Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Slik sparer du på maling

Rester av brukt maling kan oppbevares en tid uten å bli ødelagt.   Kristian Owren/ifi.no (portrett) og Nordsjö
Ble det litt maling til overs, etter at du hadde malt ferdig? Ikke slå restene ut i vasken, men spar på dem. Oppbevart riktig, kan rester av maling holde seg lenge.

Du vet aldri når du kan komme til å trenge en slums maling. Kanskje må du flekke litt etter en skade senere? Du kan få lyst til å male noe mer om en tid, eller bruke den samme malingen i en annen sammenheng.

Hvis du oppbevarer rester av maling på riktig måte, kan den være like fin å arbeide med om et år. 

Holder lenge

– Maling kan oppbevares lenge, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö.
– Maling kan oppbevares lenge, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö.

Maling holder seg best i godt lukket emballasje. Hvis luft kommer til, vil malingen kunne bli ødelagt.

– En uåpnet boks maling holder seg i et år eller mer, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö.

Brukte malingbokser som er minst halvfulle, kan også spares til en senere anledning. Åpne boksen og legg en plastfolie på overflaten. Lukk så boksen nøye, og merk den med dato, fargenavn, NCS-kode og hvor i boligen den ble brukt.

Er det mindre enn halvparten igjen av malingen, gjør du best i å oppbevare malingen i en mindre beholder. Slå malingen over i et rent syltetøyglass, eller en mindre, men godt vasket malingboks. Det er viktig at lokket er helt tett. Legg plast over malingen hvis boksen ikke blir helt full. Merk så glasset med dato, fargenavn, NCS-kode og stedet du brukte den. 

Se opp for sopp og snerk

Rester av brukt maling kan oppbevares en tid uten å bli ødelagt.
Rester av brukt maling kan oppbevares en tid uten å bli ødelagt.

– I en åpnet boks med veggmaling, takmaling eller en annen interiørmaling, kan det komme soppsporer og annet i malingen som ødelegger den etter en tid. Det merkes fort på lukten, og om det er kommet klumper eller snerk i malingen. Ikke bruk en ødelagt maling, men kjøp heller en ny boks, sier Enrico Bastiani.

Du merker fort om maling er blitt ødelagt under oppbevaringen. Vond lukt, klumper og maling som ikke vil røres sammen etter å ha skilt seg, er tegn på at malingen har gått ut på dato. Det dog er ingenting i veien for å spare på malingen en tid, for så å sjekke om den er ok når du skal i gang med neste prosjekt. 

Jevn temperatur

Et rent syltetøyglass med tettsittende lokk kan være bra til å oppbevare en liten malingrest i.
Et rent syltetøyglass med tettsittende lokk kan være bra til å oppbevare en liten malingrest i.

Maling som skal oppbevares over tid, plasseres et sted hvor temperaturen holder seg jevn og over null. Ikke sett malingboksene i direkte sollys. En isolert og oppvarmet garasje, bod eller kjeller er perfekte steder å sette malingbokser.

Ønsker du å kvitte deg med malingrester, skal de ikke kastes i søppelet eller slås ut i vasken. Ta malingboksene med til nærmeste miljøstasjon eller gjenbruksstasjon der det finnes egnede innsamlingsbeholdere for slikt. 

Les også Mal en slett dør

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: