IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig type maling til døren

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Velg riktig type maling til døren

Inngangsdøren kan med fordel males med en dør- og vindusmaling. Det er en egen kvalitet som gir en robust og hard malingfilm. Båtmaling kan også være et alternativ.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er ingenting i veien for å male oljede dører, teakdører eller dører som er malt tidligere. Det viktigste er som alltid: Godt grunnarbeid.

Når det gjelder valg av maling er det viktig å tenke på at en dør står ute hele året. Temperaturene skifter og malingen skal tåle vær og vind uten å falme, sprekke opp eller forvitre. Velg derfor en værbestandig maling. Spør om råd på ditt lokale malingsutsalg.         

Se flere bilder
Per maler kjellerdør

Foto: Chera Westman/ifi.no

2 STRØK PÅ 1 DAG:  Her er det brukt en hurtigtørkende dør- og vindusmaling. Det ble faktisk malt to strøk i løpet av samme dag. 

Egen maling til døren

Det finnes en egen malingkvalitet for dører og vinduer. Denne dekker godt over kanter, hefter godt og flyter fint ut på høvlet treverk og trefiberplater, og gir en robust og hard overflate.

Hvilken glans døren har, spiller også inn i det opplevde resultatet. Vanlige dør- og vindusmalinger er gjerne halvblanke og har glans rundt 25. Mange ønsker dog en helblank og glinsende dør. Da benyttes lakkmalinger eller båtmalinger som er svært blanke, helt opp i 90-glans.

Tips: En hovedregel er å forsøke å male med samme type maling som forrige gang døren ble malt.

Se flere bilder
rød dør

Foto: Chera Westman/ifi.no

BLANK MALING: Dør- og vindusmaling finnes normalt i glans opp til rundt 20-25. Vil du ha en blankere dør, kan båtmaling være et alternativ. Den kan finnes i opp mot 90-glans. Mot en matt fasade, ser dog allerede 20-glans svært blankt ut. 

Egenskaper hos dør- og vindusmaling.

  • God kantdekk.
  • Siger og drypper ikke.
  • Spesielt egnet til høvlet treverk.
  • God farge- og glansstabilitet
  • Lange vedlikeholdsintervaller.
  • Enkel å påføre med god utflyt.
  • Værbestandig
  • Kan blandes i de fleste farger

Moderne vannfortynnede vindusmalinger tørker ofte raskt, slik at det er mulig å lukke vinduet over natten, selv etter to strøk, hvis du starter tidlig om dagen.  

Dør- og vindusmalingen brukes også til andre tredetaljer som vinduslemmer, dører, vindskier, gjerder og hagemøbler.


Malingsystem for dører:

Et komplett malingsystem for dører består av grunning og toppstrøk samt eventuelt en grunningsolje eller impregneringsolje som brukes i forkant. Følg malingprodusentens anvisninger når det kommer til grunning. 

Er malingen løs eller flassende, må den skrapes vekk til bart, friskt treverk. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.