IFI logo
Se flere bilder
Kan teppe legges rett på betongen?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Kan teppe legges rett på betongen?

Holder på å bygge nytt hus og planlegger teppe i noen rom i kjelleren. Lurer derfor på om det er mulig å legge teppe rett oppå betong eller om det bør være noe imellom?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tepper kan legges på de fleste underlag, så lenge det er tørt, jevnt, rent og stabilt. Det går derfor fint an å legge teppe rett på betongen. Men man bør være klar over hvor høy fuktighet det er i betongen før man ruller ut teppene. Hvis det er for høy fuktighet, kan teppet ta skade og fukten kan gi et helsefarlig innemiljø. Dette gjelder alle typer materialer som legges oppå betong, og det er derfor ingen god løsning å legge for eksempel treverk mellom betongen og teppet, fordi problemet ikke vil forsvinne av den grunn. Hvis noe skal legges på et fuktig underlag, er tepper faktisk det "beste" du kan legge. I motsetning til mange andre materialer, vil et teppe alltid puste og fukt vil ikke stenges mellom materialene der de kan gjøre stor skade.

Det er lurt å skaffe seg en fuktmåler (disse kan ofte leies hos store byggvarehus), og sjekke hvor høy fuktigheten egentlig er. Hvis den relative fuktigheten er under 87-88%, skal det gå helt fint å legge teppe direkte oppå gulvet. Men hvis den er høyere, er dette ikke anbefalt. Da kan det lønne seg å påføre gulvet en fukt- og alkaliesperre før teppet legges. DexorBond 2000 er for eksempel et slikt produkt, som beskytter overliggende gulv mot fukt fra undergulvet. Hvis du benytter deg av dette produktet, må du vente til neste dag med å legge ut teppene. DexorBond trenger nemlig litt tid til å herde. Dette produktet vil forhindre at farlige gasser dannes i betongen, og heller siger ut i form av vanndamp, og dermed ikke utgjør noen trussel for innemiljøet.

Tepper kan enten limes til underlaget, eller de kan festes med borrelås (tape med borrelås på baksiden). Begge metodene fungerer fint, men borrelås har den fordelen at gulvet kan legges og fjernes uten at gulvet blir tilsølt med lim. Borrelås er også naturligvis en mer miljøvennlig løsning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.