hvis en ikke ser at lakken med sanden er borte, eller at det oppå flisene ligger løs sand som kan skli. Løs sand kan bli farlig glatt det også! En annen ulempe er at utseendet: Avskallet lakk på overflaten vil være synlig selv om epoxyen er transparent.

Kan sprekke

Det er flere problemstillinger som kan oppstå - avhengig av kvaliteten på den frostsikre flisen, og om det ligger epoxy i fugene. Normalt sett skal frostsikre fliser ha tilnærmet null vannopptak og "puste" gjennom fugene. En kan risikere at underlaget vil sprekke hvis kvaliteten på flisen ikke er optimal, og både flis og fuger blir dekket med epoxy.

Hva som kan gjøres

Rådene vi har innhentet hos produsentene er eventuelt å bytte ut de glatte flisene med sklisikre fliser i de områdene hvor en går, eventuelt legge kabler i de partiene som er mest risikofylte. Vær nøye på å fjerne vannet som blir liggende og å salte godt på isete underlag. Som et mulig alternativ, har vi sjekket om sklihemmende tape kan brukes utendørs. Såfremt tapen blir klistret til et tørt og rent underlag, og det er plussgrader, vil tapen feste seg godt på frostsikre fliser. Sklihemmende tape vil kun hindre at en sklir på vått underlag. Om det legger seg is over en sklihemmende tape, mister tapen sin sklihemmende effekt.

Mer informasjon

www.hoganes.no

www.storeys.no

www.ibg.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.