IFI logo
Se flere bilder
10 gode grunner til å tegne kontrakt

Foto: Beckes

10 gode grunner til å tegne kontrakt

Skal du leie en håndverker til å male fasaden, eller pusse opp stuen? Da bør du lese dette først! Med et vanlig standardkontrakt kan mye unødvendig krangel unngås.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år får Forbrukerrådet mange tusen henvendelser fra forbrukere som er misfornøyd med innkjøpte håndverkertjenester. Her er ti gode grunner til alltid å tegne kontrakt. Gratis standardkontrakt kan lastes ned fra internett, blant annet via Husbanken og Forbrukerrådet.

1. Enighet om hva som skal utføres

Beskriv nøye arbeidet som skal utføres og det ønskede resultat. Hvis entreprenøren skal ta hånd om søppel og avfall, bør det reguleres.

2. Enighet om materialkvalitet

Ønsker om valg av produkter, varemerker osv. bør skrives inn i kontrakten. Håndverkeren skal benytte vanlige gode materialer.

3. Hvem gjør jobben?

Er utførende person lærling eller ufaglært? Snakker innleid personell samme språk som deg? Bli enig i kontrakten om hvem som skal utføre arbeidet. Skal du selv utføre arbeid, må det avtales klart hva som skal utføres og hvilke tidsfrister som gjelder.

4. Enighet om pris

Forbrukerrådet anbefaler at det avtales fast pris på arbeidet, inkludert materialer. Et det gitt prisoverslag, kan sluttregningen ikke overstige dette med mer enn 15 prosent.

5. Når og hvordan betales pengene ut?

Hovedregelen er at det betales i porsjoner for arbeid som er utført. Forskuddsbetaling anbefales ikke. Kontant betaling ved beløp over 10.000 kroner frarådes.

6. Reguler det uventede

Vær på forhånd enig om avklaring av alternative løsninger, hvordan tillegg og endringer prissettes, og når de skal utføres osv.

7. Sikre deg mot konkurs

Ved større prosjekter bør forlanges en bankgaranti som sikrer eventuelle krav i to år etter ferdigstillelse.

8. Fremdriften er fastlagt

Kontrakten bør inneholde datoer for oppstart og ferdigstillelse av arbeidet. Det bør også avtales en plan for fremdrift med tidssatte delmål.

9. Gulrot for ferdigstillelse

Ferdigstillingsdatoen er svært viktig da denne vil være utgangspunktet for beregning av eventuell dagmulkt, dersom dette er avtalt.

10. Lettere og raskere å klage

Håndverkerklagenemnda foretrekker kontraktsregulerte ærender. Der går saksbehandlingen raskere enn i Forbrukerrådet, som også er et alternativ.

Se mer

Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF)

Forbrukerrådet

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.