IFI logo
Se flere bilder
Støvtest gir tepper fordel

Foto: ifi.no

Støvtest gir tepper fordel

En tysk undersøkelse dokumenterer at vegg-til-vegg-tepper gir et bedre inneklima enn hardere gulv. Årsaken er enkel: Vegg-til-vegg-tepper binder støvet inntil det blir støvsuget.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har ikke alltid vært slik at tepper er blitt anbefalt overfor for eksempel allergikere og astmatikere på grunn av finstøvet i inneklimaer, tvert om. Det som nå har skjedd er at det tyske astma- og allergiforbundet (Deutschen Allergie- und Asthmabund) gikk til det tyske inneklimaforbund og ba om en større undersøkelse.

Prosjektet omfattet måling av finstøvet i 100 forskjellige privatboliger. Grenseverdien i støvundersøkelser er 50 mikrogram pr. kubikkmeter. Denne grenseverdien ble tydelig overskredet i boliger med gulv av laminat, treverk og fliser; verdien var i gjennomsnitt på 60-70 mikrogram pr. kubikkmeter. I boliger hvor man røyker, har husdyr og ikke lufter hyppig, kunne man måle opptil seks ganger grenseverdien.

Ved målingen på vegg-til-vegg-tepper lå resultatet på ca. 30-35 mikrogram. Tepper har den klare fordel at det binder støv i stedet for å virvle det opp ved alle bevegelser. I tillegg er det selvsagt viktig å støvsuge med et filtersystem (som også tar de helt små støvpartikler) og at man også med fordel kan bruke mikrofiberklut.

- Denne dokumentasjonen gleder oss. Det florerer mange usannheter om tepper og inneklima, sier direktør Jens Lange hos den danske teppeprodusenten Dan-Floor.

- Alle våre tepper er godkjent med Dansk Indeklima Mærkning, og har dermed bestått mange omfattende tester, blant annet på avgassinger, som dermed ikke er en sunnhetsfare. Vi vil påstå at tepper er med på å skape et godt inneklima, det er godt å gå på og gir hygge i boligen.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.