IFI logo
Se flere bilder
På den gode, gamle måten

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

På den gode, gamle måten

Det florerer av nye, flotte rengjøringsmidler i butikkhyllene, som skal gjøre din hverdag litt enklere. Det finnes noe for alt, og produkter vi ikke visste at vi trengte blir plutselig umulig å leve uten. Mellom alt dette nye står gode, gamle Krystallsoda – ofte glemt i mylderet av nye midler, men fremdeles like aktuell.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krystallsoda er et rengjøringsmiddel som har vært på markedet i alle år, og som er like effektivt i dag som på bestemors tid. Dessverre er det fort gjort å glemme de gode, gamle vaskemidlene når nye produkter lanseres i rekordfart. Men med blant annet ølbrygging som den nye folkehobbyen har krystallsoda nå funnet veien tilbake til norske skap.

- Etter oppblomstringen av ølbrygging ser vi at krystallsoda igjen har gjort et inntog i norske hjem. Her brukes den blant annet til rengjøring av flasker og kar, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Krystallsoda er sterkt fettløsende, og gjør derfor susen når ølflaskene og bryggeutstyret skal renses for fettrester.

Se flere bilder
Man bør ikke glemme de gode, gamle rengjøringstriksene.

Foto:

Man bør ikke glemme de gode, gamle rengjøringstriksene.

Mange bruksområder

Stabil Krystallsoda fra Krefting er et effektivt vaskemiddel som har mange bruksområder. Det kan brukes til blant annet glass, krystall og plast, det løser opp fett og smuss, og er også velegnet til flekkfjerning og vasking av flater før maling. Det kan brukes til så mangt – alt fra å lage lutefisk til å gi føttene dine et deilig bad. Blant de litt mer tradisjonelle bruksområdene finner vi, som navnet tilsier, blant annet rengjøring av krystallglass, -vaser og -lysekroner. Da kan krystallsoda være vidunderkuren som gjør krystallet skinnende blankt. Middelet har gode vaskeegenskaper, da det er sterkt fettløsende, skummer ikke og er enkelt å skylle vekk. Det er effektivt, men også sterkt alkalisk, så vær forsiktig.

Krystallsoda kommer også godt med når du skal rengjøre termosen som har blitt liggende litt for lenge i bunn av tursekken. Dette kan være lurt å huske på nå som skisesongen nærmer seg og termosen blir trukket frem fra innerst i skapet.

- En natt med krystallsodavann vil gjøre underverker på en termos som har blitt helt brun inni. For å få termosen ren heller du en teskje krystallsoda i, fyller opp med kokende vann og lar den stå over natten. Neste dag heller du ut oppløsningen og skyller termosen godt. Da vil den bli helt blank igjen, sier Løvaas.

Et annet sted mange sliter med å rengjøre godt er ovnen. Matrester og fett som har brent seg fast kan være vanskelig å få bort, men også her kan krystallsoda gjøre susen.

- Mange bruker krystallsoda til rens av stekeovnen. Hvis du lar krystallsodavann stå og dampe i ovnen blir fett og fastbrente rester enkelt å fjerne, råder Løvaas.

Med krystallsoda har du et rengjøringsmiddel som kan brukes til det meste. Avskriv derfor ikke de gode, gamle vaskemidlene når du er i dagligvarebutikken neste gang – de fungerer nemlig fremdeles like godt.

Se flere bilder
Før og etter rengjøring med krystallsoda - resultatet er en skinnende ren kaffekanne!

Foto:

Før og etter rengjøring med krystallsoda - resultatet er en skinnende ren kaffekanne!

Krystallsoda kan brukes til:

Rengjøring av lysekroner, glass og vaser i krystallglass

Lutefisk

Fotbad

Rengjøring av flasker og kar ved saftkoking/ølbrygging

Rengjøring av vinballonger

Rengjøring av syltetøyglass

Flekkfjerning

Rengjøring av flater som skal males

Rengjøring av termoser, drikkeflasker og grillrist

Rens av stekeovn og langpanne

Sammen med aluminiumfolie og vann blir krystallsoda en fin sølvpuss

 

Mer informasjon:

Krefting

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.