Kategorier

Meny

Konto

Inviterer til fargerevolusjon

Hvitt har en skyggeside. Den kan øke stress, gi senket konsentrasjon og være katalysator for hodepine. Dagny Thurmann-Moe ønsker at riktig mange får opp øynene for fargenes ukjente verden.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Inviterer til fargerevolusjon

Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Bjørg Owren/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no

Hvitt er ikke bare lyst og lekkert. Likevel brukes fargen stadig oftere både på institusjoner og skoler. Det er et tankekors. Det er mye å undres over når det gjelder hvordan vi bruker farger, eller unngår å bruke dem.

Kjent fargetalsmann

Dette er blant temaene når Dagny Thurmann-Moe, kjent som Farge-Dagny, gir ut bok om farger. Hun tar for seg hele spekteret, refser samtiden for manglende fargebruk og inviterer til fargerevolusjon.

Dagny er kjent som en frisk debattant og framsnakker av farge. Etter å ha snakket om viktigheten av å leve med farger i sosiale medier, aviser, magasiner, radio og tv i flere år, er hun nå klar med egen bok.

Dele på Pinterest STEMNING: Det var fullt hus og god stemning da Dagny inviterte til lanseringsfest i Mikado-suiten på Grand hotell i Oslo. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

STEMNING: Det var fullt hus og god stemning da Dagny inviterte til lanseringsfest i Mikado-suiten på Grand hotell i Oslo. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Farger for folk

I «Farger til folket», slår hun fast at farger handler om langt mer enn estetikk.

– Farger handler om liv og helse, sier hun og peker på at de siste 15 årenes utvikling mot et stadig mer fargeløst samfunn er ikke bra.

Dele på Pinterest DISKUSJON: Gjestene på lanseringsfesten ble tatt i mot i en stue med lavendelfargede vegger og tak. En perfekt ramme for fargedebatt. (Foto: Fargerike)

DISKUSJON: Gjestene på lanseringsfesten ble tatt i mot i en stue med lavendelfargede vegger og tak. En perfekt ramme for fargedebatt. (Foto: Fargerike)

Lær og diskuter

Boken kan leses som både lærebok og debattinnlegg. Gjennom 175 rikt illustrerte sider ønsker hun å vise hvordan god fargebruk kan skape sunne og harmoniske omgivelser, og hvordan farger og fravær av farger påvirker oss i hverdagen. Hun tar for seg fargeteori, arkitektur og offentlige rom, interiør, klær og biler. Leseren gis innføring i hvordan finne egen stil både på interiør og klær.

Vi utfordres til å bruke mer farger hjemme og på oss, hun viser til teori og gir råd. Andre forhold adresseres til myndigheter, byutviklere og arkitekter. 

Dele på Pinterest FARGERIKT: Mikado-suiten er fargesatt og innredet av Dagny i samarbeid med stylist Christine Hærra. (Foto: Fargerike)

FARGERIKT: Mikado-suiten er fargesatt og innredet av Dagny i samarbeid med stylist Christine Hærra. (Foto: Fargerike)

Løft faget

– Fagmiljøene og utbyggere må ta større ansvar, sier hun, og peker blant annet på manglende fokus på fargelære i arkitekt- og interiørarkitektutdanningen.

– Manglende forståelse hos utbyggere og arkitekters frykt for å bli stemplet av sine egne for «kitch», gjør at mange safer og går for det fargeløse. Slik ender byene våre opp med et monotont, trist og kjedelig uttrykk, sier hun.

Dele på Pinterest ULLEVÅL: I tiden som kreativ leder i Fargerike fikk Dagny, sammen med Stine Sofies Stiftelse, farger inn i undersøkelsesrom for barn mistenkt utsatt for seksuelle overgrep. (Foto: Fargerike)

ULLEVÅL: I tiden som kreativ leder i Fargerike fikk Dagny, sammen med Stine Sofies Stiftelse, farger inn i undersøkelsesrom for barn mistenkt utsatt for seksuelle overgrep. (Foto: Fargerike)

Ambisiøst mål

– Boken er ment som et hjelpemiddel, et utgangspunkt og en brannfakkel. Det er på tide med en fargerevolusjon, sier hun og inviterer leserne med på veien.

– Gå ut og se verden på nytt. Åpne øynene, se, kjenne, vurdere og analysere, sier Dagny.

Dagny Thurmann-Moe

Hun er tidligere kreativ leder i Fargerike og driver nå Dagny Fargestudio som jobber med fargedesign, fargeforcasting, foredrag og farge- og konseptutvikling for bedrifter.

Boken er utgitt på Cappelen Damm.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]