IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Slik velger du riktig utegulv

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Norfloor, Bergo Flooring, Golvabia, Musum Interiør

Slik velger du riktig utegulv

Plast, tre, teppe eller flis? Det finnes gulv som ikke trenger tak.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fint uterom gjør at du vil være mer ute. Men det holder ikke bare med planter, puter og pynt. Gulvet må også være med på leken. Det skal være praktisk, pent og lett å vedlikeholde. Og det må tåle vær og vind. I tillegg skal det være godt å gå på selv med bare føtter.  

Plastfliser

Fliser laget av plast er et smart valg til terrassen eller andre uterom. De kommer i mange farger og mønstre som gjør at du kan skape din personlige vri på gulvet.

– Plastfliser er drenerende og fuktavvisende. I tillegg er de svært slitesterke og tåler de fleste bruksområder i årevis. De er like gode inne som ute, sier Emil Lindèn fra Bergo Flooring.

Tregulv

Trykkimpregnert tre på terrassen er kanskje det vanligste utenfor norske hjem. Behandlet tre tåler mer fukt enn ubehandlet tre, og plankene ligger like stødig i storm og stille. En fordel med tre under føttene er at de ikke blir for kalde i skyggen. Velger du lyse farger, blir det heller ikke for varmt i varmen. For å få tregulv til å vare lenge, trengs årlig rengjøring og jevnlig behandling med olje eller terrassebeis.

– Det er fordi treverk er et levende materiale som vil bli flisete eller sprekke opp hvis du ikke behandler det riktig. Steller du pent med tregulvet, får du en nydelig terrasse i mange år. Tre er kos, sier Anders Døvre fra Osmo.

Se flere bilder
Behandle tregulv

Foto: Robert Walmann/ifi.no

EN-TO-TRE: Det er ikke noe «hokuspokus» for å få et tregulv til å vare lenge. Det må bare behandles riktig. – Olje, beis og god rengjøring er drivstoff for treverk, sier Anders Døvre fra Osmo.

Uteteppe

Tepper på terrassen er også pent og praktisk. På en stor terrasse vil et teppe samle utemøblene inn i en lun sone. Akkurat slik et salongteppe gjør inne i stuen.

– Det finnes mange løsninger for folk som vil ha tepper ute. Noen velger billig nålefilt eller tuftet kunstgress med høyt strå som ser ut som gress. Trenden nå er at folk vil ha skikkelige tepper ute, gjerne som tåler sollys og kan ligge ute hele året, forteller Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim.

LES OGSÅ: Lekkert med uteteppe på terrassen

Se flere bilder
Teppe ute

Foto: Musum Interiør

MYKE FØTTER: Et uteteppe er en drøm for føttene. – Trenden er at folk vil ha kvalitetstepper med garn som tåler sollys og som kan ligge ute hele året, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim.

Fliser

Helge Aasen hos Norfloor er ekspert på såkalte «Porcellanato»-fliser. Dette er fliser som er laget av oppmalt stein og presset under stort trykk og brent på høy varme slik at råvarene smelter tilbake til stein. Han mener slike fliser er perfekt for deg som vil ha et vedlikeholdsfritt gulv utendørs.

– Disse flisene tåler alt hva norsk natur har å by på. Når du har lagt slike fliser, trenger du ikke tenke på annet enn å rengjøre dem ved behov. De blir heller ikke falmet av UV-stråling. Steinfliser kan legges der underlaget er avrettet og stabilt, sier han.

Se flere bilder
Fliser i fiskebeinmønster

Foto: Golvabia

FISKEBEIN: Fliser lagt i fiskebeinsmønster skaper en lun og trivelig stemning.

Se flere bilder
Mørke fliser ute

Foto: Norfloor

HARDE TAK: Legger du «Porcellanato»-fliser ute, har du et gulv som tåler alt. Alltid. – I tilegg ser det lekkert og dyrt ut, sier Helge Aasen hos Norfloor.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.