Kategorier

Meny

Konto

Kaoskontroll med klasse

Altfor liten plass – altfor mye rot. Lill Nyseter Kortgaard forvandlet kaos til koselig velkomst med en ny hverdagsentré for familien.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kaoskontroll med klasse

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Lenge hadde familien knuffet seg gjennom daglige irritasjoner i en bitteliten inngang. Typiske problemer i en typisk norsk bolig. Så en dag gikk et lys opp: - Vi har jo faktisk et valg. Vi trenger ikke hybelen i tilbygget mer, konstaterte familien. Det de derimot trengte var skikkelige inngangsforhold. Pluss litt faglig hjelp til å se på mulighetene og få dem realisert. 

Dele på Pinterest Før: gulnet, mørkt og utdatert.

Før: gulnet, mørkt og utdatert.

Den store snuoperasjonen

Da tanken om en snuoperasjon for adkomsten til huset hadde slått rot, sto ønskene i kø. Familien består av folk i farta, to voksne og to barn pluss hund, glade i aktivitet alle sammen. Nå skulle det bli orden på bagger og skolesekker, yttertøy og treningstøy og alskens løsøre som gjerne samler seg ved inngangen.

Dessuten: Et våtrom er praktisk å ha i tilknytning til entréen. Tenk så fint å kunne hoppe rett i dusjen etter treningsturen! Et toalett rett innenfor døren trengs rett som det er. Maskiner til vask og tørk er det godt å få plassert i våtrommet. Kunne kanskje drømmen om badstubad få plass også? Og hva med stilen? Den nye inngangen skulle jo ikke bare bli praktisk og grei å holde ren og ryddig. Litt lekkert og hyggelig kunne det vel få bli likevel…

Åpenhet

"Ha en god dag!" og "Velkommen hjem!" ønsker en entusiastisk, opplagt tegneseriefigur, påført av Linn Renée Blegeberg. Døren med det runde vinduet har blitt et flott blikkfang, pusset opp i nestensort. Vindfanget er åpnet mot resten av entréen, og de små gluggene har fått lette plisségardiner som tar minimalt med plass. Rett innenfor inngangsdøren kan en få avlastning for vesker og yttertøy på "treet" og knaggrekken. 

Dele på Pinterest Delikat og åpent. En energisk tegneseriefigur,

Delikat og åpent. En energisk tegneseriefigur, "Streken", ønsker velkommen.

Dele på Pinterest Døren med det runde vinduet er blitt et flott blikkfang, pusset opp i en nestensort farge.

Døren med det runde vinduet er blitt et flott blikkfang, pusset opp i en nestensort farge.

En vakker velkomst

Moderne eller klassisk? Dempet eller fargerikt? Enkelt eller detaljrikt? Kunsten her var å finne det rette kompromisset som lot begge de voksnes preferanser komme til uttrykk.

– Smaken gikk i litt forskjellige retninger: den ene med sans for intense farger, den andre med sans for de duse og dempede. Med samme farge på gulv og vegger får rommet et rolig inntrykk. Det er en fordel i et lite rom som skal fylle flere funksjoner, mener interiørarkitekt Wenche, som valgte en delikat, gråbeige nyanse til de store flatene på gulv og vegger. 

Til gulvet valgte hun store, keramiske fliser i samme farge med litt sjattering og struktur i overflaten. Til veggene valgte hun matt maling. I en slik rolig ramme blir det flott med noen innslag av knallfarger som skaper blikkfang.

– Den varmgrå nyansen er en praktisk farge til et rom med mye tråkk og slitasje. Dessuten er den rolig og fin å bruke til å binde ulike flater og materialer sammen, fremhever Wenche.

Dele på Pinterest Fargemiks i ymse materialer; ull, silke, velur – litt blankt og litt matt, litt røft og litt glatt.

Fargemiks i ymse materialer; ull, silke, velur – litt blankt og litt matt, litt røft og litt glatt.

Dele på Pinterest Sofabenken er gjort til et blikkfang i innredningen. Den inviterer til å bruke rommet til mer enn en rask passasje. Putene er sydd i en dristig kombinasjon av farger og materialer, og tilfører fargeglede i den ellers så rolige rammen.

Sofabenken er gjort til et blikkfang i innredningen. Den inviterer til å bruke rommet til mer enn en rask passasje. Putene er sydd i en dristig kombinasjon av farger og materialer, og tilfører fargeglede i den ellers så rolige rammen.

