Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Gjør en stiv pensel myk igjen

MYE MALING: En moderne pensel med syntetbust har tomrom som fungerer som malingopplag. Penselen tar opp mye maling.
Foto:...   Rober Walmann/Ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Butinox
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva skal man bruke for å myke opp harde malerkoster?
Penselrens
PENSELRENS: Riktig rengjørinsmiddel kan redde en stiv pensel slik at den blir myk igjen. (Foto: Butinox)

Det finnes håp for pensler som er blitt stive siden du malte sist. Hvis busten er blitt hard fordi det er igjen rester av maling inne i busten, kan du forsøke å myke den opp ved å bruke et middel kalt penselrens.

Sett penselen i et rengjort syltetøyglass eller en tom hermetikkboks og fyll på med penselrens til hele busten er dekket.

– La penselen stå et døgn eller to i dette før du skyller med vann etterpå, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

Bearbeid gjerne busten slik at midlet gnis godt inn, og gjenta behandlingen hvis det er behov for det.

LES OGSÅ: Ta vare på penselen under malejobben

Mye maling

Penselrensen løser opp gammel maling som har størknet inne i busten, og fungerer best på oljemalinger. Er det brukt en ren akrylmaling er det ikke sikkert at rensemidlet klarer å løse det opp. Da er det dessverre lite å gjøre, annet enn å skaffe en ny pensel.

Moderne pensler med syntetbust tar opp svært mye maling, og må skylles grundig etter bruk.

– Skrap vekk malingen fra busten og skyll med rent vann, eller bruk litt såpe eller oppvaskmiddel sammen med vannet. Har du brukt hybridmaling eller en oljemaling, blir det ikke hundre prosent rent med bare vann. Da kan du bruke litt penselrens også for å vaske penselen, sier Røneid.

Skyll penselen
SKYLL NØYE: Etter bruk skylles penselen godt i rent vann, eventuelt med tilsats av såpe. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Oppbevaring over tid

Vedlikehold penselen
FILLEPAKKE: Ved pauser i malearbeidet, surres verktøyet inn i fuktige filler slik at malingen ikke tørker inn i busten. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Malingen innerst i busten kan også tørke mens du bruker penselen, dersom du ikke holder busten fuktig og aktiv.

– Akrylmalinger trenger ikke mange minutter på å tørke, og husk å surre penselen inn i en fuktig fille dersom du tar en pause i malearbeidet, sier han.

Penselrensen kan også brukes til å holde pensler myke over tid. Etter en grundig rengjøring, settes busten inn med midlet, før penselen oppbevares liggende. Før penselen brukes igjen, skylles den med vann og tørkes av. 

Tips!

I tillegg til å holde penslene myke og smidige, kan penselrens fjerne størknede malingflekker på tøy, vaske av hendene etter oljesøl fra sykkelkjeder, fjerne limrester etter klistremerker, rense kvaeflekker fra gulvet og avfette og rengjøre maskindeler.

Mer informasjon

Butinox

Les også Derfor bør du velge en kvalitetspensel

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: