IFI logo
Se flere bilder
Gulv og vegg i samklang

Foto: Tarkett

Gulv og vegg i samklang

Siden gulvet er den største og mest belyste overflaten i rommet, bør du ta hensyn til denne ved valg av farger på andre flater.

Guri Haram

Guri Haram
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi elsker tregulv, og aller høyest står eik, et materiale vi definerer som nøytralt. Men alt treverk har en undertone som bør tas hensyn til. Dette er viktig å tenke på når du velger farge på veggen. Spill på lag med gulvfargene!

 

Lær deg undernyansene

De fleste gulv er nøytrale. Men den naturlige «gulheten» i eik kan for eksempel ha stor påvirkning på omgivelsene. Eik kan i undertonen gå både mot gult og rosa.

Er gulvet gult, bør du derfor heller velge kaldere veggfarger for ikke å få et overdimensjonert, gult uttrykk. Det er lurt å ta med parkett-prøver til tapetbutikken.

Tommelfingerregelen er at du bør unngå å male veggene i samme farge som gulvets bunnfarge. Når det gjelder de vanligste tregulvene, er undernyansene ulike. Eik og ask har gule toner, mens tregulv i valnøtt har undernyansen brun, og kirsebær har rødt. Gulvene kan behandles for å få en grålig, hvitaktig eller grønnaktige undertone. 

 

Fargen reflekteres

Desto blankere gulvets overflate er, jo mer av egenfargen vil reflektere opp på veggen. Du må heller ikke glemme effekten av listene når du vurderer gulv og vegger opp mot hverandre.

Hvite lister vil innramme veggfargen, der lister og vegg vil fjerne seg mer fra selve gulvet, og stå sammen. I motsetning vil lister i samme farge eller materiale som gulvet, «dra» med seg gulvfargen opp på veggen.

Rommets belysning spiller også en rolle for hvordan fargene påvirker hverandre. Med downlights som hovedlyskilde, lyssettes gulvet heller enn veggene. Da vil fargen på gulvet i stor grad dominere rommet. Velger du derimot lys som lyssetter veggene i rommet, vil mer av veggfargen kunne reflekteres.

Mørke gulv kan behøve lyse vegger for ikke at helheten skal bli for «tung». Med lysere farger på vegger og tak, virker rommet åpnere og luftigere. Fargetyngden ligger her på gulvet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.