Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Unngå mekanisk påvirkning

  •  
  •   Publisert:
Hovedregelen for rengjøring av parkett er: tørt med tørt, og vått med vått.   Tarkett
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Dersom gulvet ligger i et område hvor det er naturlig å beholde skoene på, sørg for at det er tilstrekkelig med rister og matter som kan fange opp smuss og småstein.

Dersom gulvet ligger i et område hvor det er naturlig å beholde skoene på, sørg for at det er tilstrekkelig med rister og matter som kan fange opp smuss og småstein.

Utseendet og sikkerhet

Foto: Höganäs
Foto: Höganäs

Småstein og annet som fester seg under skoene er en trussel mot et pent tregulv uansett hvordan det er behandlet. En grov rist ved inngangen sørger for at skoene "slipper" en del av skitten. En spesialmatte i tekstil eller plastmateriale innenfor denne innbyr besøkende til å tørke av skoene. Ikke bare småstein og smuss, men også vann fjernes og kommer i mindre grad inn på gulvene. Det mest akutte er likevel det sikkerhetsmessige. Et vått gulv vil bli så glatt at besøkende kan skli og falle. Lakkerte og malte gulv vil som regel bli glattere enn oljede gulv.

Renhold

Lakkerte, malte og oljede tregulv må rengjøres regelmessig for å forhindre at skitt setter seg fast. Renholdsfrekvensen avhenger av bruken av gulvet, men i kontorarealer med stor trafikk bør gulvet rengjøres flere ganger i uka.

Tørk godt etter vask

Rengjøringen kan utføres med tørre rengjøringsmetoder, mopp, støvsuger og våtvask med oppvridd klut/mopp. Ikke sløs med vannet. Vannet må aldri ligge og selvtørke på tregulvet. Et oljet gulv har i motsetning til et lakkert gulv godt av å bli vasket med såpe. Fettet i såpen beskytter mot utvasking av treet. Det kan også tilsettes en olje-refresher i vannet i det daglige renholdet i stedet for bruk av såpe.

Tørk godt etter vask

Syntetiske rengjøringsmidler

Etter noe tids bruk kan det være nødvendig med bruk av grovere rengjøringsmidler. Da vil det også vær aktuelt å olje gulvet på ny. Bruk av såpe på et lakkert gulv vil over tid få det til å se skittent ut fordi såpen etterlater en hinne på gulvet. Flere leverandører har syntetiske rengjøringsmidler som kan brukes på lakkerte tregulv.

Noen dråper Zalo

Foto: ifi.no
Foto: ifi.no

Et lakkert tregulv er ikke tett og vann er fienden. Gulvet må derfor aldri gjennombløtes fordi vannet trekker ned i sprekker og kan få gulvet til å svelle. Det må ikke brukes salmiakk og grønnsåpe på lakkerte gulv. Noen dråper Zalo eller gulvleverandørens rengjøringsmiddel kan brukes. Malte gulv rengjøres stort sett som lakkerte gulv. Følg alltid den renholdsanvisningen som følger gulvet eller er angitt av malingsleverandøren.

Les også Tørr rengjøring best på parkett

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: