Kategorier

Meny

Konto

Gjør en stiv pensel myk igjen

Hva skal man bruke for å myke opp harde malerkoster?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Gjør en stiv pensel myk igjen

Foto: Rober Walmann/Ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Butinox

Det finnes håp for pensler som er blitt stive siden du malte sist. Hvis busten er blitt hard fordi det er igjen rester av maling inne i busten, kan du forsøke å myke den opp ved å bruke et middel kalt penselrens.

Sett penselen i et rengjort syltetøyglass eller en tom hermetikkboks og fyll på med penselrens til hele busten er dekket.

– La penselen stå et døgn eller to i dette før du skyller med vann etterpå, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

Bearbeid gjerne busten slik at midlet gnis godt inn, og gjenta behandlingen hvis det er behov for det.

LES OGSÅ: Ta vare på penselen under malejobben

Dele på Pinterest Penselrens

PENSELRENS: Riktig rengjørinsmiddel kan redde en stiv pensel slik at den blir myk igjen. (Foto: Butinox)

Mye maling

Penselrensen løser opp gammel maling som har størknet inne i busten, og fungerer best på oljemalinger. Er det brukt en ren akrylmaling er det ikke sikkert at rensemidlet klarer å løse det opp. Da er det dessverre lite å gjøre, annet enn å skaffe en ny pensel.

Moderne pensler med syntetbust tar opp svært mye maling, og må skylles grundig etter bruk.

– Skrap vekk malingen fra busten og skyll med rent vann, eller bruk litt såpe eller oppvaskmiddel sammen med vannet. Har du brukt hybridmaling eller en oljemaling, blir det ikke hundre prosent rent med bare vann. Da kan du bruke litt penselrens også for å vaske penselen, sier Røneid.

Dele på Pinterest Skyll penselen

SKYLL NØYE: Etter bruk skylles penselen godt i rent vann, eventuelt med tilsats av såpe. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Oppbevaring over tid

Malingen innerst i busten kan også tørke mens du bruker penselen, dersom du ikke holder busten fuktig og aktiv.

– Akrylmalinger trenger ikke mange minutter på å tørke, og husk å surre penselen inn i en fuktig fille dersom du tar en pause i malearbeidet, sier han.

Penselrensen kan også brukes til å holde pensler myke over tid. Etter en grundig rengjøring, settes busten inn med midlet, før penselen oppbevares liggende. Før penselen brukes igjen, skylles den med vann og tørkes av. 

Dele på Pinterest Vedlikehold penselen

FILLEPAKKE: Ved pauser i malearbeidet, surres verktøyet inn i fuktige filler slik at malingen ikke tørker inn i busten. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Tips!

I tillegg til å holde penslene myke og smidige, kan penselrens fjerne størknede malingflekker på tøy, vaske av hendene etter oljesøl fra sykkelkjeder, fjerne limrester etter klistremerker, rense kvaeflekker fra gulvet og avfette og rengjøre maskindeler.

Mer informasjon:

Butinox

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]