Kategorier

Meny

Konto

Sjekk tilstanden til dine dører

Dørene i fasaden utsettes for stor slitasje. Vi bærer ut og inn med ting med risiko for hakk og slag, de får utstå både sol og regn. Hold øynene åpne for skader i malingfilmen, sprekker og råte i treverket.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Sjekk tilstanden til dine dører

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Jo flere detaljer døren består av, dess flere kanter og sammenføyninger der vann kan trenge inn, har den. Måten døren er utformet på og hvilken overflatebehandling den har, setter rammene for levetid og vedlikeholdsintervall. 

Ser malingfilmen slitt ut, sitter malingen løst eller flasser av, må du vedlikeholde døren. 

Dele på Pinterest mintfarget dør

Foto: Chera Westman/ifi.no

GAMMEL DØR: Eldre dører er ofte utført i gode materialer, med en god dose håndverk. Ta gjerne hånd om den originale døren, og gi den en ny farge. 

Se etter dette:

  • Skitt og smuss: Kikk over alle dørene i huset av og til. Hold terskel, hengsler og karm fri for støv og skitt. Begge deler holder på vannet.
  • Tørr og matt malingfilm: Solutsatte dører slites raskere enn dører som står i skygge.
  • Tynn malingfilm: Se spesielt på skarpe kanter
  • Flassing, avskalling/avflaking: Se spesielt nederst på vertikale deler og ved kuttflater
  • Sprekker, krakelering: Se spesielt ved endeveden og nederst på dørbladet.
  • Mekaniske skader, slik som hakk og sår i malingfilmen
  • Råte: Stikk en flat skrutrekker mot treverket i nederst på karmen og nederst på dørbladet. Gir treverket god motstand er det ok. Kan du stikke inn skrutrekkeren i treverket, har du et råteproblem.
  • Beslag og tetningslister: Er alle beslag og andre metalldeler hele og i god stand? Er tetningslistene hele og på plass? Skift dem om nødvendig.

Hvis ikke døren lar seg lukke eller åpne uten at du må ta i, kan det tyde på fukt eller at den ikke er justert riktig. La en håndverker se på det.

Dele på Pinterest skrape dør

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FORARBEID: Skal du male en dør, er forarbeidet meget viktig. Gjør rent grundig, og fjern alt som er løst. 

Fabrikkmalte dører

Er døren malt på fabrikk, holder seg malingfilmen hard og glatt i mange år. Den kan fortsatt skades av slag og skarpe gjenstander, men får ikke lett skader fra riping og normal slitasje. Med åren kan imidlertid fargen falme, glansen bli borte, og malingen kan få skader som lar fukt trekk inn og skade konstruksjonen. 

Er dørbladet laget av trefiberplater bør du være obs på om platene begynner å svelle, det er et tegn på at det kommer inn fukt. 

Dele på Pinterest Rosa dør

Foto: Chera Westman/ifi.no

NYERE DØRER: Moderne dører er ofte malt på fabrikk og har en hard og glatt overflate. Skal en slik dør males, er det viktig å gi god vedheft til den nye malingen. 

Vedlikehold

Karmer, dørblad omramming andre detaljer skal dekkes godt med maling. For å sikre at malingfilmen er tykk nok, bør alle kanter rundes av litt med noen lette drag med slipepapir før overmaling.

Ved overmaling mattes eksisterende maling ned, og 2-3 strøk dør- og vindusmaling påføres. Ønsker du en høyblank dør, kan båtmaling være et alternativ. 

Bart treverk skal alltid grunnes før det males. Følg produsentens anbefalinger vedrørende grunninger på bart treverk. Noen malingprodusenter anbefaler også bruk av grunningsolje på utsatte detaljer.

Tetningslister skal aldri males, da blir de stive og mister sin funksjon. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]