IFI logo
Se flere bilder
Husk å beskytte gulvet under juletreet

Foto: Robert Walmann/Ifi.no

Husk å beskytte gulvet under juletreet

Les hva ekspertene mener du bør gjøre for å unngå skader på parketten, laminatgulvet eller vinylgulvet. – Om du får riper og sår i overflaten på et tregulv kan de poleres bort, sier Audun Klauseie hos Alanor.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fort gjort å være uheldig å påføre skader på gulvet når du setter opp juletreet. Med noen enkle grep kan du unngå nettopp det.

Forebyggende tiltak

Det viktigste du gjør for å holde gulvet pent, er å forebygge skader.

–  En spesialdesignet tekstilmatte med gummiert bakside som både er vanntett og brannhemmende, vil beskytte gulvet både mot vannsøl og smuss. Og når julesesongen er over kan den brukes andre steder, for eksempel til å beskytte underlaget under bålpannen mot gnister og glødende kull, sier Kristoffer Amundsen hos Duri Fagprofil.

Se flere bilder
Slitesterk matte

Foto: Duri Fagprofil

EN MATTE GJØR SUSEN: – En god vann- og brannsikker matte beskytter godt, enten under juletreet i desember, eller under bålpannen i juni, anbefaler Kristoffer Amundsen i Duri Fagprofil.

Ingen grunn til panikk

Har du vært uheldig og ripet opp parkettgulvet med juletrefoten, har overflateekspert Audun Klauseie hos Alanor noen tips om hvordan du løse problemet.

– Riper og sår i overflaten av gulvet kan poleres bort. Et produkt som «Ringfjerner og lakkfornyer» kan brukes, det inneholder en rubbing som fjerner skarpe kanter og utbedrer skaden. Så lenge ripene ikke går gjennom lakkfilmen til gulvet så kan du også få fjernet litt dypere sår med samme metode, sier Klauseie.

Se flere bilder
Pyntet juletre

Foto: Robert Walmann/ifi.no

TRYGT TRE: Et juletre i stua er vakkert. Sørg for at gulvet under juletrefoten er like fint når juletreet skal ut. 

Ulike underlag

De ulike gulvtypene har ulike egenskaper. Laminatgulv og klikk-vinyl har en sterk overflate som ikke får riper lett og tåler litt vannsøl godt, men vær gjerne forsiktig med hvordan du håndterer juletreet likevel. Har du parkettgulv er det noen ting som kan være ekstra nyttig å være klar over.

– Ved skader på parkett som er oljet så kan du bruke en hardvoksolje på de utsatte områdene. Har du et parkettgulv av eik og en juletrefot av jern, er det viktig å passe på at det ikke kommer fukt mellom gulvet og juletrefoten. Da kan det dannes sorte flekker i treverket. Disse kan blekes vekk med oksalsyre, forteller Klauseie.

Se flere bilder
Oljet parkettgulv

Foto: Alanor

OLJET PRAKETTGULV: – Ved skader på oljet parkettgulv kan man bruke en hardvoksolje for å behandle de utsatte områdene, sier Audun Klauseie hos Alanor.        

Når du vanner treet

Har du et ekte juletre, må det selvfølgelig vannes på et tidspunkt. Sofie Linge hos gulvprodusenten Pergo har noen tips til hva du bør tenke over.

– Det er alltid lurt å være oppmerksom på vannbruken. Pass på at det ikke renner over og ut på gulvet. Om det skjer, er det viktig å være rask og tørke opp dette, ikke la det bli liggende væske på gulvet, da kan det trekke ned i faser og skjøter. Sett gjerne en potteskål under juletrefoten som kan fange opp vann slik det ikke treffer gulvet, anbefaler Linge.

Du grønne glitrende

Er du uoppmerksom når du flytter på juletreet kan de få konsekvenser.

– Ikke dra juletrefoten langs gulvet når du flytter på juletreet. Er den laget av metall kan du skade gulvet, sier Linge. – Får du skader på gulvet, ta kontakt med din gulvleverandør. De har ofte egne voks- og lakkprodukter som matcher gulvets farge.

Se flere bilder
Juletrefot av metall

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

PASS PÅ JULETREFOTEN: Vær fornuftig, ikke dra et juletre i en juletrefot av metall langs gulvet, det kan skade gulvet, sier Sofie Linge hos Pergo.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.