Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Slik borer du i flisene

  •  
  •   Publisert:
KLAR-FERDIG: Det er ikke så vanskelig å bore i fliser så lenge du velger riktig bor. Bruk et flisebor eller et diamantbor ...   Robert Walmann/ifi.no
Det er ikke bare, bare og bore i fliser. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Tanken på å skulle bore i de keramiske flisene på badet kan virke skremmende. Frykten er ikke helt ubegrunnet, for flisen kan lett sprekke. Og må du skifte flisen, kan det være vanskelig å finne en som er lik. 

Vit hva som ligger bak

<b>SKRAPER:</b> Et flisebor er utformet som en pil. Det skraper seg inn i flisen. Pass på og ikke bore for langt inn. Fyll hullet med våtromssilikon før du trykker inn pluggen. Så kan du skru fast det som skal henges opp.
SKRAPER: Et flisebor er utformet som en pil. Det skraper seg inn i flisen. Pass på og ikke bore for langt inn. Fyll hullet med våtromssilikon før du trykker inn pluggen. Så kan du skru fast det som skal henges opp.

Du kan også risikere å punktere membransiktet eller å skade eventuelle varmekabler når du borer. Derfor er det lurt å vite hva som ligger bak flisen du skal bore i. Er det vannrør eller elektriske ledninger bak veggen? Hvordan er festet på baksiden av flisen? Og er det membran du må være forsiktig med?

− Det gjelder å være varsom. Men stort sett går det bra. Pass bare på og ikke bore for langt inn. Kabler og rør er uansett beskyttet, sier Erik Haukerud fra Golvabia Norge. 

Sett drillen i normal

Det finnes driller som også har slagbor-funksjon.

− Sjekk at boremaskinen ikke står innstilt på slagbor. Den skal stå i normal drill, sier Haukerud. 

Velg riktig bor

Noen fliser er hardere enn andre. Det gjelder å finne rett bor.

− De hardeste flisene trenger et diamantbor, sier Haukerud, og legger til at størrelsen på boret betinger av pluggen du skal sette inn.

− Det står på pakken hva slags størrelse du trenger. Hvis ikke, spør i butikken, sier han. 

<b>KLAR-FERDIG:</b> Det er ikke så vanskelig å bore i fliser så lenge du velger riktig bor. Bruk et flisebor eller et diamantbor for de hardeste flisene.
KLAR-FERDIG: Det er ikke så vanskelig å bore i fliser så lenge du velger riktig bor. Bruk et flisebor eller et diamantbor for de hardeste flisene.

Hold deg i midten

Fliseselgeren fra Golvabia anbefaler å bore mest mulig mot midten av flisen.

− Borer du mot kanten, er det større sjanse for at flisen sprekker, sier han.  

Ta det rolig

Ekspertens råd er å være forsiktig og bruke god tid. Særlig når du borrer gjennom det øverste laget med den harde glasuren.

− Kommer du deg helskinnet gjennom det ytterste laget, så er du trygg, sier han.

Slik gjør du det:

<b>TAPE:</b> Sett av med maskeringstape så boret ikke sklir.
TAPE: Sett av med maskeringstape så boret ikke sklir.

1. Marker stedet du skal bore med maskeringstape for å forhindre at boret sklir på den glatte flisen. Bruk gjerne en syl til å bryte overflaten.

2. Sørg for at du har et egnet flisebor til drillen. Ikke bruk slagbor-funksjon. Vær forsiktig når du borer og ikke press for hardt.   

3. Når hullet er klart, skal det fylles helt med våtromssilikon. Trykk inn en plugg og skru fast det som skal opp.

Mer informasjon

Golvabia

 

Duri Fagprofil

IBG

Les også Et bad uten hull og skruer

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: