IFI logo
Se flere bilder
Sisal - trendy materiale med lange tradisjoner

Foto: Produsenten

Sisal - trendy materiale med lange tradisjoner

Sisal kommer fra en tropisk plante, og er en av verdens aller sterkeste naturfibre. Derfor er det kanskje ikke så rart sisal er mye brukt innen teppeproduksjon.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Sisal har på grunn av sin slitestyrke tradisjonelt sett vært brukt mye i produksjon av tauverk og kurver, men også en del til gulvtepper, forteller Erik Wibe i Teppeabo.

Som de fleste andre materialer, har sisalen både sine fordeler og ulemper.

Regulerer fuktigheten

Naturfibertepper som sisal bidrar til å lage et godt innemiljø ved å regulere luftfuktigheten i rommet.

- Hvis det er tørr luft i rommet vil teppet avgi fuktighet, og motsatt vil det holde på fukten hvis det er veldig fuktig i luften, sier Wibe.

Sklisikkert

Og i motsetning til enkelte andre teppetyper, blir ikke sisal glatt når det er fuktig. Derfor er sisal mye brukt i trapper og ved inngangsparti, der sklisikkerhet er et viktig tema.

- Det er også av den grunn man ofte ser sisal liggende på stupebrett eller på gulvet i båter, forteller Wibe.

Sisal og gulvvarme

Varme i gulvene er slett ikke uvanlig. Går det an å legge sisalteppe over gulvvarmen?

- Det er mulig, men ikke ideelt, sier teppeeksperten.

Legger du heldekkende sisal over et gulv med gulvvarme, må du i så fall passe på at temperaturen ikke blir for høy, og at teppet limes til underlaget, anbefaler han.

Trendy og allergivennlig

Men til tross for en del praktiske egenskaper, er det ofte de estetiske sidene ved sisalen som appellerer til mange av oss. Naturmaterialer er trendy, og sisal er intet unntak. Den naturlige fargen gir en lun og koselig atmosfære i rommet, og strukturen er helt "riktig" når man er ute etter det naturlige og litt røffe, samtidig som det er klassisk.

De siste årene har det også blitt større fokus på tepper som en allergivennlig teppetype. I motsetning til harde gulv, holder nemlig teppene på støvet inntil det blir støvsugd, slik at det ikke svever rundt i rommet. Forutsatt et grundig og jevnlig vedlikehold med støvsuger, er et bra teppegulv derfor godt egnet både på soverom og oppholdsrom.

Vær obs på ulempene

Men selv om det er mange positive sider ved sisalteppene, bør du også være obs på ulempene før du tar turen til teppebutikken.

- Sisal kan bli misfarget hvis det utsettes for vann. Vi anbefaler derfor at man impregnerer teppene for bedre motstandsdyktighet, sier Wibe.

Ellers er det ifølge Wibe ikke til å komme utenom at et godt syntetisk teppe er bedre enn sisal.

- Et syntetisk teppe tåler mer, kan utsettes for vann uten å ta skade, og er lettere å legge og skjøte. De fleste som velger sisal gjør det på grunn av utseendet, ikke bruksegenskapene, forteller han.

Få hjelp av teppelegger

Det at teppene er så sterke gjør også at de blir svært harde å skjære. Så med mindre du er veldig nevenyttig, kan en teppelegger være til god hjelp når det heldekkende sisalteppet skal legges.

Det er også viktig å passe på at teppene skjøtes i luvens retning, og ikke på tvers. Når man bestiller vegg-til-vegg-sisaltepper, lønner det seg å legge på ca 10 cm på bredden, så man har litt å gå på under leggingen.

Mer informasjon

www.teppeabo.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.