Vått velvære

Våtrommet som familien ønsket seg skulle fylle flere funksjoner. Her måtte en raskt kunne stupe rett i dusjen etter trimmen eller treningsturen. Tøyet burde en kunne stappe rett i vaskemaskinen. Dessuten måtte rommet også fungere som et innbydende og hyggelig bad for gjesterommet like i nærheten. 

Dele på Pinterest Før: et riktig 1990-talls inspirert bad.

Før: et riktig 1990-talls inspirert bad.

– Men våtromsvegger trenger ikke kles med fliser hele veien, fremhever Wenche. På de øvrige veggene er både platematerialer og opprinnelig panel malt med spesialprodukter utviklet for våtrom. Malingen har samme nyanse som veggene utenfor. 

Dele på Pinterest Vaskemaskin og tørketrommel over hverandre sparer plass. Et høyskap skjuler vaskeremedier. Glassbyggesteinene tilfører naturlig lys fra entréen og øker romfølelsen.

Vaskemaskin og tørketrommel over hverandre sparer plass. Et høyskap skjuler vaskeremedier. Glassbyggesteinene tilfører naturlig lys fra entréen og øker romfølelsen.

Helhet

Selv et lite rom kan tåle flere materialer når fargebruken føyer dem sammen. Den rolige, varmgrå nyansen går igjen på de store flatene i våtrommet også. Gulvet har fått samme type fliser som entreen, men i mindre format. Vaskebenken er i rent, hvitt porselen, mens detaljer i naturmaterialer tilfører varme og liv.

– For å skape en større helhet ut av de små rommene, fortsatte jeg å tenke sammenheng i bruk av farger og materialer, forteller interiørarkitekten.

 

Dele på Pinterest Fargebruken binder materialene sammen og sørger for at det lille rommet ikke oppleves rotete.

Fargebruken binder materialene sammen og sørger for at det lille rommet ikke oppleves rotete.

Sammenheng

Adkomsten mellom entreen og våtrommet har interiørarkitekten løst elegant: Døren er satt inn i en ramme av glassbyggestein.

– Utformingen understreker sammenhengen i innredningen og gir både praktiske og visuelle fordeler, viser interiørarkitekten. Kort summert: funksjon og estetikk hånd i hånd, slik intensjonen har vært for hele snuoperasjonen.

Dele på Pinterest En elegant dørløsning forbinder entréen og våtrommet – en ramme av matt gassbyggestein omgir døren. Dette gjør romopplevelsen i entréen luftigere og bedrer lysforholdene på badet.

En elegant dørløsning forbinder entréen og våtrommet – en ramme av matt gassbyggestein omgir døren. Dette gjør romopplevelsen i entréen luftigere og bedrer lysforholdene på badet.

Hvordan tegne "Streken" på veggen

1. Mal veggen i basisfargen.

2. Tegn opp mønsteret på en transparent til overheadprojektor etter plantegning.

3. Projiser mønsteret på veggen.

4. Tegn konturene forsiktig med blyant.

5. Fyll konturene med farge. 

Dele på Pinterest Nostalgiske

Nostalgiske "Streken".

Mer informasjon:

Beckers

Green Apple

Dette ble brukt:

Entré:

Tak og taklister: Elegant Takmaling, farge hvit – BECKERS

Panelte vegger: Elegant Aqua Lakkmaling halvblank, farge 1801-Y44R – BECKERS

Slette vegger: Elegant Veggmaling Matt, farge 1801-Y44R – BECKERS

Vinduer og listverk: Elegant Aqua Lakkmaling Halvblank, farge 0502-Y – BECKERS

Veggdekor La Linea/”Streken” (tegnet og malt av Linn Renée Blegeberg): Elegant Veggmaling halvmatt, farge S 2060-R20B – BECKERS

Ytterdør: Elegant Aqua Lakkmaling Halvblank, farge S 8500-N – BECKERS

Benkepute og andre puter: tekstiler fra GREEN APPLE

Gulv og glassbyggestein: HÖGANÄS

Gardiner i små vinduer: SILENT GLISS

Sittebenk: HTH

Stumtjener, paraplystativ, knaggrekke, ryer og annet løsøre: PRIVAT

Bad:

Tak: Våtromsgrunn og Våtromsmaling, farge 0502-Y – BECKERS

Alle vegger: Våtromsgrunn og Våtromsmaling, farge S 1002-Y – BECKERS

Fliser: HÖGANÄS

Innredning og armatur: COMFORT

Gulvmatte, håndklær, badekåpe, såper og annet løsøre: PRIVAT

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]