Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Er vi fargefeige?

Mens grått fortsetter sin seiersgang som utvendig husfarge, roper fargeeksperter varsko og lurer på om vi egentlig ønsker oss så grå omgivelser.

 • Når hele nabolaget males grått, blir det grått!

  Foto:

 • Fargeforsker og universitetslektor Kine Angelo tror ikke at vi egentlig ønsker oss grå omgivelser.

  Foto:

 • Grått i alle nyanser har blitt den store motefargen på hus.

  Foto:

 • Fargetekniker Gunn Nielsen hos Scanox mener det er type maling, ikke farge, som er avgjørende for hvor bestandig fargen er mot falming.

  Foto:

 • Hvilken farge du velger på huset ditt, har stor innvirkning på omgivelsene rundt deg.

  Foto:

Annonse
Annonse
Fargeforsker og universitetslektor Kine Angelo tror ikke at vi egentlig ønsker oss grå omgivelser.

Fargeforsker og universitetslektor Kine Angelo tror ikke at vi egentlig ønsker oss grå omgivelser.

Det er ikke noe galt med grått, eller gråtoner. Men det er når hele nabolag blir grå at det blir feil, ifølge Kine Angelo, fargeforsker og universitetslektor i byggekunst, form og farge ved NTNU i Trondheim. Hun har studert fenomenet i flere år og håper at trenden snart vil snu.

– Når hele nabolaget blir grått, er det som om sola forsvinner. Det påvirker ikke bare atmosfære og trivsel, det gjør også noe med synet vårt. Gråtoner i få variasjoner bidrar til at vi ikke klarer å skille kontraster like godt og at vi oppfatter lite lys, sier hun til nrk.no i en artikkel der hun går hardt ut mot den grå trenden.

Tre grunner til grått

Angelo har fått mye støtte, men også en del pepper. Hun forteller at det er særlig tre hovedgrunner til at grått er så populært.

– De fleste sier seg enig og synes det er synd at det er sånn, forteller hun til ifi.no. Når folk likevel velger grått, handler det om: A – at man blir fortere lei av mer spesielle farger, B – at man er usikker på om det blir pent og da er det tryggest å velge grått, eller C – at man har dårlig erfaring med farger som falmer, sier hun.

Så mange velger grått fordi det er praktisk?

Ja, argumenter som at skitt og alger ikke synes så lett på grå vegger brukes også, sier hun. Men alt dette er for passivt og defensivt, mest handler det nok om uvitenhet. Feigt, kaller hun det.

Denne fargeløse trenden har vart i 20 år. Kunnskapen er borte, og det å velge farger krever litt mer.

– For mange myter og for lite kunnskap, sier hun, og mener at det er utfordringen. Hun retter appellen til både enkeltpersoner, kommuner, handelen og produsentene.

Grått er som andre farger

Fargetekniker Gunn Nielsen hos Scanox mener det er type maling, ikke farge, som er avgjørende for hvor bestandig fargen er mot falming.

Fargetekniker Gunn Nielsen hos Scanox mener det er type maling, ikke farge, som er avgjørende for hvor bestandig fargen er mot falming.

En av mytene handler om farger og falming.

– Det er en misforståelse at grått er mer fargebestandig enn andre farger, sier Gunn Nielsen, fargeansvarlig hos malingsprodusenten Scanox. – Grått er som andre farger, sier hun, og forklarer at hvor bestandig en farge er mot falming, avhenger mer av type maling enn selve fargen.

Mange av dagens «sannheter» om farger og bestandighet mot falming er basert på erfaringer med «gårdagens» maling. Ny kunnskap og ny teknologi har gitt produkter med nye egenskaper. Farger på moderne utendørsmaling er mer bestandig mot falming og slites annerledes enn vi er vant til fra før.

– Til utendørs bruk er malinger basert på akryler og vanntynnet olje mest stabile med tanke på farge- og glansendringer, utdyper hun, og mener at falming alene ikke er et godt argument for å velge grått.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]