IFI logo
Se flere bilder
Slik finner du tapet som passer

Foto: Robert Walmann/ifi.no, INTAG, Green Apple

Slik finner du tapet som passer

Syns du det er vanskelig å finne «det perfekte» tapetet blant de mange tapetbøkene der ute? Her er guiden du trenger!

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tapet er populært i norske hjem. Noen velger tapet på en kontrastvegg i stuen, mens andre vil ha tapet i hele rommet – eller på alle vegger i hele huset. For mange blir veien til tapetserte vegger lang. Det er fordi vi ikke alltid vet hva slags tapet vi skal ha, hvordan den skal se ut, eller hva slags tapettype som er best. Tapetet i et rom skal ikke bare snakke til din personlige smak. Det skal også fungere sammen med gulvet, teppet, gardinene, møblene, bildene på veggen, tv-en – og de andre veggene som kanskje ikke skal tapetseres.

Så hvordan skal vi gå frem når vi vil ha tapet hjemme og vi ikke aner hva slags farger og stil tapetet bør ha?

Se flere bilder
Tapetbøker

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BOKBADET: – Det er ikke lett å finne den rette tapetboken. Derfor må du forvente at betjeningen i din faghandel stiller deg spørsmål som eliminerer tapetbøker. Du bør sitte igjen med maks to bøker til vurdering, sier Arve Konglevoll hos Green Apple

Lær deg fargene hjemme

Wenche Kristiansen hos INTAG hjelper oss med å holde tungen rett i munnen.

− Det er smart å ta utgangspunkt i fargene på møbler og gardiner som finnes i rommet. Hvis du bare skal tapetsere én vegg, blir fargene på de andre veggene avgjørende. Det er også et poeng å få fin flyt fra rom til rom i huset slik at tapetet harmonerer med de andre rommene, særlig hvis veggene i de andre rommene er synlige fra der du sitter, sier hun.

LES OGSÅ: Velg riktig i 8 trinn

Se flere bilder
Mørkt tapet

Foto: INTAG

MØRK OG MYSTISK: Før du velger tapet er det smart å sjekke ut lysforholdene hjemme. – Ikke stol på lyset i butikken. Ta med prøver hjem å se tapetet i ditt lys, sier Wenche Kristiansen hos INTAG.

Få på plass riktig underlag

Kristiansen minner også om at underlaget må være i orden før tapetet kan henges opp.

− Er det for eksempel glassfiber på veggen, må veggen helsparkles eller det må monteres en veggfornyer. Veggene må være slette for at resultatet skal bli perfekt. Tenk også nøye over lysforholdene. Er det store vinduer, kan man gjerne gå litt ned i en dypere farge. Jeg anbefaler kunder å bruke nettet og orientere seg litt, før man går til faghandler og ber om råd. Det finnes så mange forskjellige typer tapet; naturmaterialer, vinyl, papir, fiber, fototapet, sier hun.

Frem med mobilkameraet

Arve Konglevoll hos Green Apple forstår at mange kan synes det er vrient å finne et tapet som passer hjemme. Fordi det er så mange hensyn å ta.

− Derfor er jeg enig med Kristiansen. Det lønner seg alltid å ta utgangspunkt i rommets interiør og fargepalett før du velger tapet. Ta gode bilder av rommet før du går til butikken og forvent at betjeningen stiller deg spørsmål om hva du forstiller deg. På den måten vil de kunne gi deg en eller to tapetbøker til vurdering. Du skal ikke bla i en tapetbok med blomster, hvis det er ensfarget vegg du egentlig ønsker, sier han.

Se flere bilder
Hvordan velge tapet

Foto: Green Apple

MULIGHETER: Når du skal velge tapet, er det mange muligheter. Da er det lett å gå seg vill hvis du ikke vet hva du leter etter.

Bruk ekspertene i butikk

Konglevoll møter kunder som ofte har store maleri på veggen, og som gjerne vil ta ut hovedfargen og bruke den i tapetet på veggen.

– Jeg møter også kunder som vil at selve tapetet skal være maleriet. Det viser at tapet kan spille mange roller på veggen. Men før du velger ditt tapet, sørg for å be om en større prøve. Den må du se på avstand hjemme i det virkelige lyset. I butikker vil lyset gi et feilaktig inntrykk. Jeg vil også gi det rådet om å bruke butikkene aktivt. Be om å få hjemmebesøk av en ekspert. Søk råd fra de som har erfaring, sier han.   

Se flere bilder
Lunt med tapet

Foto: Green Apple

LUNE ROM: Tapet på vegen gir lunhet og varme til rommet. – Spør eksperter om råd før du velger farge og mønster, sier Arve Konglevokk hos Green Apple.

Mer informasjon:

INTAG

Green Apple

 

Borge

Fantasi Interiør

Flügger

Storeys

Tapethuset

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.