IFI logo
Se flere bilder
Tipsene du trenger til julevasken

Foto: Jordan og Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Tipsene du trenger til julevasken

Julerengjøring er tradisjon for mange. Her er ekspertenes råd til hvordan du får det rent til jul.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I jula er storrengjøring en tradisjon som mange holder i hevd. Ofte inviterer man til mange sosiale lag, og det er hyggelig å vise frem et hjem som skinner. Det er også godt å få vasket ut alt av støv og skitt som har samlet seg opp i løpet av høsten, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Den viktige vindusvasken

Carina Jonsson hos Jordan mener også at huset skal skinne litt ekstra til jul.

– I juletiden har man mye besøk, og da vil man jo helst vise hjemmet fra sin beste side, sier hun, og råder alle til å begynne med å ta en titt ut av vinduet.

– Det er viktig å tenke på at solen står lavt på denne tiden av året, så om du ikke har vasket vinduene siden sommeren, er det på høy tid nå. Det går raskt når du bruker en mikrofiber-pad til å vaske rutene med, før du går over med nal og deretter tar kantene med en glassklut, forklarer Jonsson.

Noen ganger er det ikke nok å ta vinduene inne, og du må ut i vinterværet.

– Hvis det er kuldegrader, er et tips å benytte spyleveske til bil for å ta en nødvask utvendig. Ren salmiakk er også et gammelt kjerringråd, sier Jonsson.

LES OGSÅ: Vindusvask i minusgrader

Se flere bilder
Vaske vinduene

Foto:

RENE RUTER: Vinduene skal skinne litt ekstra når julepynten dras frem. (Foto: Jordan)

Tørr rengjøring

Etter at vinduene er tatt, er det på tide å gå løs på de større overflatene inne.

– All vask innendørs starter med tørr vask eller mopping av alle flater for å fjerne støv. Husk at over 90 prosent av skitten i et hus er tørt støv, som fjernes best med en tørr mikrofiberklut. Mikrofiber blir statisk når du trekker den over en flate, og så suger den opp alt støvet som en magnet. Og eventuell fuktig vask går som en lek når du er kvitt støvet, sier Jonsson.

La bøtta og grønnsåpa stå

Tørr rengjøring er særlig viktig når gulvet skal skinne. For mange hører gulvvask og lukten av grønnsåpe julen til, men når parketten skal vaskes, er det nettopp dette gulvleverandørene advarer mot.

– Du skal bruke minst mulig vann! Mange tror de skal bruke vann og grønnsåpe ved rengjøring av parkettgulv, men det er akkurat hva du ikke skal gjøre. Bruk tørrmopp og støvsuger så langt det er mulig. Eventuelt kan du benytte rengjøringsmidler som er anbefalt av gulvleverandøren. Og hvis du må bruke noe vann til rengjøring, må du bytte det ofte. Da unngår du å dra møkken rundt, sier Linn Hagtvedt hos Tarkett.

Se flere bilder
Tørr rengjøring av gulv

Foto:

MINST MULIG: Bruk minst mulig vann når gulvet skal rengjøres. (Foto: Jordan)

Rundvask av kjøkkenet

I julen bruker vi kjøkkenet mye. Så dette er et av de viktigste rommene å gi en skikkelig vask.

– Julen er en god tid for å rundvaske kjøkkenet. Her ligger det ofte mye fett og søl som ikke er særlig innbydende. Det er viktig å bruke et vaskemiddel som er beregnet for kjøkken for å løse opp alt gammelt fett, sier Carina Jonsson.

I tillegg til å rengjøre flatene, er det viktig at rørene er åpne på kjøkkenet.

– Vi slår et ekstra slag for rengjøring av sluk og avløp i julesesongen. Dette er en tid hvor mye fett og matrester helles ut i vasken, og bidrar til tilstopping, bakterievekst og vond lukt. Avløpsåpnere som pulver og gel åpner opp i både helt og delvis tette avløp. I tillegg kan du bruke rørvask jevnlig for å sikre at du unngår tilstopping, er rådene fra Inger Løvaas.

Se flere bilder
Fett i vasken

Foto:

FETTKRISE: Julen er høytid for tette rør. Gi de litt ekstra omsorg på denne tiden av året. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

I siste liten

Men det er mye som skal gjøres i julen, og er du av dem som sliter med å få tiden til å strekke til, har Løvaas noen gode tips til «siste liten-vasken».

– For dem som ikke rekker storrengjøringen før gjestene kommer, er mye gjort hvis alle synlige vertikale flater tørkes over med en mikrofiberklut og egnet spray. I tillegg er fjerning av flekker og fingeravtrykk på fronter og blanke flater med på å løfte helhetsinntrykket. Og ta en ekstra runde på gjestetoalettet, gjerne med en baderomspray som desinfiserer i tillegg til å rengjøre. Det er aldri hyggelig å gå på et skittent toalett, avslutter Løvaas.

Se flere bilder
Vaske toalettet

Foto:

GJESTETOALETTET: Det er viktig at gjestetoalettet tar seg greit ut når du har invitert til julemiddag. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Mer informasjon:

Jordan

Krefting

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.