IFI logo
Se flere bilder
Sjøuhyre inntar Atlantis

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Sjøuhyre inntar Atlantis

Gulvet i bankettsalen Atlantis på Scandic Hotel Fornebu er dekket med et sjøuhyre ved navn Hafgufa, hentet fra Den yngre Edda. Dette ble resultatet da en russisk kunstner fikk frie hender av en dansk teppeprodusent og en svensk interiørarkitekt falt for kolleksjonen.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske kunstneren Kirill Rozhkov fikk en enkel og klar forespørsel fra Egetæpper i Danmark: Skap din egen teppekolleksjon, du pålegges ingen begrensninger. Det ble starten på kolleksjonen som har fått navnet Dark Water.

– Jeg skulle ønske flere produsenter torde å gjøre hva Egetæpper gjorde – å stole fullt ut på designeren. Du blir kreativ av en slik tillit, og du har alle sjanser til å overraske på en god måte, sier Kirill Rozhkov, som hentet inspirasjonen fra faktiske og mytologiske underhavsvesener.

Nå ligger 1.000 kvadratmeter teppe med Dark Water- designet Hafgufa i storsalen Atlantis på Scandic Hotel Fornebu – med sjøen som nærmeste nabo.

Havmonster

Hafgufa er et kjempestort sjøuhyre, omtalt i blant annet Den yngre Edda som et havmonster eller en gigantisk fisk. Storsalen Atlantis har plass til 650 personer i teateroppsett og 500 på bankett – og her ønsket den svenske interiørarkitekten Alexandra Wachtmeister å skape noe ekstra.

Scandic Fornebu er Scandic-kjedens største hotell i Norge, og et populært kurs- og konferansested.

Fra kolleksjonen Dark Water valgte Wachtmeister et av de fire motivene, og fikk med seg Scandic på tanken. Egetæpper laget deretter prøver ut ifra hennes fargevalg.

– Vi kan ikke gjøre hva som helst fargemessig, en viss respekt må det være for det opprinnelige, men kolleksjonen har allikevel et stort utvalg. Du kan velge mellom fire standard fargepaletter, som alle har 12 basisfarger og 35 aksentfarger. Aksentfarger er blandingsfarger som kun brukes i mønsterdetaljer, sier distriktssjef Jørn Skar i Egetepper Norge AS.

Se flere bilder
Havmonster

Foto:

Den store bankettsalen Atlantis med teppeinteriør inspirert av livet under vann.

Avansert innfarging

Teppet, som dekker 1.000 kvadratmeter i bankettsalen, er produsert i fire meters bredde og 18 meters lengde. Gulvproduksjonen er svært avansert og datastyrt. I Millitron-anlegget påføres fargene med dyser på et hvitt teppe.

Det er 3.600 dyser per 12 basisfarger – til sammen 43.200 dyser.

Innfargingsmaskinen må starte produksjonen på nøyaktig samme sted på mønsteret hver gang. Dette for at gulvleggeren bare skal måtte foreta små justeringer for å få en perfekt mønstermatch. Nøyaktig produksjon minsker også svinn.

– På Scandic-teppet er det brukt fire basisfarger – 75 prosent sort, samt lilla, turkis og noe brunt. Kvaliteten er fra Ege Highline Express-konseptet, som leveres med garnvekt fra 750 til 1.900 gram per kvadratmeter. Grunnet sin miljøprofil bruker Scandic alltid kvaliteten 1.400 gram i en 80/20-blanding i ull/syntet, sier Jørn Skar.

Tredimensjonal dybde

Dark Water-kolleksjonen er 10 prosent dyrere enn normal pris, grunnet royalty til kunstneren. Kirill Rozhkov skapte de fire forskjellige motivene i kolleksjonen på gamlemåten – ved bruk av kun blyant, papir og en livlig fantasi.

Deretter har Eges designavdeling bearbeidet motivene videre for produksjon i den avanserte Millitron-maskinen.

– Vi må alltid justere noe. Det er ikke absolutt alle detaljer som lar seg overføre når mønsteret skal trykkes på tekstil. Her er det en tredimensjonal dybdeeffekt som krever tilpasning ved vår designavdeling i samarbeid med kunstneren, avslutter Skar.

Se flere bilder
Tredimensjonal dybde

Foto:

SCANDIC FORNEBU

Byggherre: IT Fornebu AS og Utstillingsplassen Eiendom AS, Hamar.

Totalentreprenør: Peab.

Arkitekt: Narud-Stokke-Wiig Sivilarkitekter, Oslo.

Interiørarkitekt: Doos Architcts, Stockholm - v/arkitekt Alexandra Wachtmeister.

Teppeleverandør: Egetæpper a/s.

Gulventreprenør: BBM i Norge AS.

For mer informasjon:

egetepper.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.