IFI logo
Se flere bilder
Jakten på det gode gulvet

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Pergo, Gerflor, Wicanders, Tarkett, Forbo Flooring, Element Studio, Intag

Jakten på det gode gulvet

Gulvet er det største «møbelet» i stuen. Det bør velges først. Og med hjertet.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når stuen skal pusses opp, handler det om å skape den rette atmosfæren, slik at opplevelsen av å oppholde seg i rommet blir best mulig. Og da bør valg av gulv stå øverst på listen. Det handler nemlig om noe mer enn bare de praktiske egenskapene – det handler om å finne et gulv som gir deg «godfølelsen», som kjennes godt å gå på, som kroppen liker. Det handler om å finne det gode gulvet.

Se flere bilder
Vinylgulv i stua

Foto: Gerflor

BRUKSROM: Vinylgulv er både slitesterkt, komfortabelt og lettstelt, og egner seg særlig godt når stuen blir et bruksrom for mer enn bare TV-titting. Dette er HQR 1778 Noma Nature fra Gerflor.

Mer enn det øyet ser

Når gulvet til stuen skal velges, er det naturlig å være opptatt av det øyet ser. Det er en stor flate i rommet, som har mye å si for helheten og hvordan resten av stuen oppleves. Derfor er det lurt å velge gulvet først. La det være utgangspunktet for valg av resten av interiørelementene. Det er enklere å bytte ut en veggfarge eller en sofa senere. Og gulvet er en såpass stor flate at det naturlig nok vil legge noen føringer for hvilken retning interiøret dras i.

Men det dreier seg om så mye mer enn bare det estetiske. For et godt gulv skal kunne kjennes på hele kroppen. Og hva som er «det gode gulvet» for deg, er det kun du som kan avgjøre. Tenk etter om du vil ha det mykt, hardt eller halvhardt, lyst eller mørkt. Er det et mønstret eller ensfarget gulv som kjennes riktig ut for deg? Ta stilling til hvilken atmosfære du ønsker at gulvet skal være med å skape.

Se flere bilder
Korkgulv i stua

Foto: Wicanders

KOMFORTABEL KORK: Med korkgulv i stuen får du et varmt gulv som er deilig å gå på, som reduserer støy, og som demper støt. Velger du også korkgulv som tåler vann, som Hydrocork fra Wicanders/RBI Gulv, har du et svært praktisk og pent gulv for hverd

Kjenn etter

For å finne det rette gulvet, bør du ta i bruk alle sansene. Se, bøy deg ned og kjenn, føl hvordan det er å tasse barbent rundt på gulvet, og bruk ørene og lytt til hvordan det høres ut. Det skal ikke bare se bra ut. Det er ikke dette valget du skal rushe gjennom for å komme raskest mulig over målstreken. Ta deg tid til å kjenne etter. Husk at et gulv av god kvalitet kan vare i generasjoner.

LES OGSÅ: Lyden av drømmegulvet

Se flere bilder
Laminatgulv i fiskebeinsmønster

Foto: Tarkett

ALT I ETT: Design behøver ikke å gå på bekostning av funksjon. Med laminatgulv får du trendy, slitesterke og praktiske gulv i naturtro design, som dette gulvet fra Tarkett, Lamin’Art, Manor Oak Vogue.

Legg penger i gulvet

Akkurat som at det ikke er dette valget som skal rushes, er det heller ikke her du skal spare på pengene. Et gulv av god kvalitet er verdt investeringen. Legger du penger i et skikkelig kvalitetsgulv, har du et gulv som varer lenge, og som du kan være fornøyd med en lang stund. Et gulv som kan bli stuens midtpunkt.

Se flere bilder
Linoleumsfliser

Foto: Forbo Flooring

LINOLEUM: De naturlige råvarene, den slitesterke og komfortable overflaten og den enkle rengjøringen gjør linoleum til en favoritt hos mange. Med klikkbare fliser, som Marmoleum Click fra Forbo Flooring, kan du også designe ditt helt egne gulv.

De viktige egenskapene

I tillegg til å skape den rette atmosfæren, bør gulvet i stuen være godt å gå på, det er en fordel om det er varmt, det bør ha gode lydegenskaper og det bør være relativt enkelt å holde rent. Hva som er viktigst for deg, avhenger av hvem som bor der og hvordan stuen brukes. En småbarnsfamilie med kjæledyr gjør for eksempel lurt i å stille høyere krav til slitestyrke og enkelt renhold, mens to voksne som bor alene kanskje heller setter atmosfære og gangkomfort øverst.

Kunsten er å finne det gulvet som egner seg best til din stue og som også både kjennes, høres og føles godt. Så nå er det bare å gå på jakt etter drømmegulvet – så har du et godt utgangspunkt for resten av interiøret i stuen.

Se flere bilder
Teppe i stua

Foto: Intag

DRØM: Med teppe i stuen får du et varmt, lyddempende og mykt gulv, som gir en lun atmosfære. Dette er fra Jacaranda Carpets/Intag og designet heter Santushti Fossil.

Se flere bilder
Heltregulv i fiskebeinsmønster

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

HELTRE: Et heltregulv gir en tyngde og et autentisk uttrykk til stuen. Lagt i fiskebeinsmønster er det tidløst og trendy på samme tid. Dette er Eik mønsterstav 16x70x350mm brunoljet fra Element Studio.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.