IFI logo
Se flere bilder
Flisefint

Foto:

Flisefint

Mange av oss har beundret vakre fliser på terrasser, trapper og vegger på ferietur i Sør-Europa. Nå begynner nordmenn også å oppdage flisenes kvaliteter.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fliser er både dekorativt, praktisk, og holdbart om man velger riktigtype og legger dem riktig, sier teknisk sjef Inge Hansen hos flisleverandørenStoreys of Lancaster AS.

Om våren og sommeren er det deilig å være mye ute. En flislagt balkong ellerterrasse kan fungere som en forlengelse av stuen - et sted der du kan slappeav, lese en bok eller nyte et godt måltid sammen med familie og venner. Ikkebare er det pent - det er også lett å holde rent.

Fliser kan brukes både på balkonger, terrasser og trapper, men de vakreflisene man beundret på en terrasse i Toscana, eller i en trapp i Barcelona, erofte ikke de som passer i et værhardt klima i Norge. Utvendig fliskledte flaterer kontinuerlig utsatt for frost, fukt og temperaturbevegelser. Noen flaterblir også belastet med bilkjøring. Alle disse faktorene gjør at man må væresvært nøye med valg av materialer og løsninger. For å være på den sikre sidenbør man velge fliser med vannopptak på under 0,5 %.

- Det viktigste man må tenke på når man velger fliser er at de erfrostsikre.

Uglaserte fliser med vannopptak på under 0,5 % er 100 % sikre. Glasertefliser med vannopptak på opp til 3 % kan brukes, men er ikke sikre under norskeforhold. Hvis vannopptaket er over 3 %, kan flisene sprekke. Dessuten må manbruke lim og fugemasse som passer til formålet, forklarer Inge Hansen, teknisksjef hos Storeys of Lancaster AS. Han understreker også at underlaget må værestabilt. Et jevnt puss- eller betongdekke passer godt.

Unngå vann

Det er viktig å unngå vann mellom underlaget og flisene. Hvis det samler segvann under flisene, vil flisene kunne sprenges løs når vannet fryser. Det erderfor viktig at flisene festes godt på underlaget, og at de legges med hellingslik at eventuelt vann renner ut.

Flisene kan festes på ulike måter. Liming direkte på avrettet, stabil flatesom tåler fukt, liming med tykkere limtyper eller legging på avspennings- ellerdrenasjematter. For å få det beste resultatet bør en sjekke underlaget nøye ogsnakke med fagfolk.          

- Når man skal handle flis, bør man alltid snakke med en fagmann. Det erveldig lett å ende opp med feil flis og verktøy, understreker den tekniskesjefen.

           

Valgets kval

Det finnes mange frostsikre fliser som passer til utebruk, men det er lurt åtenke over hvilke behov de skal tilfredsstille.

- En overbygd terrasse, som aldri er våt, trenger ikke så sklisikre flisersom en terrasse uten overbygg for eksempel, opplyser Hansen. En trapp derimotbør alltid ha sklisikre fliser.   

- Store fliser har vært populært ute, men nå ser vi også at flere arkitekterbruker mosaikkfliser i ulike prosjekter, sier Hansen. Her til lands får manfliser både fra Italia, Tyrkia, Spania, Portugal, Tyskland, Brasil og Kina, itillegg til de nordiske variantene.

Monica Andersson hos flisleverandøren Höganäs Byggkeramikk AS mener det bareer fantasien som setter grenser når de tekniske kravene til utefliser eroppfylt.

- Fliser er estetisk vakkert, og man har utalige valgmuligheter i forholdtil farge, format og mønsterlegging. Dessuten er det vedlikeholdsfritt. Dekeramiske flisene eldes med en vakker patina, og ved riktig valg av fliser vetingen hvor gammel keramiske belegg kan bli. Gulvvarme kan brukes under flisenefor eksempel i trappealtaner og rundt svømmebasseng. Fliser har mange fordeler,oppsummerer Andersson hos Höganäs Byggkeramikk AS.     

Valgets kval? Tenk over egne behov, praktiske muligheter og begrensninger.Snakk med fagfolk og sett i gang, så blir det flisefint hos deg også!   

10 punkter å huske på når du legger fliser ute

  1. Legg flis om våren eller sommeren. Temperaturen i underlaget må være overfem grader, ellers fryser underlaget og limet fungerer ikke.
  2. Avklar først hvilken funksjon det flisbelagte området skal ha. For eksempelmå en stor terrasse over et oppvarmet rom ha andre betingelser enn en litenbalkong av betong.
  3. Velg frostsikker flis. På grunn av spesielle værforhold i Norge vil det sii flis som har under 0,5 % vannopptak. Granitofliser og porselenatofliser egnerseg godt fordi de er lagd av finmalt leire og tar opp lite vann. Europanormenfor utefliser er 3 % vannopptak, men det holder nødvendigvis ikke i Norge. Bederfor om dokumentasjon om egnethet i norsk klima.
  4. Tenk over om du trenger ekstra sklisikre fliser.
  5. Underlaget bør være stabilt. Mur - og betong - er bra.
  6. Velg lim og fugemasse som passer til utebruk. Flytelim tetter best.
  7. Unngå vann mellom underlaget og flisene, noe som oppnås med liming utenhulrom.
  8. Del store felt inn i mindre med ekspansjonsfuger.  
  9. Bruk også ekspansjonsfugemasse langs alle sidekanter for å kunne ta oppbevegelser i flisene under skiftende værforhold.
  10. Snakk alltid med fagfolk før du kjøper fliser og verktøy og setter i gangarbeidet.
Mer informasjon

www.storeys.no

www.byggkeramikkforeningen.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.