IFI logo
Se flere bilder
Hudfett og såpe er mat for sopp

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Hudfett og såpe er mat for sopp

Stadig mer miljøvennlige produkter med senket innhold av fungicider gjør at fugene på badet, først og fremst silikonfugene, kan angripes av sopp og bli svart- og brunflekkete. Det er rester av såpe og hudfett som gir grobunn for soppsporene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fungicidinnholdet i silikonmasse, dvs. tilsetningene av sopphindrende midler, er stadig blitt redusert etter krav fra myndighetene. Når mengden, eller effektiviteten i disse midlene reduseres, blir kravet til renhold desto viktigere.

- Ofte tar man så mye hensyn til miljøet i første fase at man får dårligere produkter og dermed forflytter problemet. Sopp og soppsporer på badet er ikke spesielt bra. Soppsporene kan faktisk være mer miljøfiendtlige enn det du har oppi produktet, sier Fred-Erik Syversen på teknisk service i Casco.

- Men tillater ikke myndighetene tilsetninger som gjør at soppvekst kan unngås? - Ikke uten å ha dødninghode på emballasjen. Og det er jo ikke særlig hyggelig eller salgsfremmende.

Tørk opp etter dusjing

- Hva gjør man for å unngå problemet?

- Først og fremst bør fugene lages så vinklerett som mulig i forhold til horisontalplanet, for eksempel ved gulvet, slik at vann ikke blir liggende på fugen over tid. Dernest er det viktig å tørke over vegger og gulv etter dusjing for å holde fugene mest mulig tørre. Bruk en fiberklut tilpasset formålet.

- Godt renhold vil redusere - eller utsette - soppangrep. Fungicidene vaskes ut etter 1-5 år avhengig av hvor sterke vaskemidler som brukes ved rengjøring. Best er det om det brukes et spesialvaskemiddel, en bad- og dusjrent, og en skurepad. Vaskemiddelet er spesialutviklet for å fjerne hudfett, kalk og såperester. Folk investerer masse penger i baderom. Da er det kjedelig at noen fuger skal ødelegge det hele. Soppene som fester seg i silikonfuger hører ikke med til de mest aggressive, men det ser uhygienisk ut.

- Hvordan behandle en angrepet fuge?

- Prøv først med klor. Er ikke dette tilstrekkelig må fugen fjernes, enten ved å skjære den bort eller bruke en silikonfjerner. Deretter fuges det på nytt.

Fargemagasinet nr. 3/04

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.