IFI logo
Se flere bilder
Kreativt kulturhus i Asker

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Kreativt kulturhus i Asker

Asker sentrum er forandret - det offentlige rom påbygget og ombygget: Asker Kulturhus på 25.000 kvadratmeter og en ny åpen plass har gitt sentrum et nytt preg.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byggherre Asker kommune har i det nye kulturhuset fått plass til mye - bibliotek, kinoanlegg, teatersal, ungdomsklubb, seniorsenter, kafé og areal til utleiekontorer. Askers kulturhus lå også her tidligere. Prisen på det nye prosjektet kom på vel 420 millioner kroner.

Arkitekt for det nye kultursenteret har vært Arbeidsfellesskapet Dyrvik Arkitekter og LINK arkitekter. Kommunen engasjerte Verdal Prosjekt på Lysaker til prosjekt- og byggeledelse, mens Skanska Norge har vært totalentreprenør.

Hele inntrykket er nytt, selv om det også er bevart og rehabilitert deler av det opprinnelige kulturhuset fra 1970-tallet. Den gamle storsalen er blant annet bygget inn. Den aller mest besøkte møteplassen er Asker Bibliotek og det gamle bibliotek lå akkurat der det gjør nå, men det er også det eneste som er seg selv likt: Den nye glassfasaden på bygget, det nye inngangspartiet og en helt ny innredning gjør at besøkende oppfatter det som et nytt bibliotek.

Med et daglig besøkstall på ca. 2.500 personer som høst, vinter og vår, gjerne med barnevogner, tråkker inn og ut, var det helt nødvendig å tenke praktiske materialer og drift, ikke minst når det gjelder gulvbelegget.

Biblioteksjef Live Gulsrud i Asker Bibliotek forteller at i det gamle biblioteket var det korkgulv, et gulv de hadde god erfaring med når det gjelder renhold og slitasje. I det nye biblioteket hadde arkitekt foreskrevet oljet parkett i ask, hvilket var ganske naturlig ettersom ask er et symbol i kommunevåpenet til Asker; bygda har fått navn etter ask. Men den lange driftserfaring i biblioteket gjorde at bruker på et tidlig tidspunkt ønsket noe annet og ingen klarte senere å overbevise dem om at noe annet gulv var bedre enn kork.

-Det ville bli for stor slitasje, - med lys parkett vil gulvene se slitne ut. Derfor ønsket vi oss grå korkfliser i det vi kaller en forsvinningsfarge. Det var en diskusjon om hvilken type kork vi skulle ha og arkitekt var opptatt av at det ikke skulle være en naturkork. Dessuten er det lettere for oss med fliser fordi gulvet er enklere å reparere ved eventuell skade; flisen eller flisene kan bare byttes ut, sier biblioteksjef Live Gulsrud.

Av de 3.700 kvadratmeter som Asker Bibliotek disponerer er det lagt 2.500 kvadrat med korkflis fra Wicanders/Storeys. Gulvlegger har vært BBM i Karlstad, en underleverandør av Skanska.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.