Kategorier

Meny

Konto

Kreativ flislegging utendørs

Flislegging utendørs blir stadig mer populært blant nordmenn. - Fliser er både pene, behagelig å gå på og praktiske, sier Else Smith Olsen fra Höganäs.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kreativ flislegging utendørs

Foto: Produsenten

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange nordmenn har et temmelig nøkternt forhold til hagene sine, som stort sett består av en gressmatte med et gjerde eller en hekk rundt.

- I det siste derimot, virker det som om stadig flere ønsker å gjøre mer ut av utearealene sine og flislegging av balkonger, terrasser eller trappeoppganger utendørs, er blitt særlig populært.

Bare fordeler

- Det er flere fordeler med å bruke fliser, sier Smith Olsen. For det første er de svært praktiske og lette å holde rene. For det andre er de behagelige å gå på, og gir et stødig underlag til bord og stoler. Og for det tredje, så kan fliser være svært dekorative og forandre en grå balkong eller terrasse til en helt ny og innbydende uteplass.  

En forlengelse av stuen

Om våren og sommeren er det deilig å tilbringe så mye som mulig av dagene utendørs. En flislagt terrasse eller balkong, kan fungere som en forlengelse av stuen, der du kan spise frokost, grille sammen med venner, lese avisen eller nyte er glass vin i kveldsolen.

Noen ønsker å legge varmekabler under flisene. Da kan terrassen eller balkongen bli et lunt oppholdssted, også når det blir kjøligere i luften

Hvis du i tillegg får lagt opp en stikkontakt for elektriske apparater, kan du for eksempel ta med deg strykebretter ut og stå på balkongen og stryke en fin sommerdag.

Viktig å huske når du skal legge fliser utendørs:

- Flisene må være frostsikre og ha et vannoppsug på under 0,5 %

- Det er svært viktig at du forsikrer deg om at flisene har et vannoppsug på under 0,5 %, sier Leif Andersen hos Höganäs. I følge Europanormen er fliser frostsikre selv med et vannoppsug på opp til 3 %, men disse er ikke egnet for norske forhold.

- Unngå vann mellom flisene og underlaget

Hvis det samler seg vann mellom underlaget og flisene, vil flisene kunne forskyve seg eller løsne når vannet fyser. Derfor er der svært viktig at flisene festes godt på underlaget, og at de legges i fall slik at vannet renner ut.

- Stødig underlag

Et stødig underlag, er helt avgjørende for at flisleggingen skal bli vellykket. Et jevnt mur- eller betongdekke, er å foretrekke.  

- Ekspansjonsfugemasse i hjørnene

Fliser utendørs utsettes for store vær- og temperaturforskjeller. Det kan føre til bevegelse i flisene, som det er viktig å ta hensyn til. Sørg derfor for å bruk ekspansjonsfugemasse i hjørnene på flisen.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]