Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Gjerdet rundt huset

  Bjørg Owren/ifi.no og Beckers
Hageporten og stakittet rundt det hvitmalte huset til Halvor Bakke er akkurat slik det skal være. Fargen og stilen kler både huset og mannen.
Hvitmalt stakittgjerde
HARMONI: Porten og stakittet rammer inn huset og hagen på en harmonisk måte. Bjørg Owren/ifi.no

Her er gjerdet nærmest et smykke, som topper huset og hagen. Det ser hyggelig og inviterende ut, men interiørdesigner Halvor Bakke har ikke valgt hvitt stakitt på grunn av kos eller fordi det er vanlig i området. Han er kjent for å beherske mange ulike stiltyper, og her hjemme er det hvitmalt hageport og hvitt stakitt fordi det passer stilen på huset.

– Visst kunne det vært morsomt med noe stramt og moderne, men det passer ikke til dette huset, sier han. Da han utformet hagen, var han derfor veldig bevisst på at huset la premissene for stil, proporsjoner og farge på gjerdet og porten.

Det er lett å gå seg vill i jungelen av muligheter.

– Men spill på lag med huset, det gir det beste resultatet, tipser han.

Det er kanskje ikke like opplagt hva som er rett bestandig, men det kjennes godt når det stemmer. En fin opplevelse av en samstemt og harmonisk helhet.

LES OGSÅ: Sammen om stakittet

Hører sammen

Rødt gjerde
RØDT: Hva skjuler det seg bak dette gjerdet mon tro? Bjørg Owren/ifi.no

Når du begynner å legge merke til gjerder og hus, blir du nok som oss fort oppmerksom på at gjerdet er mye mer enn en praktisk detalj som markerer grense, hindrer innsyn eller barn og hunder i å løpe ut i veien. Gjerdet og porten er med på å skape en helhet, det gir inntrykk av huset og de som bor der. Når alt er godt vedlikeholdt, underbygger det opplevelsen av kvalitet. Sett utenfra er det detaljer som betyr mye mer for helhetsinntykket av huset og hagen enn størrelsen skulle tilsi.

Malt gjerde
BALKE: Gjerdet rundt hagen på den fredete bygningen på Balkesenteret på Kapp holder hva den lover. Det ligger en barokkhage innenfor. Bjørg Owren/ifi.no

Hvilken farge?

Gult gjerde
ENSFARGET: Kanskje passer det med gjerde og hus i samme farge? Bjørg Owren/ifi.no

Hvitmalt stakitt er en klassiker, og omkranser mange hus. Vil huset ditt kle hvitt stakitt, eller noe annet? Det er mange typer gjerder, og det er heller ingen regel at de må være hvite. Noen steder kan det for eksempel bli fint med stakitt i samme farge som huset, andre steder vil en mørk farge være topp.

LES OGSÅ: Slik maler du gjerdet

Gjerde som lys ramme

Stilen på huset kan kle ulike farger, tenk på hvordan du vil at helhetsinntrykket skal være. Hva vil du at gjerdet skal gjøre? Skal det være en tydelig markering av grensen eller en diskret ramme rundt eiendommen? Et lyst stakitt vil skape en tydeligere ramme enn en mørk farge.

Hvitt stakitt
HVITT: I mange nabolag er det tradisjon med hvit stakitt. Bjørg Owren/ifi.no

Mørk ramme

Mørkt gjerde rundt huset
MØRKT: En mørk ramme rundt et mørkt hus skaper en rolig og tilbaketrukket atmosfære. Bjørg Owren/ifi.no

Med en mørk nyanse blir gjerdet mindre synlig og huset gjøres til hovedobjektet. Et mørkt gjerde rundt et mørkt hus kan gi eiendommen et tilbaketrukket og diskret uttrykk.

Mørkt gjerde til hvitt hus
FOKUS: Når gjerdet er mye mørkere enn huset, står huset fram som blikkfanget. Bjørg Owren/ifi.no

Kontraster

Dersom du ønsker å markere at her bor du, er farger med sterke kontraster et virkemiddel. Et rødt gjerde rundt et grønt hus vil garantert bli lagt merke til.

Grønt hus med rødt gjerde
KONTRAST: Grønt og rødt er komplementærfarger og får hverandre til å lyse litt ekstra. Beckers

Hva kler huset?

Type gjerde
FORM: Noen hus kler å bli rammet inn av stramme linjer, mens andre inviterer til mer dekor. Bjørg Owren/ifi.no

Det finnes mange typer stakitt og gjerder. Foruten fargen er også form og materialer elementer du kan spille på når du skal finne gjerde til huset ditt. Passer det med en enkel stil og stramme linjer, eller er det rom for mer dekor?

Hvor høyt skal gjerdet være?

Gjerde på bratt tomt
BRATT: Det er praktisk med tett gjerde på en bratt tomt, så barnas baller ikke ruller ut i gaten. Bjørg Owren/ifi.no

Høyden på gjerdet er også noe du må ta stilling til. Skal gjerdet skjerme mot innsyn, hindre barnas ball å rulle ut i veien, eller være en passende markering av hvor grensen går. Høyt, lavt eller noe midt imellom – et lavt gjerde gir et helt annet inntrykk enn et høyt.

Høyde på gjerdet
STØRRELSE: Ulike hus og ulike høyder på stakittet skaper variasjon i gatebildet. Bjørg Owren/ifi.no
Les også Hvilke deler skal vi male hvitt?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: