IFI logo
Se flere bilder
Slik rengjør du effektivt til jul

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan

Slik rengjør du effektivt til jul

Huset skal skinne litt ekstra til jul. Her er tipsene som gjør julerengjøringen mest mulig effektiv.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Før i tiden hadde nok julerengjøringen en litt annen betydning enn den har i dag – nå holder vi det jevnt rent året rundt ved hjelp av mikrofiber, mopping og støvsuging. Men selv om de moderne rengjøringsproduktene gjør jobben med å holde huset rent lettere for oss, ønsker de aller fleste av oss å gå litt ekstra grundig til verks før jul. Det skal jo skinne litt ekstra når julen ringes inn, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Selv om lukten av grønnsåpe kanskje kan virke forlokkende, oppfordrer hun til å unngå den tradisjonelle såpen med mindre det er et bevisst valg at man vil såpebehandle.

- Se på hva slags rengjøringsmidler gulvprodusenten anbefaler. Tradisjonell grønnsåpe legger igjen et fettlag som tiltrekker seg støv, hvilket sannsynligvis ikke er effekten du leter etter. Bruker man et rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvtypen, vil man både bevare gulvet pent lengre og kunne forlenge vedlikeholdsintervallene, råder hun.

Ønsker du likevel grønnsåpelukten, sett en liten skål med såpe under sofaen. Owren slår også et slag for ting som rengjør seg selv.

- Jeg er stor tilhenger av å legge ting ut til lufting. En skal ikke undervurdere effekten tørr snø har på et støvete gulvteppe. Selv lar jeg alltid alt løst, altså puter, tepper, gardiner og så videre, lufte seg ute en kald vinterdag, tipser Owren videre, og legger til: - Og når man rydder hjelper det ikke bare å stappe alt inn i skapet. Ute av syne, ute av sinn fungerer ikke i praksis, mener jeg. Tar man også en ryddesjau inne i klesskapet, vil den ryddige følelsen følge med deg ut i resten av huset eller leiligheten.

Se flere bilder
Tørt støv fjernes best med tørre rengjøringsmetoder - enten tørrmoppp eller støvsuger.

Foto:

Tørt støv fjernes best med tørre rengjøringsmetoder - enten tørrmoppp eller støvsuger.

Her er flere tips til deg som ønsker å rengjøre effektivt før jul:

 1. Rydd først – alltid!
  Har du gjort en grundig jobb med ryddingen før du vasker, går alt annet så mye fortere!
 1. Luft det som luftes kan
  Tar du med med puter, pledd og gardiner ut for risting og lufting, vil de straks bli mye friskere. Er du heldig å ha tørr snø, kan teppene gjerne ligge litt ute for naturlig rensing.
 1. Fjern støv tørt
  Det aller meste av smusset i hjemmet er tørt, og det fjernes best uten å vætes. Støvsug i alle kriker og kroker av møblene, og tørk støv av alt annet med en mikrofiberklut. Støvkluter i mikrofiber er statiske, og tiltrekker seg støvet på en helt annen måte enn en våt fille.
 1. Rengjør i skuffer og skap først
  Skal du være grundig i rengjøringen, vask også der skitten ikke nødvendigvis synes. Gjør denne jobben før du tar resten av rommet, så unngår du støv og smuler på et nyvasket gulv.
 1. Husk peisen
  Julen er tiden for peiskos, og det blir mye hyggeligere når asken er fjernet og glasset er rent. Spesialmidler beregnet for rengjøring av peis og ovn er langt mer effektive på fastbrent sot enn hva gamle kjerringråd er.
 1. Ta gulvet i to omganger
  Gulvet bør alltid rengjøres i to omganger: først tørrmopping eller støvsuging for å fjerne alt løst, deretter en fuktig klut for å ta skitten som sitter fast. Bruk en type rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvet ditt, og pass alltid på ikke å bruke for mye vann.
 1. Bruk forlengerskaft til de store flatene
  Tak og vegger kan gjerne tørmoppes for å fjerne støv. Bruker du forlengerskaft også til gulvvasken, sparer du kroppen. Skrubbing på alle fire er aldri noen god idé for rygg og knær.
 1. Rent vann rengjør vinduer
  Du trenger ikke full vindusvask med nal, kjemikalier og vaskebøtte for å få vinduene til å skinne. En fuktig glassklut i mikrofiberklut er overraskende effektiv på glass, speil og vinduer, og vil ikke gi deg skjolder. Tørk eventuelt av med en tørr mikrofiberklut etterpå.
Se flere bilder
Mikrofiberklut med rent vann gjør underverker på glass og vinduer.

Foto:

Mikrofiberklut med rent vann gjør underverker på glass og vinduer.

Mer informasjon

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.