IFI logo
Se flere bilder
Sykehjemmet og fargene

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Sykehjemmet og fargene

Å komme frem til sluttresultatet i et næringsbygg kan være en lang prosess - mellom byggherre og arkitekt hvor produsent også spiller en viktig rolle helt fra begynnelsen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solvang Sykehjem, tilhørende Oslo kommune i bydelen Helsfyr-Sinsen, har fått et nytt tilbygg på fire etasjer hvor det også er blitt ny kantine, nytt storkjøkken og rehabilitering av eksisterende administrasjon og inngangsparti. Bruttoarealet er på til sammen 6.100 kvadratmeter.

Interiørarkitekt Gerd Ramstad har arbeidet med byggherre (Omsorgsbygg Oslo KF) og hovedentreprenør (Peab AS) for å få en helhet i bygget, hvor det å få gjennomslag for ideen om fargebruk og mønstre har vært viktig.

-Byggherre var med rundt for å se på arbeider vi tidligere har gjort. De likte vår form for fargebruk og godkjente prosjektet. Fra start til ferdig resultat gikk det to år, forteller interiørarkitekt.

I Gerd Ramstads arbeidsrutine starter hun med gulvbelegget. -Man må nesten starte med gulvbelegget - det er basis for fargebruken. Dernest er det viktig med kvaliteten og beleggets overflate.

I dette tilfelle er det hovedsakelig valgt vinylbelegg fra Tarkett AS, i tillegg til at det i inngangsparti og kantine/storkjøkken er brukt både keramisk flis og parkett hvor det har vært mest hensiktiksmessig.

Solvang Sykehjems husøkonom Åse Lindal har også spilt en viktig rolle i prosessen. Her var det nærmest et krav at gulvbelegget skulle ha en PUR-overflate (polyuretan, en herdeplast), hovedsakelig på grunn av renhold og vedlikehold. Økonomiske rammer for vedlikeholdet er viktig ettersom de raskt overstiger budsjett for innkjøp og legging.

Interiørarkitekt har her helt klart arbeidet etter en helhetstanke med mønstre og fargekombinasjonen i mønstrene. Her har de fire etasjene med til sammen 60 beboerrom, korridorer og oppholdsrom fått hver sin hovedfarge.

De malte flater er det neste interiørarkitekt legger opp til - i forhold til gulvbelegget. - Har man basisen med gulv og vegg er det også lettere med det andre som skal passe inn - møbler, møbelstoff og gardiner.

Gardinene skal være dekorative og gi en akustisk virkning. Her har Gerd Ramstad tatt opp igjen fargene fra gulvbeleggene. Gardiner (og sengetepper) er spesialdesignet for hele bygget og produsert hos Landheim. Møblene er fra Helland Møbler hvor fargebruken på møbelstoffene fra Innvik også er tilpasset den helhetlige fargebruk, i tillegg til at husøkonom satte krav til at de skal tåle vask opptil 60 grader.

Etterbruk

For gulvprodusentene starter alle prosjekter - nye eller rehabilitering - med en bearbeiding av arkitekt eller byggherre eller begge deler.

-Når belegget er valgt er det viktig at vi informerer de involverte brukere om renholdsarbeidet. Vi informerer om produktene og hvilke metoder som bør brukes for å gi et best mulig vedlikeholdsbudsjett, forteller Leif Gustavsen, servicesjef i Tarkett AS.

I rengjøringsyrket er det mange prosesser og mange meninger. -Det er viktig at bruker har et rengjøringsopplegg de følger. Det gjelder både renhold og vedlikehold. Det daglige renhold foregår stort sett med moppeutstyr av forskjellige art, mens man i vedlikeholdet bruker highspeed-maskiner, tørrpolering, spraypolering eller polish som vil gi et dyrere vedlikehold.

-Våre vinylprodukter med PUR overflate gir byggherre mulighet til å velge et vedlikehold som faller rimelig ut, med for eksempel tørrpolering, men vedlikeholdet må tilpasses bruk og slitasje som er på gulvet. Her kan det være til dels store forskjeller fra inngangspartiet og 1.etasje og opp til 4. etasje hvor man nærmest har en tøffelslitasje.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.