IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig tregulv

Foto: Tarkett, Forbo og Gapro

Velg riktig tregulv

Tregulv er et naturlig førstevalg for mange som skal legge nytt gulv. Men tre er ikke lenger bare tre; nye produksjonsmåter gir uendelige muligheter både for utseende, slitestyrke og struktur. Valget av tregulv bør avgjøres av pris, ønsket levetid, krav til slitestyrke, farge, stil og hva slags atmosfære man ønsker rommet skal gi.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulv av treverk har lange tradisjoner her til lands, og mange er oppvokst på tradisjonelle furugulv eller eikeparkett. Tidligere kun man si at man hadde et gulv av eik, og så visste alle hvordan det så ut. Nå er dette helt umulig. Det har skjedd mye innen produktutvikling av gulv de siste årene, og nå kan en ny eikeparkett være både gjennomfarget mørkebrun, hvitlasert eller ferdig "utslitt".

Mye å tenke på

I takt med at mulighetene blir flere, blir også det å bestemme seg for det perfekte gulvet vanskeligere. Pris er viktig, men heldigvis finnes det tregulv i alle prisklasser - alt fra tynnparkett til massive heltre plankegulv.

Dernest er gulvets utseende en betydningsfull faktor. Tregulv kan gi både et tradisjonelt og klassisk utseende, en gammel og rustikk følelse og et moderne og tidsriktig interiør.

Her har vi gått nærmere inn på flere av valgene som må tas før et nytt tregulv kjøpes inn. 

Heltre eller lamell

Aller først må du bestemme deg for om du ønsker et flersjiktsparkettgulv eller et gulv av massivt tre.

Det vanligste, og det folk flest forbinder med parkett, er lamellparkett eller flersjiktsparkett. Som navnet tilsier, består denne type parkett av flere sjikt som er limt sammen. Ved å krysse fiberretningene motvirkes bevegelsene i treet på en effektiv måte, og man oppnår balanse i gulvet.  Øverste sjikt, det såkalte slitesjiktet, er det treverket man ser og går på. Sjiktene under består også ofte av treverk, men er ikke av samme tresort som topplaget. De tynneste parkettene kan ikke slipes, mens de tykkeste parkettene kan slipes flere ganger, avhengig av slitesjiktets tykkelse.

Heltre gulv eller massivparkett har derimot samme treverk tvers igjennom. Her er det ikke flere sjikt, men ett bord kan bestå av to massive staver som er limt sammen i bredden. Disse gulvene er langt mer kostbare enn vanlig lamellparkett.

To-stav, tre-stav eller plank

Innen parkett er det også flere inndelinger, og man snakker ofte om to-stav, tre-stav eller plank, som sier noe om hvor brede bord parketten er satt sammen av.

3-stav er den rimeligste og mest vanlige varianten. Den gir et livlig gulv med stor variasjon i mønster og struktur. 2-stav er en noe roligere variant og gir et mer klassisk inntrykk. Plank er den mest eksklusive varianten. Den er også mest kostbar, fordi det kreves mer av råvaren når bordene skal være så brede.

- Tre-stav er det absolutt vanligste, men jeg pleier å anbefale folk å ta en titt på to-stav. Disse gulvene gir en helt annen visuell stil, selv om prisen ikke er så avskrekkende, sier Gunni Marie Blunck hos Forbo.

Farge og type treverk

Før var det sånn at man valgte type treslag mye etter hvilken farge man ønsker seg. Slik er det ikke lenger. I dag finnes for eksempel eik i helt hvit, hvitlasert, grå, varmbrun og svart i tillegg til den vanlige naturelle. Gulvene er behandlet med både matte og blanke lakker, og noen er rubbet opp for en røffere struktur. De aller fleste treslag kan nå fås i fargede varianter - til og med tradisjonelt furugulv kan leveres sort og dramatisk. Behovet for å benytte regnskogstrær for å få et eksotisk og mørkt gulv er nå helt fraværende.

Varmebehandlede gulv

Varmebehandling av gulv er en relativt fersk produksjonsteknikk som i løpet av kort tid har blitt svært populær. Gjennom å utsette treverket for sterk varme og damp, endrer treverket farge og får et mørkt og eksotisk preg.  

- Det spesielle med denne teknikken er at hele gulvets slitesjikt endrer farge. Så selv om man sliper gulvet vil fargen fortsatt være den samme, sier Bodil Vassli hos gulvprodusenten Tarkett.

Laserte gulv

Laserte gulv har også fått en fargebehandling, men gulvet er i disse tilfellene ikke gjennomfarget. Sliper du ned et gyldent gulv av ask, vil treverkets naturlige lyse farge bli synlig. Laserte gulv er svært vanlig, og med en god lakk er behovet for å slipe som vedlikehold ikke tilstede på mange år.

Slitestyrke

Det er to ting som avgjør hvor slitesterkt et tregulv er: Det ene er hvilket treslag som er benyttet og det andre er lakken som er påført. En lakk av høy kvalitet vil beskytte gulvet så godt at nedsliping er unødvendig i mange år fremover. Vil gulvet bli utsatt for mye slitasje, kan det lønne seg å velge et hardt treverk.

Treets hardhet måles i Brinell, og jo høyere Brinellverdi jo hardere er gulvet. Eksempler på harde treslag er lønn og ask, mens bjørk regnes som et mykt treverk. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være forskjeller avhengig av lakktype og parkettkjerne, så det er alltid lurt å sjekke med den aktuelle gulvprodusenten.

Mer informasjon

www.tarkett.no

www.forbo.no

www.gapro.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.