IFI logo
Se flere bilder
Male himling på balkong

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Male himling på balkong

Jeg har en koselig, liten balkong av betong, som er konstruert slik at min himling er naboens balkonggulv. Nå lurer jeg (og mine naboer) på hva vi kan gjøre med himlingene, som per i dag står ubehandlede? Vi ønsker å male dem, men er usikker på malingstype og om dette vil flasse?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alltid en risiko for flassing i forbindelse med betong og himling.

- Problemet er at hvis gulvet over ikke er tett, vil vann bevege seg ned i betongen, og resultatet blir at malingen flasser av i himlingen under, forteller Chresten Nielsen hos Beckers.

Det første man må gjøre dersom man skal male himlingene i bygget er derfor å sørge for at alle gulvene er tette. Dette kan for eksempel gjøres ved å male med en epoxymaling eller å flislegge. Fliser i seg selv er ikke tette, så da er det viktig å benytte membran/fuktsperre, som hindrer innsig av vann i muren.

Maling av himling

Når dere har sørget for at gulvet er tett, kan dere begynne å tenke på å male himlingen.

- Det lønner seg å grunne først, og man skal da benytte en grunning beregnet på mur, en såkalt seis, anbefaler Ragnar Birkenes i Steen-Hansen Maling.

Etterpå kan man påføre en vanlig, diffusjonsåpen murmaling. En diffusjonsåpen maling betyr at malingen "puster", og at den altså ikke er helt tett.

Fritt avløp

Foruten det som er nevnt ovenfor, er det også en annen ting man kan gjøre for å forhindre flassing. Birkenes påpeker nemlig også at man bør sørge for at avløpet er i orden. Som regel er det noen form for sluk eller avløp fra en slik balkong, og da er det viktig å passe på at dette ikke blir tett. Hvis blader og lignende tetter igjen her, vil vannet bli liggende på gulvet, og sjansen for at det trenger gjennom øker.

- Som regel går det helt fint å male disse murhimlingene så lenge man tar disse forholdsreglene. Men det er naturligvis aldri noen garanti for at det ikke vil flasse etter hvert, sier Birkenes.

Mer informasjon:

www.beckers.no

www.steen-hansen.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.