IFI logo

Visste du at du kan male rett på rust?

Dårlig vedlikeholdt metall har en tendens til å ruste. Da kan det slipes lett og males med en maling som låser rusten inne og hindrer rusten fra å trekke gjennom malingfilmen

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

I denne filmen viser Per Morten Kværne i Teknos hvordan du kan male på rust, og hvorfor du bør bruke en maling som er egnet til å male på rust.       

For nesten alle typer metall

Malingen Ferrex Combi er laget for å kunne male rett på rust. Malingen er tettere enn vanlige malinger, slik den låser rusten inne.

– Malingen kan brukes på nesten alle umalte og tidligere malte metalloverflater, både innendørs og utendørs. Den har god vedheft til metall og har en god vær- og slitestyrke, sier Kværne.

Se flere bilder
rustdekket metall

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

METALL: – Ferrex Combi kan brukes på de aller fleste metalloverflater. Malingen har primer og toppstrøk i samme produkt.

Forarbeid

Det er ikke så mye du må gjøre før du setter i gang med å male. Det som er viktig er å passe på at temperaturen ikke er for høy på overflaten av det du skal male. Det kan gjøre at malingen tørker for raskt og ikke får herdet skikkelig.

– Før du maler bør du også børste lett over det du skal male med en stålbørste eller litt grovt slipepapir for å få bort løs rust. Tørk deretter over med en fille for å få bort støvet, sier Kværne.

Se flere bilder
stålbørste

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FØR DU MALER: Før du setter i gang med å male anbefales det å skrape bort løs rust. Bruk en stålbørste eller grovt slipepapir.

Påføring

Malingen kan påføres med rull, pensel eller sprøyte. Bruk det verktøyet du foretrekker og som passer best til jobben.

– Malingen har en veldig god dekkevne, og den er veldig enkel å påføre. For å få det beste resultatet anbefaler vi at du minimum maler to strøk. Du trenger ikke en primer, siden malingen har primer og toppstrøk i samme produkt. Malingen tørker også relativt raskt, og etter første strøk trenger du bare å vente en times tid før du kan male strøk nummer to, sier Kværne        

Se flere bilder
Male på rust

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PÅFØRING: Kværne anbefaler at du maler minimum to strøk. Malingen tørker raskt, så du trenger ikke vente lenge før du påfører det andre strøket med maling.

Egenskaper

Noen vil nok lure på hvorfor du ikke bare kan bruke en vanlig maling som du bruker på trefasader eller lignende, men de har ikke de samme egenskapene sier Kværne.

– Denne malingen er mye tettere enn en vanlig maling, den låser rusten inne og hindrer at du får gjennomslag. Det vil si at rusten ikke trenger gjennom malingfilmen, sier han. 

Se flere bilder
Ferrex Combi og Futura Aqua

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

EGENSKAPER: – Malingen låser rusten inne slik den ikke blør gjennom malingfilmen, sier Kværne.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.