IFI logo
Se flere bilder
Hvorfor er teppet en investering i trivsel?

Foto: Gitte Granstrøm/ifi.no

Hvorfor er teppet en investering i trivsel?

En kan ikke akkurat nekte for at det er mer behagelig å slippe føttene ned på et teppe, i stedet for et kaldt gulv på morgenen - og glem ikke at barna føler det likedan. Og hva med den deilige følelsen av å krølle tærne godt inn i et rufseteppe mens en sitter foran TV-en? Her er alle svar på hvorfor teppet er en investering i trivsel.

/foto

/foto
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En god investering

Vi nordmenn kjøper mer tepper og dyrere tepper. Vi kjøper tepper til kos og nytte, og tepper som blikkfang. Bolig og fritidsbolig er en god investering. Vi bruker både tid og penger på boligen. Gevinsten ved de ressursene vi legger i boligen får vi igjen både økonomisk og ved den kvalitetstiden vi har tilbrakt der. Oppgangstider gjør at flere har muligheten til å bruke mer penger på interiør - og bytte ut den gamle rya mot noe litt penere og mer holdbart. Fordelene ved tepper er at de demper støy og er isolerende, de er sklisikre og bedre for rygg og ledd.

Dagens teppemarked er uendelig. Det er et stort spekter innen kvalitet og type teppe, og en kan leke med nye trender eller egne design. 

For innovatører

De som er først ute og vil ha noe spesielt, velger spesielle flosstepper, ull blandet med lær eller hele flosstepper i lær. - Slike tepper som ikke du finner på IKEA eller Bohus ennå, forklarer Thomas Noreng Aar jobber med tepper for Interiøragenturene. Han kan fortelle at de

selger mye ensfargede ulltepper med kantebånd. - Det er hva innovatørene ville ha for et par år siden. Det er morsomt når folk kjøper spesielle ting, det gjør jobben vår mer morsom også, forteller. - Men et morsomt teppe for å sprite opp, behøver ikke koste så mye, sier han.

Kvalitet koster

Skal en bevare det flotte floss/rufseteppet er det viktig å vite hva en kjøper. Ull er ikke bare ull, men ny eller brukt ull. Et teppe som er 100 prosent ny ull holder seg penere lenger og er lettere å vedlikeholde. God ull er så fet at flekker og smuss ikke setter seg fast om det fjernes med en gang. Luven, eller "lugg" som det heter på svensk - og kanskje mest beskrivende, er selve panneluggen som er på oversiden av et tuftet teppe. Et kvalitetsteppe med lang og tykk luv kan være verdt pengene. Lenger luv på teppet gir mykere tepper. Tett luv er mer resistent mot skitt. Et godt, vevet teppe veier dobbelt så mye som et tuftet teppe i samme kvalitet og det er antall knuter og garn som avgjør kvaliteten.

Svenske Kasthall har vært i teppemarkedet i godt over 100 år. Kasthall fokuserer på kvalitet og design og produserer både vevet og flosset teppe i naturfiber. Høysesong for salg av tepper er gjerne tidlig vår og høst og gjerne før jul. Bortsett fra i høysesongen, kjøper folk ofte nytt teppe samtidig som de bytter ut møblementet. Kasthall opplyser at det er flossteppet som er mest i tiden. Mange ønsker lunhet og farger etter den strenge minimalismen, men kjøpere lar seg påvirke av trender på grunn av at mediafokuset på interiør.

Hos Teppeabo i Oslo selges alle typer tepper i de fleste priskategorier. Daglig leder Bjørn Wibe kan bekrefte at oppgangstider gjør at folk bruker mer penger og kjøper dyrere tepper. De dyreste persiske teppene hos Teppeabo er i ull og koster rundt 40 000 kroner.

 - Persiske tepper blir det solgt mye av og de siste to årene har det gått mye i rufsetepper. Det selges mye wiltontepper og sisal. Plantefiber er i skuddet, selv om det ikke er det mest praktisk, innrømmer Vibe. Han legger til at sisaltepper kan impregneres for bedre vedlikehold og opplyser at mange velger ulltepper i sisal-look.

