IFI logo
Se flere bilder
Effektiv og miljøvennlig malingfjerning med IR

Foto:

Effektiv og miljøvennlig malingfjerning med IR

Den eneste leverandøren på markedet som tilbyr infrarød malingfjerning (Speedheater) har modeller i flere størrelser. En modell kan du stå med i hånden eller legge på flaten. Den store modellen må du henge opp slik at den kan flyttes felt for felt bortover veggen.

Knut Randem

Knut Randem
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne metoden ble utviklet i Sverige i 1988, og kom hit til landet først i 1995. Metoden egner seg like godt utendørs som innendørs - i pluss- og minusgrader. Og du kan male straks malingen er fjernet ettersom metoden ikke tilfører treverket fukt. Systemet består av infrarøde lamper stående i en kasseformet metallbærer. Til den store modellen benytter du et opphengssystem.   

Følg med

Varmepistoler har en temperatur på 500 til 1000 grader, mens det med IR-metoden bare blir 100 - 200 grader varmt i malingfilmen. Glemmer du deg bort, kan du likevel svi treverket, så du må følge med.

Varmeren varmer på få minutter (noen ganger vesentlig kortere) noen få millimeter inn i treverket, og alle lagene med maling løses opp samtidig og bobler opp som en seig masse. Flaten er nå varm i 15 minutter, som er den tiden du har til å skrape av de løse flakene. IR-varmeren varmer og løser opp malingen på et nytt felt mens du skraper det første. Arbeider dere to sammen kan varmeren gå kontinuerlig og dere får en god framdrift.

Det er stor variasjon fra flate til flate. Men du kan regne med å greie å fjerne maling fra et par kvadratmeter i timen.

Når du har skrapt av malingen skal flaten være ren og tørr. Det betyr at du kan grunne flaten med en gang. Under oppvarmingen har harpiksen i treet til en viss grad blitt smeltet ut. Det skal gjøre treverket hardere, mer motstandsdyktig overfor fuktinntrenging og gi bedre vedheft.

Metoden kan ikke benyttes på flater kun behandlet med lateksmaling(er). Med mindre du påfører et strøk linolje som tørker et døgn. Avfallet du får med IR-metoden er tørt og du kan feie det opp etterpå. Husk at tørket maling er spesialavfall.

Er huset fredet eller klassifisert som verneverdig skal du i utgangspunktet ikke fjerne malinglag. Det påpeker Riksantikvaren, som vanligvis kun tillater skraping av løse malingflak. Men dersom det av tekniske årsaker likevel er behov for en total fjerning av malingen i slike bygninger, er det bare en metode som aksepteres - IR-metoden.

Det er de organiserte malermestrenes egen grossist, MAL (Malermestrenes Andelslag), som forhandler Speedheateren. Du kan derfor bare leie den gjennom mestrene. Om du ikke ønsker å gjøre jobben selv, så kan du jo leie maleren også.

En annen populær metode er kjemisk malingfjerning.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.