Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Skap matopplevelse med farger

Kjøkken
Skap matopplevelse med farger
Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Når vi er småpjuske med liten matlyst, smaker alt bedre med farger på tallerken. Litt rød tomat og noe grønt vekker appetitten. En farget serviett eller duk kan også gjøre forskjell på hvordan det smaker.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Har det slått deg noen gang at fargene på duken eller servietten kan påvirke hvordan du synes maten smaker? Kanskje ikke, men i fargelæren finns dekning for at både smaken og spiseopplevelsen påvirkes av fargene rundt oss.  

FARGER: Fargene påvirker oss i hverdagen, også når vi spiser. Innslag av duse tekstiler gjør seg på bordet. Tekstilet Vienna er fra Borge. (Foto: Borge)

FARGER: Fargene påvirker oss i hverdagen, også når vi spiser. Innslag av duse tekstiler gjør seg på bordet. Tekstilet Vienna er fra Borge. (Foto: Borge)

Foto: D.BLACKMORE

Farger på kjøkkenet

Fra forskning kjenner vi at appetitt, blodtrykk, puls og hastigheten på pusten kan senkes av blått. Så kanskje klar blått kan være en optimal farge for den som sliter med vekten. Omvendt har dypt varm rødt vært mye brukt i spisestuer der folk skulle sitte lenge, spise godt og føle seg velkomne. Så fargen på veggen er absolutt noe å tenke på når man innreder kjøkken/spisestue.

Om du ikke vil farge hele rommet kan det være en ide å ta farge på en vegg for å gi spisesonen «riktig» atmosfære. 

Se her for tips til hvordan velge riktig farger og mønstre i 8 trinn.

LENGE: Duse varme toner inviterer til å sitte lenge. Fargen Slør er fra Butinox. (Foto: Butinox Interiør)

LENGE: Duse varme toner inviterer til å sitte lenge. Fargen Slør er fra Butinox. (Foto: Butinox Interiør)

Farge på servietten

Et enda enklere alternativ er å velge farger på servise, duk og servietter. For det viser seg at selv en farget serviett kan gjøre forskjell.

SCA Norge, med varemerket Tork, har forsket på hvordan fargene påvirker oss. Sammen med den svenske farge- og matstylingseksperten Linda Lundgren har de undersøkt farger som demper og påvirker smak.

For eksempel vil rød- og rosatoner gjøre maten søtere, mens gult er med på å fremheve det syrlige i retten. Lundgren mener derfor at kombinasjonen av matrett og borddekking er en enkel måte å berike smaksopplevelsene på.

GUL SONE: Gult skaper lys og glede, en god bakvegg for hyggelige samlinger rundt matbordet. Tapetet er Geonature fra Storeys. (Foto: Storeys)

GUL SONE: Gult skaper lys og glede, en god bakvegg for hyggelige samlinger rundt matbordet. Tapetet er Geonature fra Storeys. (Foto: Storeys)

BLÅ SPISESTUE: Blått kan senke appetitten og dempe blodtrykket. Tapetet er Identity fra Storeys. (Foto: Storeys)

BLÅ SPISESTUE: Blått kan senke appetitten og dempe blodtrykket. Tapetet er Identity fra Storeys. (Foto: Storeys)

Foto: Marloes Bosch Fotografie

Turkis, korall, sennep og antrasitt

Turkis, korall, sennep og antrasitt er blant de fargene som lanseres denne sesongen. Hver farge er plukket for å fremme aktuelle smaksopplevelser.  I en pressemelding fra SCA Norge heter det at:

  • Turkis nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje. Aqua Blue fungerer perfekt til egg, indiske retter, bearnaisesaus og lignende.
  • Korall reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til dessert og særlig til rødt garnityr som bær.
KORALL: Maten kan oppleves søtere dersom den ledsages av korallfargede servietter. (Foto: Tork/SCA Norge)

KORALL: Maten kan oppleves søtere dersom den ledsages av korallfargede servietter. (Foto: Tork/SCA Norge)

Foto: Fabian Björnstjerna

  • Sennep fremhever syrlige smaker som gjør at det passer med fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat.
  • Antrasitt gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske middelhavsretter. 
SENNEP: Syrlige smaker får en ekstra piff av sennepsfargede servietter. Fint følge til fisk og annen sjømat. (Foto: Tork/SCA Norge)

SENNEP: Syrlige smaker får en ekstra piff av sennepsfargede servietter. Fint følge til fisk og annen sjømat. (Foto: Tork/SCA Norge)

Foto: Fabian Björnstjerna

ANTRASITT: Typiske middelhavsretter kan gjerne serveres med grå servietter. (Foto: Tork/SCA Norge)

ANTRASITT: Typiske middelhavsretter kan gjerne serveres med grå servietter. (Foto: Tork/SCA Norge)

Foto: Fabian Björnstjerna

Farger påvirker smak og følelse

Dagny Thurmann-Moe i Dagny Fargestudio synes det er spennende at en produsent benytter eksisterende fargeteori og selv forsker på farger, og bruker den innsikten når de utvikler produktene sine.

– Farger er det sterkeste ikke-verbale kommunikasjonsverktøyet vi har, og det påvirker oss sterkt i hverdagen. Farger kan fremkalle de fleste følelser hos oss, men de kan også endre opplevelse av smak og temperatur. En bevisst fargebruk under måltidene, som for eksempel på servietter, duker eller porselen kan absolutt både fremheve smaksopplevelsen og også hvor mye eller lite vi spiser, sier hun. 

VARME: Dyp rød har vært mye brukt som ramme rundt mange lange og festlige måltider. Denne er fra Nordsjö. (Foto: Nordsjö)

VARME: Dyp rød har vært mye brukt som ramme rundt mange lange og festlige måltider. Denne er fra Nordsjö. (Foto: Nordsjö)

TURKIS: En populær farge som beriker smakssansen og skaper en frisk og luftig atmosfære på kjøkkenet. Mange tapetmuligheter her fra Harlequin/Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

TURKIS: En populær farge som beriker smakssansen og skaper en frisk og luftig atmosfære på kjøkkenet. Mange tapetmuligheter her fra Harlequin/Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

Foto: Andy Gore Ltd

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Kjøkken
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.