Syntetiske tepper

De billigste Wiltonteppene i ull har blitt utkonkurrert av de syntetiske teppene som ikke loer, er lette å vedlikeholde og som er slitesterke. Mange typer tepper er også antistatisk behandlet og det finnes permanent antistatiske tepper.

Som med tepper av ull- eller plantefiber, kommer syntetiske tepper i mange ulike kvaliteter og priser. Også innen syntetiske tepper gjenspeiles kvaliteten i prisen.

Heldekkende tepper

Gode vegg til vegg tepper er lett å rengjøre, isolerer godt og er slitesterke. Nye materialer i teppet, limtype eller borrelås-fester, kombinert med bedre renhold har overbevist mange om hvor godt et heldekkende teppe egentlig er. Tyske GuT tester mange vegg til vegg teppene på markedet. Tepper som er kontrollert og som ikke inneholder skadelige stoffer, får et GuT-merke.

Helt- eller delvis

Teppefliser selger jevnt og trutt til privatkunder, men de største kundene er i det offentlige markedet. Mulighetene med teppefliser er mange og bruken begrenser seg ikke bare til bruk som vegg til vegg teppe. Ødelagte partier eller enkelt fliser kan byttes ut med nye og en kan lage sine egne mønstre og fargesammensetninger. Teppefliser koster mer å legge enn et vanlig vegg til vegg teppe. De er tyngre å transportere, spesielt med tilhørende materiell som lim, fikk vi opplyst. Rengjøringen må tas mer alvorlig med teppefliser da det lett legger seg smuss mellom skjøtene i flisene.

Svevestøv innendørs

Det tyske inneklimaforbundet gjorde en undersøkelse på oppdrag fra det tyske astma og allergiforening som viste at heldekkende tepper fører til mindre svevestøv i innelufta enn harde gulvbelegg. Resultatet var at boliger med hardt gulv hadde opp til 60 til 70 mikrogram støv per kubikkmeter luft. Da de testet det på boliger med heldekkende teppe fant de kun 30 til 35 mikrogram per kubikkmeter luft.

Støv blir produsert uavhengig av gulvet. Tepper er for mange en fy-ting forbundet med allergi, men teppet bør ikke nødvendigvis være synderen for luftveisplager i boligen.

Hvor mye støv og skitt som er i et teppe, avhenger helt av rengjøring og alder på teppet. Hvis en støvsuger teppet med en god støvsuger regelmessig, får en fjernet skitten før den setter seg i teppet.  - At støvet ikke blir borte selv om du tar bort teppet har vi alltid visst, sier Bjørn Wibe. 

Som i gamle dager

Det sier seg selv at ingen vil ha et gustent teppe full av ulumskheter. Vedlikeholdet og rengjøringen av tepper forlenger levetiden av teppet. Bruk støvsuger regelmessig! Noen typer tepper skal ikke bankes, renses med maskin hjemme eller støvsuges med roterende børster. Ved å lufte rommet får en ut mye støv når en støvsuger.  Mange sverger til den gode gammeldagse metoden ved å ta ut teppet i nysnøen for å fjerne støv og skitt. En matte under teppet bevarer ikke bare teppet, men forhindrer også at teppet forflytter seg. Bruk møbelknotter under tunge møbler på teppet. Flytt på teppet slik at slitasjeområdene etter møbler eller personer blir jevnt fordelt.

En god matte forhindrer at beboere og gjester drar med seg ekstra skitt inn i boligen.

Liv M. Hansen hos Kasthall har tidligere uttalt at et godt teppe skal tåle både rødvin og barn.

Psst! Vet du hva en hybelkanin består av?

Stort sett et sammenflitret garn av tekstilfiber. Inne i dette garnet samler det seg mange små støvpartikler. Støvpartiklene igjen er for det meste rester fra husdyrmidds ekskrementer, men også flere hundre andre stoffer som muggsoppsporer, bakterier, pollenkorn, alger, flass og sagflis.

Disse fører produktene

www.intag.no

www.kasthall.com

www.teppeabo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.