Kategorier

Meny

Konto

Storhetens tid

Stadig flere vil ha store fliser på baderommet, og flisene blir bare større! Men det stiller gjerne andre tekniske krav til dusjsonen og avrenningen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Storhetens tid

Foto:

En trend innen baderom er at det skal være så stort som mulig. Det skal være god plass til både å være sosial, ha treningssykkelen foran speilet, og ikke minst skal flisene være store.

Trenden sier «stort»

– Vi skal ha store keramiske fliser med betonglook. De kan være i store størrelser, selv på mindre bad. Flisene kan blant annet ha «sanddyne-look», sier interiørarkitekt Åse Imset.

Mange ønsker store fliser av estetiske årsaker.

– De vil ha så store som mulig. Det blir mindre fugemasse mellom flisene, og de store flatene gir et rolig uttrykk. Det gir også større romfølelse, særlig ved valg av rektangulære fliser, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs i Oslo.

Store fliser kan være 30 cm x 30 cm, eller for eksempel 50 cm x 21 cm. Den vanligste store størrelsen på gulv er 30 cm x 60 cm.

– Det finnes fliser i størrelse 60 cm x 120 cm, og da begynner det å bli ganske stort, nesten på høyde med en person. Men enda venter vi på å motta større fliser enn dette, sier Björklund.

Dele på Pinterest Trenden sier «stort»


En røff stil

Butikksjefen ser i tillegg at det er populært med fliser i røff stil og plankeformat.

– Vi har et par nye serier med denne rustikke stilen der også flisene også kan ha et sementpreg. Mange vil ha grått og varmere farger på baderomsgulvet og i gangen. I tillegg selger vi mye planker som imiterer tre, forteller han.

Golvabia opplever den samme trenden med store fliser. De selger i tillegg både store og små sekskantede fliser.  

– Det kan gi et mer minimalistisk uttrykk med fliser som dekker større flater. Vi ser for øvrig en dreining mot varmere toner i flisene nå, sier Henrik Andersson, salgssjef for Golvabia i Norge.

Dele på Pinterest En røff stil


Ta hensyn til sluket

De fleste har likevel ikke så store bad at flisene kan være i store størrelser.

Forutsatt at du ikke har dusjkabinett, men ønsker store fliser, må du tenke annerledes rundt sluket.

– Da blir det vanskelig med det tradisjonelle sluket. Store fliser inntil runde sluk er teknisk umulig. Man får ikke et pent fall, for flisene kan ikke bøyes. Eventuelt kan en dele de opp i mindre biter, sier Björklund.

En alternativ løsning ved tradisjonelt sluk er å senke dusjsonen.

– Med denne løsningen må du fortsatt ha fall, men da kan du ha store fliser i resten av rommet. Dersom du ønsker store fliser, avklar alltid med flislegger på befaring, understreker Björklund.

Dele på Pinterest Ta hensyn til sluket


Mosaikk er fortsatt «in»

Om du ønsker å ha samme fliser over hele baderommet, kan du velge mosaikkfliser i dusjsonen fra samme serie.

– Å kombinere med mosaikk i dusjfallet kan bli en detalj i seg selv også, sier Andersson.

Selv om store fliser er en trend, selger mosaikk fortsatt bra.

– Ikke alle serier har mosaikk i tillegg, men da kan man finne en som er veldig lik. Det kan være greit å vite at gulvleggere ofte tar dobbelt betalt ved legging av mosaikkfliser, opplyser Björklund.

Hvis du ikke ønsker en sone med mosaikkfliser kan du velge en annen løsning for avrenning. For eksempel kan rektangulære renner som kommer i forskjellige farger og design være et alternativ.

– Ikke alle kjenner til at det finnes avlange sluk. De legges inntil veggen slik at man får et mer jevnt fall. På grunn av formen fanger det opp mer vann og kan legges inntil store fliser, sier Björklund.

Dele på Pinterest Mosaikk er fortsatt «in»


For mer informasjon:

www.golvabia.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]