IFI logo
Se flere bilder
Striper viser veien

Foto: Tarkett

Striper viser veien

Taktile deler av gulvet, et gulvmateriale som kan føles med blindestokk, kan hjelpe synshemmede i å orientere seg på offentlige plasser. For å hjelpe bør slike ledelinjer også skille seg visuelt fra det øvrige gulvet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravene til universell utforming i den nye Plan- og bygningsloven tilsier at offentlige bygg og arbeidsbygninger må være tilgjengelige for personer med ulike slags funksjonsnedsettelser. Det innebærer at flest mulig skal kunne bruke bygget på en likestilt måte. Loven stiller ingen spesifikke krav til hvilke løsninger som bør benyttes, men veiledningen til loven angir at det skal tas hensyn til personer med nedsatt kraft og bevegelse, nedsatt syn og nedsatt hørsel.

Kan føles

E n mulig løsning for å hjelpe blinde, svaksynte og andre med nedsatt orienteringsevne, er med ledelinjer i gulvet. Slike ledelinjer skal være tydelige markeringer i kontrasterende farge og et avvikende materiale eller overflatestruktur. Disse såkalte taktile flater kan føles med en blindestokk, og det gjør det lettere for blinde og svaksynte å finne fram når de beveger seg utenfor hjemmet. En måte å utbedre tilgjengligheten på er å bruke en 305 mm bred vinylstripe på gulvet, kalt Tarkett Tactile Strip. Ledelinjen kan legges både nedfelt og oppå overflaten.

Lyshetskontrast

På sykehus, i myndighetsbygg og skoler kan taktile felt i gulvet geleide frem til heisen, til resepsjonen, til WC og til andre viktige funksjoner. En taktil ledelinje bør skille seg også visuelt fra omgivelsene, ved at ledelinjen og flaten ellers har en lyshetskontrast på minst 0,4 i henhold til NCS-systemet (Natural Colour System).

Mer informasjon

Tarkett AS

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.