IFI logo
Se flere bilder
Brannfarlig uvitenhet

Foto: Istockphoto og Nelfo

Brannfarlig uvitenhet

Teknisk feil i strømanlegget fører i år til over 600 boligbranner her i landet. Hver tredje nordmann vet ikke at han selv er ansvarlig for kontrollen av el-anlegget i egen bolig. For dårlig informasjon fra det offentlige, mener If.

Dag Øyvind Olsen/NW

Dag Øyvind Olsen/NW
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av oss tror at det finnes et offentlig tilsyn gjennom brannvesen eller lokalt e-verk som inspiserer elektriske anlegg, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring. Siden begynnelsen av 1990-tallet har ansvaret for el-sikkerheten gradvis blitt skjøvet over fra offentlige instanser til huseiere selv. Nå har boligeier eneansvar for at anlegget ikke er brannfarlig.

- Undersøkelsen viser helt klart at folk ikke kjenner til regelverket. Det har nok ikke blitt gitt god nok informasjon fra det offentlige, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring.

Anlegg slites ut

Det er særlig eldre mennesker som stoler på at det finnes et offentlig tilsyn.

- Halvparten av de over 60 år kjenner ikke regelverket. Det er spesielt ille, siden mange pensjonister bor i eldre hus med gamle el-anlegg som ofte er brannfarlige, sier Bache.

Elektriske anlegg blir dårligere med årene.

- Ved bruk varmes de opp og avkjøles om og om igjen, og til slutt kan slitasjen føre til kortslutning. Det kan i verste fall ende med brann, sier Runar Bache.

Han anbefaler alle å få en elektriker til å gjennomføre en inspeksjon helst hvert femte år, i det minste hvert 10. år.

- En inspeksjon kan koste 2000-3000 kroner, men det er en rimelig investering når du tenker på konsekvensene av brann. Og vi vet at folk frykter brann i boligen mer enn både innbrudd og lekkasje.

Venter på kontroll

Landets brannvesen må hvert år rykke ut til 1200 boligbranner med elektrisk årsak. Halvparten av disse brannene oppstår på grunn av feil på det elektriske anlegget, mens resten skyldes brannfarlige ting vi gjør, som å glemme gryter på komfyren.Undersøkelsen viser at så mange som hver åttende boligeier ikke har hatt inspeksjon av det elektriske anlegget de siste 20 årene. Enda flere svarer at de ikke vet når siste ettersyn ble gjennomført. Nesten halvparten sitter faktisk og venter på at lokale el-myndigheter eller offentlige instanser skal komme på inspeksjon.

- Det oppløftende er at halvparten sier de faktisk har hatt kontroll i løpet av de siste fem årene. Det skyldes nok ikke minst at så mange pusser opp, og da får de elektrikeren til å ta en gjennomgang av anlegget samtidig, sier Runar Bache i If Skadeforsikring.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.