Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Farge på veggene løfter kunsten

2020 er året fargene trer inn for fullt i hjemmet igjen, etter to lange, hvite tiår. Dette er også gode nyheter for kunsten på veggene, som endelig får vist sitt sanne jeg igjen.

 • <b>FREMHEVES:</b> Flotte malerier fremheves med farger på veggen.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>RAMME:</b> Farger på veggen kan bli en flott ramme for et fint bilde. Her fra boken DUSTY av Maria Horgen og Jorunn Tharaldsen.

  Foto: Jorunn Tharaldsen

 • <b>HENT FARGEN:</b> Skal du finne en veggfarge som står fint til bildet på veggen, kan du starte med å hente ut en farge fra bildet, så kan du justere den.

  Foto: Butinox

 • <b>MATT:</b> Matt maling gir en rikere fargedybde og ingen forstyrrelser.

  Foto: Butinox

 • <b>TAPET:</b> Farger og mønster på veggen er fine kulisser til kunst, og kan få bildene til å poppe.

  Foto: Borge

 • <b>MØRKT:</b> Mørkere farger kan fremheve både bilder og andre interiørgjenstander.

  Foto: Borge

Annonse
Annonse
Farge bak kunst

RAMME: Farger på veggen kan bli en flott ramme for et fint bilde. Her fra boken DUSTY av Maria Horgen og Jorunn Tharaldsen.
(Jorunn Tharaldsen)

Konservatorer, interiørarkitekter og maling- og tapeteksperter er samstemte: Ønsker du å fremheve malerier, fotografier og annen kunst, er det ingen selvfølge at hvitt er bakgrunnsfargen du bør velge. Kanskje snarere tvert imot.

– Bare tenk på når du ser på film; da skrur du gjerne av lyset for å få det mørkt rundt deg. Det er fordi da blir det fullt fokus på skjermen, og bildene og fargene kommer bedre fram, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Hvitt tar oppmerksomhet

Mange frykter at farger på veggen vil ta oppmerksomhet bort fra kunsten, og tror at hvitt er en nøytral, enkel ramme. Til dem har Bull-Gustavsen følgende å si:

– Så fort du får malt, vil du skjønne at det faktisk er det hvite som tar oppmerksomheten vekk. Hvitt er veldig sterkt og lyst, og kan faktisk ta fokuset bort fra det flotte maleriet på veggen, forklarer hun.

Mørk ramme

Farge på veggen bak bilde

HENT FARGEN: Skal du finne en veggfarge som står fint til bildet på veggen, kan du starte med å hente ut en farge fra bildet, så kan du justere den.
(Butinox)

Hennes råd til deg som vil løfte kunsten noen hakk, er å forsøke med litt mørkere farger på veggene.

– Jeg syns ofte det å gå litt dypere enn selve bildet kan bidra til å løfte det fram. Hent gjerne en av fargene som er i bildet, den du vil fremheve, og gå for en dypere nyanse av den, tipser hun.

– Mal gjerne hele veggen i den fargen du velger. Men er bildet lite, og du ønsker å ha mer fokus på det, kan du faktisk også forstørre rammen litt med farge, som blir som et passepartout malt rett på veggen, tipser Bull-Gustavsen.

Gå for matt

Det er ikke bare fargen du må tenke på. Også glansgraden har mye å si for at kunsten skal komme frem på best mulig måte.

– Matte farger gir en rikere fargedybde og gir heller ingen forstyrrelser til bildet. Med matt maling slipper du refleksjonene som blanke farger kan gi. Da kommer også kunsten mer i fokus, forklarer Bull-Gustavsen.

Matt maling

MATT: Matt maling gir en rikere fargedybde og ingen forstyrrelser.
(Butinox)

Får bildene til å poppe

Tapet sammen med kunst

TAPET: Farger og mønster på veggen er fine kulisser til kunst, og kan få bildene til å poppe.
(Borge)

Kristin H. Bjørnvik hos Borge er enig i at du ikke bør være redd for å gå for noe annet enn hvitt som bakgrunn. Hun mener tapet og farger kan fremheve bilder og malerier.

– Mønster og farger gjør at kunsten popper frem. Bare se på de store galleriene, blant annet Nasjonalgalleriet, sier hun.

Farger på museer

Herregården Gimle tapet

TRADISJON: Hvitt i hjem, og som bakgrunn for kunst, er et heller nytt fenomen. Her på herregården Gimle er interiørene bevart slik de sto på slutten av 1800-tallet. Fra boken DUSTY av Maria Horgen og Jorunn Tharaldsen.
(Jorunn Tharaldsen)

Det er få som er flinkere til å fremheve kunst enn museer og gallerier. Og nå er det flere og flere som åpner opp for fargede vegger.

– Det er snart ikke et klassisk museum som ikke har malt om i farger, sier interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen. Han nevner blant andre KODE i Bergen og Sørlandets kunstmuseum. I Louvre i Paris er det snart ingen av de klassiske maleriene som vises mot hvit vegg.

Hvitt er et nytt fenomen

Cecilie Skeide, konservator ved Lillehammer Kunstmuseum, forteller at i museer og gallerier har farger egentlig vært det normale.

– Ideen om at hvite vegger er den beste bakgrunn for kunst, er et moderne fenomen. De hvite veggene kom med minimalismen og kunsten på 60-tallet. Utover 90-tallet spredde det seg videre til private hjem, forteller hun.

– Stilskiftet viser seg først i kunsten, sier Skeide, og tror at det vi ser i galleriene vil spre seg videre.

Blå bakgrunn til kunst

MUSEUM: Flere og flere gallerier og museer får igjen øynene opp for at farger kan fremheve kunst. Her fra Lillehammer kunstmuseum sin utstilling av Liv Blåvarps kjente smykker.
(Kristian Owren/ifi.no)

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]