Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Gjor det selv

Inviterer til fargerevolusjon

FARGER TIL FOLKET: Dagny Thurmann-Moe gir ut bok om farger. Boken er utgitt på Cappelen Damm.   Sveinung Bråthen/Fargerike, Bjørg Owren/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvitt har en skyggeside. Den kan øke stress, gi senket konsentrasjon og være katalysator for hodepine. Dagny Thurmann-Moe ønsker at riktig mange får opp øynene for fargenes ukjente verden.

Hvitt er ikke bare lyst og lekkert. Likevel brukes fargen stadig oftere både på institusjoner og skoler. Det er et tankekors. Det er mye å undres over når det gjelder hvordan vi bruker farger, eller unngår å bruke dem.

Kjent fargetalsmann

Dette er blant temaene når Dagny Thurmann-Moe, kjent som Farge-Dagny, gir ut bok om farger. Hun tar for seg hele spekteret, refser samtiden for manglende fargebruk og inviterer til fargerevolusjon.

Dagny er kjent som en frisk debattant og framsnakker av farge. Etter å ha snakket om viktigheten av å leve med farger i sosiale medier, aviser, magasiner, radio og tv i flere år, er hun nå klar med egen bok.

<b>STEMNING:</b> Det var fullt hus og god stemning da Dagny inviterte til lanseringsfest i Mikado-suiten på Grand hotell i Oslo. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
STEMNING: Det var fullt hus og god stemning da Dagny inviterte til lanseringsfest i Mikado-suiten på Grand hotell i Oslo. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Farger for folk

<b>DISKUSJON:</b> Gjestene på lanseringsfesten ble tatt i mot i en stue med lavendelfargede vegger og tak. En perfekt ramme for fargedebatt. (Foto: Fargerike)
DISKUSJON: Gjestene på lanseringsfesten ble tatt i mot i en stue med lavendelfargede vegger og tak. En perfekt ramme for fargedebatt. (Foto: Fargerike)

I «Farger til folket», slår hun fast at farger handler om langt mer enn estetikk.

– Farger handler om liv og helse, sier hun og peker på at de siste 15 årenes utvikling mot et stadig mer fargeløst samfunn er ikke bra.

Lær og diskuter

Boken kan leses som både lærebok og debattinnlegg. Gjennom 175 rikt illustrerte sider ønsker hun å vise hvordan god fargebruk kan skape sunne og harmoniske omgivelser, og hvordan farger og fravær av farger påvirker oss i hverdagen. Hun tar for seg fargeteori, arkitektur og offentlige rom, interiør, klær og biler. Leseren gis innføring i hvordan finne egen stil både på interiør og klær.

Vi utfordres til å bruke mer farger hjemme og på oss, hun viser til teori og gir råd. Andre forhold adresseres til myndigheter, byutviklere og arkitekter. 

<b>FARGERIKT:</b> Mikado-suiten er fargesatt og innredet av Dagny i samarbeid med stylist Christine Hærra. (Foto: Fargerike)
FARGERIKT: Mikado-suiten er fargesatt og innredet av Dagny i samarbeid med stylist Christine Hærra. (Foto: Fargerike)

Løft faget

<b>ULLEVÅL:</b> I tiden som kreativ leder i Fargerike fikk Dagny, sammen med Stine Sofies Stiftelse, farger inn i undersøkelsesrom for barn mistenkt utsatt for seksuelle overgrep. (Foto: Fargerike)
ULLEVÅL: I tiden som kreativ leder i Fargerike fikk Dagny, sammen med Stine Sofies Stiftelse, farger inn i undersøkelsesrom for barn mistenkt utsatt for seksuelle overgrep. (Foto: Fargerike)

– Fagmiljøene og utbyggere må ta større ansvar, sier hun, og peker blant annet på manglende fokus på fargelære i arkitekt- og interiørarkitektutdanningen.

– Manglende forståelse hos utbyggere og arkitekters frykt for å bli stemplet av sine egne for «kitch», gjør at mange safer og går for det fargeløse. Slik ender byene våre opp med et monotont, trist og kjedelig uttrykk, sier hun.

Ambisiøst mål

– Boken er ment som et hjelpemiddel, et utgangspunkt og en brannfakkel. Det er på tide med en fargerevolusjon, sier hun og inviterer leserne med på veien.

– Gå ut og se verden på nytt. Åpne øynene, se, kjenne, vurdere og analysere, sier Dagny.

Dagny Thurmann-Moe

Hun er tidligere kreativ leder i Fargerike og driver nå Dagny Fargestudio som jobber med fargedesign, fargeforcasting, foredrag og farge- og konseptutvikling for bedrifter.

Boken er utgitt på Cappelen Damm.

Les også Til deg som planlegger å male grått

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Gjor det selv

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: